Dermesztő krimik a forró nyári napokra

Könyvajánlók

tremayne-a-tuz-gyermeke

Hét ágra süt a nap? Nem bírod már a forróságot? Fogalmad sincs, hogy mivel tudnád lehűteni magad? Ajánlunk négy új krimit, amitől biztosan libabőrös lesz a hátad. Ezek azok a krimik, amelyek szerintünk ezen a forró nyáron a legjobbak. Íme az Olvasoterem.com augusztusi krimiajánlója.


S. K. Tremayne: A tűz gyermeke (GABO)

Az első a Fagyos ikrek szerzőjének, S. K. Tremayne-nek a hátborzongató lélektani thrillere, A tűz gyermeke, amelyben egy fiatal nő, Rachel a főszereplő. Rachel hozzámegy a sötét hajú, jóképű Davidhez, és úgy tűnik, minden rendbe jön az életében. A londoni szingli-létből David gyönyörű cornwalli birtokára költözik, ahol gazdagságot, szerelmet és egy odaadó mostohafiút kap, Jamie-t.

Jamie viselkedése azonban hamar megváltozik, Rachel tökéletes élete pedig megbomlani látszik. A fiú nyugtalanító jövendöléseket mond, és azt állítja, kísérti őt elhunyt anyjának, David előző feleségének szelleme. Jamie ezzel vajon büntetni akarja Rachelt, vagy egyszerűen csak sokkal mélyebbek a lelki sebei, mint azt Rachel gondolta?

Rachel a múlt eseményei között kutatva gyanakodni kezd férjére. Miért vonakodik ennyire, hogy megvitassa vele Jamie viselkedését? És két évvel azelőtt vajon mi okozta exfelesége váratlan halálát? Ahogy elmúlik a nyár, és közeledik a december, Rachel egyre inkább rettegni kezd, hogy Jamie szavaiban igazság rejtőzhet: „Halott leszel karácsonyra”.

A könyv a GABO Könyvkiadó gondozásában jelent meg.


Jane Harper: Aszály (GABO)

Van még egy könyv a GABO Kiadótól a mostani összeállításban, és több visszajelzés alapján úgy véljük, ez az egyik slágere a nyárnak, már ami a krimiket illeti. Jane Harper díjnyertes debütregénye (2015 Victorian Premier’s Literary Award, 2017 Indie Book Award for Debut Fiction) David Baldacci szerint is az egyik legelképesztőbb írói bemutatkozás. Az Aszály főszereplője egy szövetségi ügynök, aki arra próbál rájönni, hogy ki ölte meg valójában a Hadler családot.

Luke Hadler előbb a feleségével és fiával végzett, aztán önmagával is. Kiewarra farmerközössége napi szinten szembesül élet-halál kérdésekkel. Ha valaki egy ilyen helyzetben megtörik, hát…

Miután Aaron Falk szövetségi ügynök visszatér Kiewarrába a temetésre, kénytelen szembenézni azokkal az emberekkel, akik húsz évvel korábban kivetették maguk közül. Amikor azonban bevonják a nyomozásba, hamar elkezd kételkedni abban, hogy Luke volt az, aki végzett a családjával.

Miközben egyre mélyebbre ássa magát az ügyben, felszakadnak egyes régi sebek, és újak is keletkeznek. Falk és gyerekkori barátja, Luke ugyanis osztozott egy titkon. Egy titkon, amiről Falk azt hitte, már rég a múlté. Egy titkon, amit Luke halála lassan a felszínre hoz.

Az írónő tizenhárom évig dolgozott újságíróként Angliában és Ausztráliában. Jelenleg Melbourne-ben él, és többek között a Herald Sun című napilapba ír. Az Aszály az első regénye, amelyet több mint húsz nyelvre fordítottak le, a megfilmesítés jogait pedig Reese Witherspoon vásárolta meg.


Linda Castillo: Bűnösök között (General Press)

Linda Castillo regényének felvezetője csak olyan elemeket tartalmaz, amelyek miatt ebből a csokorból nem szabad kihagyni. Zárt, idegeneket kevésbé toleráló közösség; zord, téli táj; gyilkosság. Máris ráz a hideg?

Egy tizenöt éves lány holttestére bukkannak egy világtól elzárt amish telep melletti erdőben. Megfagyott a hóban. A halála előtt gyermeket várt. Vajon véletlenül tévedt el a rengetegben, vagy menekült valaki elől?

Az eset körül egyre sokasodnak a rejtélyek, a lány rokonai és ismerősei viszont nem hajlandóak – vagy nem mernek – szóba állni a rendőrséggel. A seriff az ohiói Kate Burkholder rendőrfőnök segítségét kéri, hogy épüljön be a közösségbe, és járjon az ügy végére.

A nő amish családban nőtt fel, így tökéletes jelölt a kockázatos küldetésre, de ha elvállalja, szembe kell néznie a saját múltjával is, és azzal, hogy annak idején miért tagadta meg a hitét.

Amikor azonban megtudja, hogy talán más gyermekek élete is veszélyben forog, úgy érzi, nem mondhat nemet a feladatra. Végül a csendes, vidéki kisváros felszíne alatt egy olyan világra bukkan, amelynek lakóit szörnyű titkok, rémes bűntettek és vallási fanatikusok tartják rettegésben. És ahogy egyre közelebb kerül az ügy megoldásához, lassan kezd rádöbbenni, hogy túl sokat tud, és ő maga sincs biztonságban.

A Bűnösök között, akárcsak a korábbi Linda Castillo-regények, a General Press gondozásában jelent meg.


Holly Seddon: Lélegzetvisszafojtva (Könyvmolyképző)

Holly Seddon regényéről Tess Gerritsen, a New York Times bestseller szerzője azt mondta, hogy A lány a vonaton óta egyetlen pszichothriller sem ragadta magával ennyire, mint ez. A Lélegzetvisszafojtva tökéletesen illeszkedik abba a sorba, amelynek Paula Hawkins és Gillian Flynn regényei a legkiemelkedőbb darabjai.

Amy Stevensonból vezető hír lett 1995-ben. Az akkor még csak tizenöt éves lánynak nyoma veszett, miközben az iskolából tartott hazafelé. Három nap múlva eszméletlenül találták meg. A támadóját nem sikerült kézre keríteni, pedig az újságok és az esti híradók is tele voltak a történettel.

Tizenöt évvel később Amy a kórházban fekszik a ’90-es évek poszterei között. A világ már rég elfeledkezett róla – egészen addig, amíg az újságíró, Alex Dale bele nem botlik, miközben vegetatív állapotú páciensekről ír. Alexben olyan élénken él Amy kálváriája, mintha csak tegnap történt volna. Kísértést érez, hogy megoldja a rég lezárt ügyet.

A baj csak az, hogy Alex is épp olyan elveszett teremtés, mint Amy: mindent kockára tett az alkoholizmusa miatt, beleértve a házasságát és a hírnevét is. Így hát belevág a nyomozásba abban a reményben, hogy Amy támadójának előkerítése az ő karrierjének megváltása is lehet egyben.

A változatos idősíkokon és több szemszögből bemutatott történetből aztán az olvasó előtt is kibontakozik a döbbenetes konklúzió.

Simon Attila
Forrás: olvasoterem.com

2017.08.18