Augsburgi kaland

Kórushangverseny a bencés templomban

27

A győri Collegium Musicum Jaurinense – azaz a győri bencés gimnázium kórusa – által meghirdetett Ignatius bérlet az egyházzene kedvelőinek szól. A hangversenysorozat szeptember 7-én, az Augsburgi Székesegyház nagy múltú fiúkórusának koncertjével vette kezdetét a Szent Ignác bencés templomban.

Az énekkar és Reinhard Kammler karnagy elsődleges feladata a székesegyház szolgálatának ellátása, de emellett sikeresen és rendszeresen részt vesznek a nemzetközi zenei életben is. Fellépnek zenei fesztiválokon, rendszeresen turnéznak hazájukban, Európa-szerte, de ellátogattak már Ázsiába és az amerikai kontinensre is. Az Augsburgi Székesegyház Fiúkórusa nem először jár Győrben, 2015 után ismét vendégül láthattuk őket.

Az augsburgi fiúkórus története a 15. századig vezethető vissza. Ehhez illően az együttes komoly szerepet vállal a gregorián hagyományok ápolásában és a régebbi évszázadok zeneműveinek tolmácsolásában. Győri koncertjük műsorát ennek megfelelően állították össze – mindazonáltal kedves figyelmességnek találjuk, hogy a nyitó darab Tomaso Luigi da Vittoria spanyol zeneszerző műve volt, aki annak idején a magyar királyné, Habsburg Mária személyes káplánjaként működött. Az esten hallhattuk még felcsendülni a holland származású Heinrich Isaak és a cseh Balthasar Resinarius egy-egy zeneművét; William Byrd, az „angol zene atyja” pedig a „Senex puerum portabat” című négyszólamú művével és a három szólamra írott miséje két részletével (Kyrie és Gloria) szerepelt. A koncert fénypontja Johann Sebastian Bach Komm, Jesu komm (BWV 229) című, nyolc szólamban előadott motettája volt, ami egészen különleges élményt szerzett a hallgatóságnak.

Az előadás folyamán meggyőződhettünk a kórus és a szólisták kivételes adottságairól és felkészültségéről. Reinhard Kammler karnagy úr pedig amellett, hogy betanította és dirigálta a műveket, különleges gondot fordított tökéletes megszólaltatásukra is. Azzal, hogy a szólamok és a szólisták helyét a darabokhoz igazította, rendkívül tiszta hangzást ért el. A közönség vastapssal hálálta meg a produkciót, az énekkar pedig az egy órás műsoron túl egy ráadással is megjutalmazta a hallgatóságot.

Berente Erika
Fotók: Tolnay Imre

2017.09.12