Kunországi pihenőhely


Óriási meglepetés érheti azt, aki úgy gondolja, hogy az Alföld tengersík vidékén jóval kevesebb érdekesség van, mint az ország más részein. Kevéssé ismert például, hogy Kisújszálláson egyre híresebb gyógyhatású hévízforrást találtak, melyre a közelmúltban egy óriási gyógycentrumot építettek. Ennek része a Kumánia szálloda, amely az organikus építészet mintapéldájaként áll előttünk.

A Makovecz Imre fémjelezte stílusirányzat és gondolkodásmód eredménye, tervezője Makovecz-tanítvány. A mester nézeteit és építészi fogásait teremtő módon a hely jellegzetességeihez idomító építész nagyon szép komplexumot készített. A szerves építészet többek között azt jelenti, hogy igyekszik természetes anyagokkal dolgozni és a természet már megalkotta csodálatos formákat megjeleníteni az épületeken. Ez Kisújszálláson is sikerült, a Kumánia szálloda sokféle térformát megmutató piros cserepes tetőszerkezete, vakolatlan téglatalapzata, a tetőtartó, ívelt gerendaszerkezetek, a változatos formájú ablakok mind-mind a természethez tartozó ember természetes szépérzékének megfelelők. (A képen a Szabadság tér látható az egykori „tanácsházzal”)

A thermálfürdő lenyűgöző nagyságú, félkör alaprajzú építmény, nagy üvegfelületekből álló oldalfalain értelemszerűen félkör alakú tetőszerkezet nyugszik. Egészen különleges látvány az egymásra ragasztott deszkákból – magasságuk az egy métert is eléri – kialakított konstrukció, amely vizuálisan legalábbis könnyűvé teszi ezt a nehéz fedelet. A medencékben minden korosztály megtalálja a neki megfelelő helyet. A parkszerű kertben egy jellemzően organikus építészeti remekművel találkozunk, ez a faházas apartman-kempingrész fogadó épülete. Itt aztán, ha lehet, még a szállodáénál is erőteljesebben megmutatkozik a szerves építészet magyar stílusának formavilága. Hullámzik a vörös tetőcserép, melyet gerendacsokrok tartanak, vörös téglatalapzatok folytatódnak a falsík feléig, gyepes szigetek törik meg a járólapok sorát. Kisújszállás a Kumánia szállodával az itt üdülőknek a pihenés mellett az országban kevés helyen megtapasztalható esztétikai élményeket is bőséggel ad.

Kisújszállás kisvárosa gazdag történelmét két, a honfoglalás után ide települt kemény, harcos népcsoport határozza meg. A kunok és a jászok. A kunok birodalmára utal a Kumánia szó is, Kunországot jelent.

Dippold Pál
Forrás: mandarchiv.hu

2017.06.16