A világ legjobb apja – World’s Greatest Dad

Szilvási Krisztián 1 perces filmkritikája

1-perces-filmkritika-a-vilag-legjobb-apja

Robin Williams-t azért szerettük a leginkább, mert kitűnően értett a gyerekek nyelvén, s ennélfogva olyan bájos és jóleső családbarát, családközpontú, családértő attitűdöt húztak rá a filmjeiben. Meg tudott nevettetni (ha úgy tetszik, megnevettetni). És jó színész volt. Oké, maradjunk annyiban, a háromból egy legalább hamis, de ezt itt-a-piros-hol-a-piros-szerűen lefordított poharak alá dugom, és megkeverem.

Vagy ezúttal inkább összerázom, hogy hollywoodi fast-foodként mindenből kaphassunk egy keveset, aztán elmajszolván csodálkozzunk: át lettünk verve (és tényleg nem keverve). A világ legjobb apja ugyanis egyáltalán nem ért a tizenévesek nyelvén, izzadva képes csak nevettetni, és R.W. ráadásul (szokás szerint) feszengetően kevéssé színészkedik. De Bobcat Goldthwait filmje éppen erről (kell, hogy) szól(jon)! A kissé infantilis író-rendező (ő volt az ex-kábszeres, ex-bűnöző Zed a Rendőrakadémiából, ha ez még mond valakinek valamit) minden műfajba beleártja magát: romkom (Kutya nagy titok), társadalmi szatíra (Isten áldja Amerikát!), horror (Willow Creek).

A 2009-es A világ legjobb apja drámai húrokat penget, ahol szerencsére még nem Robin Williams-re kell emlékeznünk, hanem neki a fiára. Mert a súlytalan vers-kurzus tanár Lance éppen csak felvenné a hangot rebellis kamaszfiával, mire az a túlvilágra onanizálja magát. Igazi végkielégülés, csak a hátramaradónak nem az. A zárkózott, fosszíliának tűnő Lance pedig, hogy egyrészt fia emlékét ápolja, másrészt a kínos botránytól megóvja, valódi posztumusz kultuszt épít köréje, amelyre mohón harapnak rá az érzelmi azonosulást kereső osztály- és diáktársak (akik egyébként életében sosem komálták). Meglepő a film értékátlaga az IMDB.com-on (6.9) – nem azért, mert nem ér annyit, hanem hogy fogták a nézők azt a szatirikus és ironikus atmoszférát, amely végig a kockákon ül.

Mert az érzelmi- és lelki szférákban bolyongó tinik kapnak rendesen a történetben, bár szerintem cseppnyit vannak csak sarkítva a dolgok. Maga Mr. Keating Holt költők társasága vértelen kissé, bár a fiú, Kyle halálával teljesen felfut, a fiatalok kinyílnak, hogy a film végére, a hazugság önnön-leleplezésekor Lance szabadulhasson fel egyszer és mindenkorra. Nem buta mozi A világ legjobb apja, sok-sok okos és valós gondolattal – pont nem kell hozzá R.W. családközpontúsága, idétlen bohóckodásai vagy erőlködő színészi játéka. Csak ő maga: visszafogott, tétova, zavarban lévő, jóra törekvő lénye. S ha Kyle-ra évek múlva már senki nem fog emlékezni, Robin Williams-ről mindez biztosan nem lesz elmondható.

2009, amerikai, 99 perc
rendező: Bobcat Goldthwait
forgatókönyvíró: Bobcat Goldthwait
szereplők: Robin Williams, Alexie Gilmore, Daryl Sabara, Geoff Pierson, Morgan Murphy, Naomi Glick, Henry Simmons

Szilvási Krisztián

2017.07.27