Novemberben érkezik a mozikba a Budapest Noir


budapest-noir

November 2-án mutatják be a magyar mozik a Budapest Noir című nagyjátékfilmet Gárdos Éva rendezésében. A Kondor Vilmos Bűnös Budapest-ciklusának első könyvéből készült film főszerepében Kolovratnik Krisztián, Tenki Réka, Kulka János, Kováts Adél, Dobó Kata, Anger Zsolt és Törőcsik Franciska látható. A fim hatásos előzetese látható a cikk végén.

Kondor Vilmos krimije 2008-ban a hazai irodalmi élet egyik legnagyobb meglepetése volt, hatalmas kritikai- és közönségsikerrel. A könyv azóta világszerte számos nyelven jelent meg, Amerikában a nagy presztízsű Harper Collins kiadásában. A Gárdos Éva (rendező: Amerikai rapszódia, vágó: A miniszter félrelép, Szabadság, szerelem) rendezésében készült Budapest Noir az 1936 Budapestjén játszódó bűnügyi történet filmfeldolgozása.

Gordon Zsigmond (Kolovratnik Krisztián), a kiábrándult bűnügyi újságíró egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány halála után nyomoz a 30-as évek Budapestjén. Csakhogy ez az ügy más, mint a többi, mindenhol falakba ütközik. Gordont hajtja a kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, annál kitartóbban követi a nyomokat.

A szálak több irányba vezetnek, és úgy tűnik, senkinek nem áll érdekében az, hogy kiderüljön az igazság. Gordon Zsigmond filmbeli szerelmét, Eckhardt Krisztina fotóriportert Tenki Réka alakítja. A további szerepekben Kulka János, Kováts Adél, Dobó Kata, Anger Zsolt és Törőcsik Franciska látható.

A forgatókönyvet Kondor bestselleréből Szekér András (Nagy füzet) írta, operatőre Ragályi Elemér (Magasiskola, A miniszter félrelép, Az ajtó, 1945), a harmincas évek Budapestjét Pater Sparrow (1, Burgundy hercege) látványtervező elevenítette fel, a jelmezeket Flesch Andrea (Colette, Tiszta szívvel, The Duke of Burgundy, Tulse Luper bőröndjei) tervezte.

A Budapest Noir a Pioneer Pictures gyártásában készült, vezető producere Kemény Ildikó. Többek között a Red Sparrow (főszereplők: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton), a Colette  (főszereplő: Keira Knightley), az Atomic Blonde (főszereplők: Charlize Theron, James McAvoy) nemzetközi filmsikereket is jegyző Pioneer csapatnak a Budapest Noir az első magyar mozifilmje.

A film a Big Bang Media forgalmazásában, 2017. november 2-án kerül a magyar mozikba.

Big Bang Media

2017.09.12