A Hét Vezér – rockopera premier Komáromban

Bári Edit írása

het-vezer01

Újoncként vettem részt augusztus 12-én a komáromi Magyar Lovas Színház bemutatóján, ködös elképzelésekkel, izgalmas várakozással, kíváncsian, hiszen valójában fogalmam sem volt, hogyan is kell ezt értelmezni. Eszembe ötlöttek cirkuszi jelenetek, porfelhőt kavaró, vágtató lovak, hátukon színészekkel és még ki tudja, mi minden.

Hamarosan tapasztalhattam, hogy a lovardából kialakított színház több mint 10 éves múlttal rendelkezik, ékes bizonyítékul szolgálva, hogy mindig lehet és kell az újítás, még a színház világában is.

A komáromi Magyar Lovas Színházban a színészeknek és a lovaknak egyaránt szerep jut, miközben fegyelmezetten, összhangban dolgoznak. Különös a helyszín, más hangulatot és érzéseket kelt, mint a klasszikus színház nézőtere. Elfoglalva helyemet a kényelmetlennek tűnő padon (amin egy párna sokat segített volna, de hát tényleg kezdő voltam), izgatottan vártam a Hét Vezér című rockopera előadását.

Sötét szín, puritán díszletek, különös érzések. Megjelenik az első ló, amit inkább csak hallani és érezni lehet, mint látni, és máris magával sodor a történet, az ének és a zene. A hét vezérünk és honfoglalásunk fogalma összeolvadt már a legendákban, amelyekről tanultunk és amelyeket ismerünk. Ám történelmileg hiteles bizonyítékok nem maradtak fenn arról, valójában hogyan is történt a magyarok vándorlása.

A rockopera alkotói megálmodtak egy lehetséges történetet, élve az alkotói szabadsággal, és ahogy a darab ismertetőjében olvasható, „igen, akár így is történhetett…”. Az esemény hihető, elgondolkodtató: vajon biztos, hogy őseink közül mindenki teljes egyetértésben útnak akart indulni az ismeretlennek, vagy volt, aki maradni akart, őrizvén a hagyományokat? Ki tudja ma már? – Márkos Attila rockoperája ezt a kérdést boncolgatja és tárja elénk.

A komáromi Magyar Lovas Színház igazgatója és a dalszövegek írója, Barcsik Valéria zeneszerző közösen alkották meg a Hét Vezér történetét, amelyhez csakis gratulálni tudok! A zene magával ragadó, grandiózus, eufórikus érzéseket keltő; telített és lágyabb dallamok váltják egymást, oly mértékben, hogy a néző számára egyik sem válhat zavaróvá. Az egész előadás ügyesen lavíroz a lovas csatajelenetek és vágtatások, tűzzsonglőrök, íjászok és minden más mutatvány között, vigyázva, hogy a történetről a néző figyelme ne terelődjön el.

Üdítő volt végre egy olyan darabot látni, amely nem csöpög szét a túláradó szerelmi jelenetektől, magasztos emberi tulajdonságoktól, hanem életszerűen tükrözi vissza a keménységet és a gyengédséget, a gyávaságot és bátorságot. Ez alól talán kivétel Árpád feleségének és szerelmének teljes összhangja, akik, már-már úgy tűnik, féltékenység nélkül veszik tudomásul egymás jelenlétét a férfi életében. A színpadon látható és hallható színészek teljesítménye, énekesi produkciója egyszerűen lenyűgöző, nem beszélve arról, hogy még lovagolni is tudnak!

Nem utolsósorban érdemel elismerést az a háttérmunka, amely a lovak betanításával jár, hiszen ezek a csodálatos állatok fegyelmezetten, kötelességtudóan vettek részt az előadásban, nem kis mértékben emelve annak hangulatát és sikerét.

Az előadás végén – a nemzeti érzést erősítve – felhangzik az „Ez lesz hazánk” című fantasztikus dal, és egy mai magyar zászlóval bevágtató lovas érkezik, a közönséget végképp euforikus hangulatba taszítva.

Nagy kár, hogy ez az érzés pillanatok alatt porlad szét, amint a közönség elhagyja helyét, és elindul a kijárat felé. Ekkor már a kultúráltnak hitt publikum egy terelésre szoruló csordává változik, bár lehet, hogy számukra ugyanolyan eufórikus érzés, ha két másodperccel előbb érnek a kijárathoz, mint társaik. Ez azonban távolról sem a színház vagy az előadás hibája.

A Hét Vezér alkotóinak és szereplőinek csak gratulálni tudok! Ez az este felejthetetlen élményt nyújtott, amely számomra a történelemről, a zenéről és a látványról egyaránt szólt. Nem kérdés, másfajta színházi élményben lehet része mindenkinek, aki ellátogat a Magyar Lovas Színház előadásaira!

Bári Edit
Fotók: Futó Valéria (1-5. kép)

2017.08.16