Arcus Temporum XIII – Pannonhalmi Művészeti Fesztivál

2017. augusztus 25-27.

arcus-temporum-fekvo

2017. augusztus 25. és 27. között – ahogyan a szlogennek beillő „meghatározás” jelzi – zene, kiállítás, irodalom és spiritualitás költözik a Pannonhalmi Főapátság falai közé: a XIII. Arcus Temporum – Pannonhalmi Művészeti Fesztivál keretében ezúttal is színvonalas kulturális szórakoztatás kerül terítékre gasztronómiai és vallási programok kíséretében.

Keller András és Rácz Zoltán művészeti vezetők eltökéltsége szerint az idei fesztiválon ismét arra tesznek kísérletet, hogy hozzátegyenek valamit Pannonhalma kivételes aurájához, azokból a kincsekből válogatva, amelyek a pannonhalmi helyszínektől átlényegülve eljuttathatják az embert a belső csendig. Gorecki és Schoenberg zenéje a nyitókoncerten, Thomas Tallis, Stravinsky és Arvo Pärt vokális kompozíciói a fesztivál zárásaként ismét évszázadok között húzzák meg azt az ívet, amelynek ölelésében a térben és időben egymástól távol eső művek élő kapcsolatra lépnek egymással.

Az idei fesztivál kiemelt figyelmet szentel Vidovszky László művészetének, aki személyes jelenlétével is megtiszteli az idei rendezvényt, és akitől három, emblematikusnak nevezhető művet adnak elő. Mindezeken túl többek között Alban Berg, Julia Wolfe, Olivier Messiaen művei és Snétberger Ferenc koncertje is gazdagítja a XIII. Arcus Temporum programját.

„Mi az, amit tizenhárom éven át tovább lehet vinni egy fesztiválon? Mi az, ami marad? – tette fel a kérdést Dejcsics Konrád OSB kulturális igazgató, majd így folytatta. – Pannonhalmán leginkább a közös ház tapasztalata. Az, hogy egyetlen tető alatt a monostor egy nagy labirintusában három napon át ízleljük és újraolvassuk a kortárs kultúra különböző megjelenési formáit; beszélgetünk az ebédlőben; ismerősként mosolygunk egymásra a bástyán; békességben kezet fogunk a liturgián; magunkkal hozzuk, mégis a kapun kívül hagyjuk múltunkat és jelenünket – kicsit más emberekként, befogadóként és (elő-)adóként otthon vagyunk egymás mellett az ezeréves házban.”

A szervezők törekvései szerint az Arcus Temporum továbbra is kapcsolatokat, íveket szeretne feltárni és létrehozni – nemcsak zenék és zeneszerzők, hanem művészeti és kulturális ágak között is. A tavalyi fesztiválon felkerült a programba a spiritualitás (az imádság és a szerzetesekkel közös alkalmak) pillére, az idei rendezvényen pedig újdonságként az irodalom témája talál közös fedelet a zene, a kiállítás és a spiritualitás programjaival. Valamint a fesztivál kínálatában ezúttal karakteresen jelenik meg a gasztronómia egy-egy kiemelt mozzanata is.

Egyedülállónak ígérkeznek azok az alkalmak, amelyeken több kulturális-művészeti terület metszéspontjába kerülhetnek az érdeklődők: kiállításmegnyitó versfelolvasással; autokoncert és irodalmi beszélgetés; orgonameditáció és séta a Bazilikában; Messiaen zenéje a szerzetesközösség napközi imaóráján. A koncertekre és programokra a Pannonhalmi Főapátság reprezentatív kulturális tereiben kerül sor – a tavaly debütált kortárs Koncertteremben, a Főkönyvtár lenyűgöző, 19. századi dísztermében, a Boldogasszony-kápolna intim barokk atmoszférájában, valamint a Bazilikában.

A XIII. Arcus Temporum nyitónapján, augusztus 25-én, pénteken Megdicsőült éj címmel a Concerto Budapest és Rost Andrea ad koncertet a Bazilikában (vezényel Keller András), melyet Snétberger Ferenc koncertje követ majd a Koncertteremben az In concert című, eddigi utolsó megjelent szólóalbumából.

Augusztus 26-án, szombaton a Monostori kiállítótérben nyílik tárlat Egy közös ház címmel. A Koncertteremben, még délelőtt az UMZE Kamaraegyüttes után Keller Quartet, Ránki Fülöp és Rácz Zoltán lesznek hallhatóak, műsoruk elnevezése Wozzeck. A délután folyamán különböző művészeti ágak kapcsolódnak össze. Lesz kiállítás és irodalom: Égi vizeken – Tolnay Imre és Pavol Truben installációjának megnyitása; kiállítás és gasztronómia: Rejtett kincsek a Pannonhalmi Főapátság gyűjteményeiből; irodalom és zene: Vidovszky László autokoncertjén Krasznahorkai Lászlóval lesz beszélgetés. Este pedig ismét zenére kerül sor a Bazilikában és a Boldogasszony-kápolnában: a Concerto Budapest fellépése után Az idők végezete című előadásban Csalog Gábor (zongora), Keller András (hegedű), Klenyán Csaba (klarinét) és Perényi Miklós (cselló) hallható majd.

A harmadik napon, augusztus 27-én, vasárnap déli tizenkét óra előtt Kvartett címmel Vidovszky László művét a Kruppa Quartet (Kruppa Bálint, Osztrosits Éva – hegedű, Kurgyis András – brácsa, Fejérvári János – cselló) adja elő a Koncertteremben. A fesztivál aztán Magnificat elnevezéssel a Concerto Budapest és a Szent Efrém Énekegyüttes (vezényel Rácz Zoltán) hangversenyével zárul a Bazilikában.

A XIII. Arcus Temporumra jegyek az arcustemporum.com, a jegy.hu oldalakon, a jegy.hu jegyirodai hálózatában, valamint a helyszínen vásárolhatók. A jegyárak koncerttől függően 1800, 2500 és 3500 Ft-os áron érhetők el. A szombati napijegy ára 5500 Ft, a vasárnapi napijegy ára 3500 Ft. Minden további információ és a programok teljes ismertetése a fesztivál honlapján olvasható.

2017.08.10