A XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megnyitója Győrben

Szabó Béla tudósítása sok-sok fotóval

34

Mint a múlt század 80-as éveiben, az egykori ETO focicsapatának fénykorában, özönlöttek a győriek a stadionba, hogy tanúi legyenek Győr sporttörténetének talán legfényesebb eseményének: július 23-án egy rendkívüli megnyitóval kezdetét vette a XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) Győrben.

A program első részében egy fantasztikus világba csöppenhettünk Bánhegyi Adrienn ugrókötél világ- és Európa-bajnok, a Győri Balett, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Győri Nemzeti Színház Tánckara, a Vaskakas Bábszínház és közel 200 további táncos, akrobata és extrém sportoló segítségével.

A nyitóceremónián, ahol elsőként Borkai Zsolt, Győr város polgármestere, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál Szervezőbizottságának elnöke mondta el beszédét: „Csodálatos ez a pillanat, amelyet most együtt élhetünk át, és amelyről 2011 óta álmodtunk. Lassan hét éve készülünk arra, hogy Magyarországon köszöntsük Európát, hogy Győrben fogadjuk ötven ország legjobb 14-18 év közötti sportolóit és valamennyi kedves vendégünket. Most, a mai nyitóünnepséggel elkezdődik az az izgalmas egy hét, amelyet mindannyian nagyon vártunk: sportolók, bírók, szurkolók, önkéntesek, vendégek és a szervezők is. Az EYOF-nak köszönhetően most erre az időszakra mindannyian egy nagy családdá válunk.”

A szervezőbizottság elnöke hangsúlyozta: „Sportolóként magam is tudom, hogy mekkora erőt, mekkora lendületet ad az, amikor jó körülmények között, rengeteg szurkoló előtt, kitűnő ellenfelek ellen mérettetheti meg magát az ember. Büszke vagyok arra, Magyarország első olimpiai multi-sporteseményének, az EYOF-nak lehetünk házigazdái! Egy olyan komplex rendezvénynek, ahol nemcsak tíz sportág küzdelmei zajlanak majd, hanem megmutathatjuk Magyarország kultúráját, sokszínűségét, Győr értékeit, szépségeit és a magyar emberek vendégszeretetét is.” Borkai Zsolt emlékeztetett, a versenyek többsége teljesen új, világszínvonalú sportlétesítményekben zajlik majd.

A stadionban a jelen nagy alakjai, Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, Keglovich László olimpiai bajnok labdarúgó, Görbicz Anita háromszoros BL-győztes kézilabdázó, Palotai Károly olimpiai bajnok labdarúgó, Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos, kézről kézre adta a fáklyát, míg végezetül a színpadon elhelyezett hatalmas Győr feliratban Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszó gyújtotta meg az EYOF-lángot.

A megnyitó utolsó részében igazi buli-hangulat uralkodott az ETO Stadionban. Színpadra álltak Magyarország legkülönlegesebb tehetségkutató műsorának sztárjai, a Virtuózok, továbbá a Kerekes Band, valamint a fiatalok egyik kedvence, a The Biebers, a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál hivatalos dalának szerzője és előadója. A magyar fellépők után egy igazi világsztár következett, Steve Aoki, aki óriási bulit varázsolt az olimpiai esemény megnyitójából.

Hétfőn azonban már megkezdődtek a versenyek: az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon tíz sportágban, 130 versenyszámban vetélkednek a 14-18 év közötti fiatalok. Győrben az egy hét alatt 50 országból 2500 sportoló versenyez és képviseli hazáját, magyar színekben 152 fiatalért szoríthatunk.

Képek és szöveg: Szabó Béla

2017.07.25