Szakmai konferencia a táncművészek átképzési lehetőségeiről


A nyár végére elkészülhet az a koncepció, amely a professzionális táncművészek számára nyújthat méltányos és biztonságos átképzési lehetőséget, elsőként a hazai rövid pályaívű művészeti ágak közül – erre az eredményre jutottak a szakma képviselői a június 23-i konferencián.

A szakmai elképzelések kezdeményezője, a Magyar Táncművészek Szövetsége vitaindító és véleménycserélő konferenciát rendezett a XIII. Magyar Táncfesztivál keretében június 23-án Győrben a Magyar Művészeti Akadémia, a Független Előadó-művészeti Szövetség, valamint a Magyar Koreográfusok Társasága képviselőinek bevonásával.

A megbeszélés célja az volt, hogy széleskörű szakmai vita eredményeképpen konszenzusos javaslat jöjjön létre a táncos életpálya részeként egy átképzési programról, és annak pénzügyi alapjának megteremtéséről, valamint meghatározzák az Emberi Erőforrások Minisztériumával kezdődő ezzel kapcsolatos tárgyalássorozat táncszakmai stratégiáját.

Lengyelországon kívül a régióban nincs átképzési modell, amely segítené a táncosok szakmaváltását, Európában viszont több országban is egymástól eltérő, de sikeres rendszer működik. Ezekről tartottak május 18-19-én nemzetközi konferenciát Budapesten az Európai Unió támogatásával három országot érintő projekt részeként, ahol egyebek mellett a holland, az angol és a lengyel példákat ismertették. Ezekre a nemzetközi tapasztalatokra lehet alapozni a magyar törekvéseket is – hangzott el a mostani győri konferencián a Magyar Művészeti Akadémia részéről. Az MMA kész szakértői támogatást nyújtani az elképzelések kidolgozásához és kodifikációjához.

A győri tanácskozás mintegy 20 szakmai résztvevője egyetértett abban, hogy az átképzés finanszírozási ága három lábon álljon, amely az öngondoskodáson, a munkaadói felelősségen és az állami hozzájáruláson alapul. Ezek arányát, a jogosultak körét, valamint a rendszer alapelveit vitatták meg. A diskurzus a következő hónapokban folytatódik, és kiegészül egy kérdőíves kutatással, amely összegyűjti a társulatvezetők és a táncosok véleményét is.

A hazai táncszakma struktúrája rendkívül színes, a kevés számú nemzeti és kiemelt együttesben és az úgynevezett függetlenek körében számtalan foglalkoztatási forma létezik a közalkalmazottól a számlásig és az egyesületi tagig. A mintegy 800 hazai profi táncos mintegy egyharmada van státuszban, többségük számlás vállalkozó. A készülő átképzési rendszer valamennyi táncművész számára szeretne alternatívát kínálni a pályaváltáskor. A cél az, hogy aki teheti, a későbbiekben se passzív járadékosként, hanem aktív munkavállalóként, vagy vállalkozóként illeszkedjen vissza a társadalomba.

Fotó: Szabó Béla

2017.06.27