A skarlát betűvel és A kis herceggel készül az idei évadra a Győri Balett


03

Nathaniel Hawthorne A skarlát betű és Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című művéből készülő táncjátékokat visz színpadra a 2017-2018-as évadban a Győri Balett. Kiss János, a társulat igazgatója augusztus 30-án, szerdán a Győri Nemzeti Színházban tartott évadnyitó társulati ülésen elmondta, hogy A skarlát betű premierje november 11-én lesz. A regényből készülő táncjátékot Velekei László koreografálja, a próbák már elkezdődtek.

Az előadás különlegessége, hogy a regényt a világon még sehol nem dolgozták fel balettformában, a látványtervező a nemzetközi hírű Yaron Abulafia fénytechnikus. A kis herceget, amely gyermekdarabnak készül, 2018-ban mutatják be Zachár Lóránd koreográfiájával. Kiss János kiemelte, hogy az elmúlt években mindig próbáltak egy-egy gyermekdarabot bemutatni, mert – mint fogalmazott – „a jövő a mi kezünkben van, nekünk kell gondoskodni arról, hogy kineveljük a gyerekeket, megfertőzzük őket a táncművészettel, a színházművészet szeretetével”.

Műsoron marad több nagysikerű darab, a Rómeó és Júlia, a Romance, a Bolero és a Carmina Burana, valamint a Belső hangok. Az igazgató beszélt arról is, hogy a tavaly az Audi Arénában bemutatott Diótörő-produkciójukat idén decemberben Veszprémben, a Papp László Budapest Sportarénában és Szombathelyen is előadják.

Többször lépnek majd fel a fővárosban, de Pécsett, Keszthelyen és várhatóan Balatonfüreden is lesz egy-egy előadásuk, emellett Bécsben, Olaszország több városában és Moszkvában is közönség elé állnak. Az orosz fővárosban összesen nyolc előadást tartanak. Az igazgató kitért arra, hogy jövőre június 18-tól rendezik meg a 14. Magyar Táncfesztivált.

A sajtónyilvánosság előtti társulati ülésen a Győri Balett társulatának négy új tagját köszöntötték a továbbiakban: Bálint Adélt, Herkovics Eszter Adriát, a szerb Luka Dimic-et és a brazil Thales Henrique-t. Az érkezők mellett azonban távozók is vannak: Fuchs Renáta, Pátkai Balázs, Sóthy Virág és Horváth M. Lilla hagyja el a társulatot.

Szeptember 2-án a Győri Nemzeti Színház és a Győri Balett az elmúlt években már megszokott módon nyílt nap keretében várja a közönséget, ahol 11 órától a Szegény Dzsoni és Árnika nyilvános főpróbáján vehetnek részt az érdeklődők, majd 15 órától megtekinthetik magát az előadást is.

Kiss János végül emlékeztetett arra is, hogy szeptember 8-án a Magyar Művészeti Akadémia A színházművészet jövője címmel Győrben tartja negyedik konferenciáját, amelyen 17 órakor egy gála keretében átadják a Kaszás Attila-díjat, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár pedig megnyitja az országos színházi évadot.

Fotók: Szabó Béla
Forrás: MTI

2017.08.31