Győr Megyei Jogú Város kitüntetései

Ünnepi díszközgyűlésen adták át a díszpolgári címeket, a Pro Urbe Győr és a sajtódíjakat

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett díszközgyűlésen Borkai Zsolt polgármester adta át a Győr Megyei Jogú Város Díszpolgára címeket, a Pro Urbe Győr díjakat, valamint a 2014. évi városi sajtódíjakat.

Kolozsváriné Csay Renáta többszörös világbajnok kajakozó példaértékű sportpályafutása, valamint országos és nemzetközi szinten is kimagasló teljesítménye elismeréseként, Prof. Dr. Rechnitzer János tanszékvezető egyetemi tanár pedig az első győri akadémiai kutatócsoport létrehozásában vállalt meghatározó szerepe, több évtizedes magas színvonalú oktató- és kutatómunkája, valamint a Jog- és Gazdaságtudományi Kar doktori iskolájának megszervezésében és irányításában végzett kiemelkedő jelentőségű tevékenysége elismeréseként vehette át a díszpolgári címet. Meg kell, hogy mondjam, igen tekintélyes nevekkel osztozhatnak a kitüntettek az 1846 óta létező Győr Díszpolgára címen, hiszen megkapta többek között Baross Gábor (1886), Kossuth Lajos (1888), Batthyány Lajos gróf (1893), Jókai Mór (1893), Tisza István gróf (1913), Kovács Margit (1971), Borsos Miklós (1979) és Apor Vilmos dr. (1991) is.

Pro Urbe Győr díjat kapott Czapáry Endre nyugalmazott középiskolai tanár több évtizedes elkötelezett, kiemelkedően eredményes oktató-nevelő munkája, országosan is elismert tankönyvírói munkássága, valamint a Bólyaiak szellemi hagyatékának gondozásában és kutatásában kifejtett példaértékű tevékenysége elismeréseként. Tőke Péter Miklós író színvonalas, értékteremtő alkotóművészeti és oktató-nevelő tevékenysége, valamint az ifjúsági és a tudományos-fantasztikus irodalomban betöltött kiemelkedő jelentőségű szerepe elismeréseként vehette át a díjat, Váray László Zoltán zenetanár pedig elhivatott, magas színvonalú művészeti- és oktatótevékenysége, népzenei kutatómunkája, valamint a győri ütőhangszeres képzés magalapításában vállalt meghatározó jelentőségű szerepéért.

Az idei sajtódíjat B. Németh Péternek, a Győr+ Televízió szerkesztő-műsorvezetőjének és Berkó-Horváth Gergelynek, az MTI megyei tudósítójának ítélték oda. Gratulálunk a kitüntetetteknek!

Győri Szalon

2014.03.21