Mundruczó Kornél Sztálinról forgat filmet, David Suchet dokusorozatban lesz Poirot, Quentin Tarantino két filmje jön ki könyvben

Három filmes hír a nagyvilágból

mundruczo-kornel-david-suchet-quentin-tarantino

Az egykori rettegett szovjet kormányfő, Joszif Visszarionovics Sztálin fiatalságáról forgat filmet Mundruczó Kornél, a grúz nyelvű produkció felvételeit 2025-ben kezdik Georgiában The Revolution According to Kamo (A forradalom Kamo szerint) címmel – számolt be róla a Variety.com.

A mozi az Oscar-díjas lengyel filmrendező, Pawel Pawlikowski és Ben Hopkins forgatókönyvíró eredeti szkriptje alapján készül, amelyet Mundruczó állandó alkotótársa, Wéber Kata adaptált. A film a Kamo becenevű, tehetős kereskedőcsaládból származó Szimon Arsaki Ter-Petroszjannak, a későbbi bolsevik forradalmárnak a szegény családba született Szoszóval kötött barátságáról szól, akit a véreskezű diktátor Sztálinként ismert meg a világ. A producerek között van Mike Goodridge, a Good Chaos produkciós cégtől és Ilya Stewart a Hype Stúdiótól. Társproducerként működik közre a magyar Proton Cinema, a francia MK Productions, a német Komplizen Film, a lengyel Madants és a georgiai Takes Film.

A forradalom Kamo szerint epikus történelmi film, de közben a gengszterfilm műfajában is megállja a helyét” ‒ idézte Mundruczó Kornélt a Variety.com. A rendező hozzáfűzte, hogy a történettel kapcsolatban elsősorban a hatalom mechanizmusa foglalkoztatta, és az, „hogyan emelkedik egy ember a csúcsra”. Emellett a két férfi közötti, még gyermekkorukban szövődött szenvedélyes barátságot is be akarta mutatni. Wéber Kata szintén azt emelte ki, hogy a produkció nem az életrajzi elemekre koncentrál, hanem azt ábrázolja, hogy „a hatalmi struktúrák hogyan képesek megrontani még a legtisztább érzelmeket is”. Kamo története – fogalmazott – „a barátság, az áldozatvállalás és az árulás története, s emellett egy sokak számára talán ismeretlen forradalmi mozgalom bűnügyi története”.

Mundruczó jelenleg az At the Sea című filmet forgatja az Egyesült Államokban Amy Adamsszel. Korábban az Apple+ streamingszolgáltató számára rendezte A zsúfolt szoba című minisorozat három epizódját Tom Hollanddal a főszerepben. Pieces of a Woman című filmje 2020-ban a velencei filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt. Jupiter holdja, Fehér isten és Delta című filmjeit pedig a cannes-i filmfesztiválon vetítették.

Agatha Christie nyomába ered a számos filmben híres nyomozóját, Poirot-t alakító David Suchet abban a dokumentumfilm-sorozatban, amely az írónő 1920-as évekbeli utazását dolgozza fel az egykori Brit Birodalomhoz tartozó térségekben. A Travels with Agatha with Sir David Suchet (Utazások Agathával Sir David Suchet-vel) című ötrészes szériában a színész ismét Poirot-t alakítja a Kanadát, Hawaiit, Dél-Afrikát, Új-Zélandot és Ausztráliát is érintő túrán. Minden epizód egy másik országban játszódik majd – számolt be róla a Deadline.com hollywoodi hírportál.

A dokumentumfilm a Soho Stúdió, a Two Rivers Media, az Abacus Media Rights, valamint a Channel 4 és a BritBox közreműködésével valósul meg. A forgatás nyáron kezdődik, a produkció pedig az év végére készül el. A Soho stúdió részéről Ian Lamarra, a Two Rivers Mediától Alan Clements a dokumentumfilm executive producere, a sorozat producere pedig Catherine Abbot.

David Suchet csaknem 25 éven át alakította a brit ITV produkcióiban Poirot-t, a belga detektívet. A negyed század alatt neve szinte összeforrt a figurával. Agatha Christie a világ lenépszerűbb írói közé tartozik, regényeit több mint kétmilliárd példányban adták el világszerte. Írásaiból továbbra is számos televíziós produkció készül. Mint az Abacus ügyvezető igazgatója, Jonathan Ford elmondta: Suchet az egyes országokban felfedezi azokat a helyszíneket, ahol Christie megfordult, és bemutatja azokat az embereket, akikkel találkozott, és akik végül szereplőként meg is jelentek a műveiben vagy inspirálták őt.

Jövőre jelenik meg a Quentin Tarantino Volt egyszer egy... Hollywood és Becstelen brigantyk című filmjeiről készülő két elemző kötet, amelynek szerzője a filmes szakíró, Jay Glennie – számolt be róla a Deadline.com hollywoodi hírportál. A könyveket a Little, Brown kiadóházhoz tartozó Voracious könyvkiadó publikálja a rendező előszavával 2025 őszén. A Volt egyszer egy... Hollywood globális mozis bevétele 377 millió dollár volt, a filmet 10 Oscar-díjra, köztük a legjobb film díjára jelölte az amerikai filmakadémia. A Becstelen brigantyk nyolc Oscar-jelölést kapott, és világszerte 322 millió dollárért váltottak rá jegyet a nézők. 

A kötetek sok órányi interjú alapján születnek, amelyeket Glennie készített Tarantinóval a filmekkel kapcsolatban, kitérve az alkotói folyamat minden elemére a forgatókönyv megírásától, a szereplők kiválogatásán át az összes technikai részletig, beleértve a látványvilág megteremtését, a filmzenét, az utómunkákat és a globális forgalmazást is. Az interjúk mellett Tarantino személyes archívumát is Glennie rendelkezésére bocsátotta a teljesebb kép bemutatása érdekében. Mintegy 50 színész és stábtag is megosztotta a filmekkel kapcsolatos anekdotáit és fotóit az íróval, akinek korábban A szarvasvadász és a Dühöngő bika című filmekről írt kötetei jelentek meg.

A rendező a készülő kötetekkel kapcsolatban elmondta, hogy olvasta és szerette Glennie könyveit, különösen A szarvasvadász születéséről szóló kötetet, ezért biztos benne, hogy ő a legalkalmasabb arra, hogy elmélyüljön a filmjeiben. Hozzáfűzte, hogy ő, a színészei és a stábja is élvezte, hogy felidézhették a filmek elkészítésének körülményeit a szerzővel, és nagyon kíváncsiak arra, hogy milyen könyvek születnek. Tarantino arra is utalt, hogy a két kötet még csak a kezdet, és Glennie később a többi filmjének elemzését is megírja majd. A tervek szerint komplett Tarantino filmes bibliográfia készül. A rendező eddig kilenc mozifilmet forgatott, de utolsónak szánt, tizedik mozifilmjéről még nem döntött. A korábban beharangozott The Movie Critic (A filmkritikus) című produkciójától a közelmúltban visszakozott.

Forrás: MTI

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

2024.06.19