Hét nap, kilenc színdarab

Vidéki Színházak Fesztiválja – szeptember 4-10.

Bár még csak most kezdődött a nyár, a budapesti Thália Színház már az őszi évadnyitó eseményére készül. Idén hatodik alkalommal, szeptember 4. és 10. között rendezik meg ugyanis a Vidéki Színházak Fesztiválját. A hét napos programsorozaton kilenc színház kilenc előadásában, kiváló hazai rendezőkkel a hátuk mögött állnak színpadra a színészek. A mobilokat kérjük kikapcsolni!

A hatodik Vidéki Színházak Fesztiváljára az ország különböző pontjairól érkeznek társulatok, hogy a Thália Színház színpadán mutassák be darabjaikat. Roppant változatos a repertoár: lesz orosz, skandináv, magyar és spanyol interpretáció, melyeket a szombathelyi, a pécsi, a zalaegerszegi, a miskolci, a kecskeméti, a székesfehérvári, a békéscsabai, a szegedi és a tatabányai színház előadásában láthatunk. A fellépőket öttagú zsűri pontozza, amely a rendezvény végén kiosztja a fesztivál díjait. Ismerjük meg közelebbről a versenyzőket!

A fesztivál első, szeptember 4-ei napját a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulata indítja Anton Pavlovics Csehov Ivanov című darabjával Spiró György fordításában és Lukáts Andor rendezésében. A darabban Csehov szokásosan tragikus sorsú hősének, Ivanovnak a lelki válságait követhetjük végig.

A második napon, szeptember 5-én a Pécsi Nemzeti Színházból érkezik egy nem mindennapi darab: a színészek a 2006-ban megfilmesített dán-német drámát, az Ádám almái című darabot adják elő a Tháliában. A történet főszereplője a neonáci Ádám, akit közmunkára ítélnek, amelyet egy jólelkű pap közösségében kell letöltenie. A nehézségekkel és iróniával teli történet fő kérdése, hogy vajon kitől eredhetnek a bajok: ördögtől vagy Istentől? A darabot Paczolay Béla rendezte.

Ádám almái

A Vidéki Színházak Fesztiváljának következő előadása Zalaegerszegről jön. A Hevesi Sándor Színház a fesztivál harmadik napján Sánta Ferenc 1940-es években játszódó Az ötödik pecsét című regényét dolgozza fel Csiszár Imre rendezésében. A színdarab főszereplői, a kocsmában összegyűlt törzsvendégek isznak, beszélgetnek és filozofálnak. Azonban ahogy halad előre a történet, az elméleti kérdések egyre valóságosabbá válnak szokatlan élethelyzetek és kérdések elé állítva a szereplőket.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház társulata szeptember 7-én lép színpadra: ők Brian Friel Apák és fiúk című színdarabját adják elő Bagó Bertalan rendezésében. Az orosz Ivan Szergejevics Turgenyev regénye alapján készült színmű generációs problémákat, a fiatalok és az idősek közötti konfliktusokat, a változásokat és az értékek megőrzését állítja a középpontba.

Apák és fiúk

Következő nap, szeptember 8-án 19 órakor a bársonyszékben ülve két darab kezdetét is várhatjuk a Tháliában. Az egyiket, a La Mancha lovagja című világhírű történetet a Nagyszínpadon a Miskolci Nemzeti Színház előadásában láthatjuk. A regényként és musicalként is alapművé vált darab itthoni verzióját Keszég László rendezte. A másik előadást a Bereményi Stúdióban mutatják be: itt egy Csehov-művet, a kecskeméti Katona József Színház Apátlanul (Platonov) című tragikomédiáját láthatja a közönség Szász János rendezésében.

A békéscsabai Jókai Színház színdarabját szeptember 9-én tekinthetik meg az érdeklődők: ezen a napon Örkény István Macskajátéka lesz terítéken Juhász Róza rendezésében.

Macskajáték

A fesztivál utolsó napja, szeptember 10-e szintén két előadással zárul. A Nagyszínpadon a tatabányai Jászai Mari Színház-Népház társulata Spiró György Az imposztor című darabjával lép a világot jelentő deszkákra, melyet Szikszai Rémusz rendezett, míg a Bereményi Stúdióban a Szegedi Nemzeti Színház színészei Háy János Utánképzés (Ittas vezetés) című darabját adják elő Szűcs Artúr rendezésében.

A Vidéki Színházak Fesztiváljával kapcsolatban felkerestük a Thália Színház fesztiváligazgatóját, Lantos Anikót, aki a rendezvény szervezési hátteréről, a kiválasztásról és a díjazásról mesélt nekünk.

„A résztvevők és a darabok kiválasztásánál nagy segítségünkre voltak idén is a hazai színházak, amelyekkel jó kapcsolatot ápolunk. Sokszor ők ajánlanak olyan darabokat, amelyeket szeretett a közönség, és amelyek nagy sikerrel futottak a színházukban. A versenyen három + két díjat szoktunk kiosztani: a legjobb előadásét, a legjobb színészét és a legjobb színésznőét. A két másik díjat az öttagú zsűri a rendezvény ideje alatt határozza meg. Volt olyan, hogy a legjobb jelmezért, de olyan is, hogy a legsikeresebb színházi évadért járt a díj” – avatott be a részletekbe Lantos Anikó.

La Mancha lovagja

„A rendezvény szervezése már jól kialakult rendszer szerint működik, éppen ezért nem is szeretnénk változtatni rajta. A mostani jegyeladásból is látszik, hogy az idei évadnyitó fesztivál is sikeres lesz. Örömmel látom, hogy a hazai közönség érdeklődik a színház iránt, és a fesztiválunk is nemcsak ismert, de kedvelt programmá nőtte ki magát az évek alatt” – tette hozzá a fesztiváligazgató.

Az előadásokra már kaphatóak a kedvezményes árú jegyek és bérletek, melyeket augusztus 20-ig lehet megvásárolni a Thália Színházban, illetve annak weboldalán.

Készítette: Révy Orsolya
Fotók: Thalia.hu

Forrás: kultura.hu

2017.07.04