Intézményeivel erősített Győr az Európa Kulturális Fővárosa pályázatra

Nyílt Nap a Széchenyi téren

Június 10-én Győr talán legfrekventáltabb helyén, a Széchenyi téren színes-nyüzsgő faházak sora, két hatalmas kivetítő és egy óriási színpad, rajta programok sora vonzotta a helyieket és a turistákat. A város önkormányzata által szervezett Nyílt Napon a kulturális-, a közgyűjteményi- és a közművelődési intézmények települtek ki prezentálni értékeiket és tevékenységeiket egy közös cél érdekében: hogy Győr lehessen 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa. A Dr. kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér is a helyszínen volt, méghozzá kettős szerepben!

Az Európa Kulturális Fővárosa programot Melina Mercouri görög kulturális miniszter javaslatára 1985-ben indította útjára az Európai Unió Tanácsa. 2010-ben Pécs kapta a címet Essen és Isztambul mellett, 2023-ban pedig az Egyesült Királyság és Magyarország egy-egy városa lehet a cím birtokosa. Győr nemcsak magas színvonalú társulatai és kulturális intézményei okán, de épített környezete (műemlékekben hazánk harmadik leggazdagabb városa), ipari emlékei, valamint népszerű fesztiváljai révén is méltán pályázik a címre, amelyre azonban komoly verseny várható, mert számos hazai város jelezte részvételét, köztük Eger, Debrecen, Veszprém, Tokaj és Gödöllő.

Ennek érdekében szervezett a megyeszékhely önkormányzata Nyílt Napot június 10-re a Széchenyi térre, ahol délelőtt 10 órától egészen késő estébe nyúlóan a város kulturális-, közgyűjteményi- és közművelődési intézményei települtek ki felcsinosított faházakba, hogy szemléletesen vonultassák fel a helyiek és a turisták előtt mindazon tevékenységeiket és értékeiket, amelyek nap mint nap szolgáltatásaik részét képezik. Jó volt egymás mellett látni a város színes kulturális skáláját biztosító bázisait: a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumot, a Generációk Házát, a Ménfőcsanak-Gyirmót Művelődési Központot, az Újvárosi Művelődési Házat, a Vaskakas Művészeti Központot, a Győri Filharmonikus Zenekart, a Győri Nemzeti Színházat és a Győri Balettet, a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központot, a Győri Művészeti és Fesztiválközpontot és a Látogatóközpontot, Győr Megyei Jogú Város Levéltárát és természetesen a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Teret. A kitelepülésen túl 4 intézmény (Generációk Háza, Balett, Filharmonikusok, Rómer Múzeum) pedig épületeikben nyitott kapukkal is várta az érdeklődőket, akik kisebb-nagyobb mértékben a kulisszák mögé is pillanthattak ezen a napon.

A megyei könyvtár kettős szerepben vett részt a Nyílt Napon. A Helyismereti Osztály – amely a Kisfaludy Károly Könyvtár második emeletén működik és szolgáltat – a Széchenyi térről szóló helytörténeti totó játékkal készült, amelyben a Mária-oszlopról, a bencés rendházról, a patikaházról, az Apátúr-házról és a Lloydról lehetett érdekességeket megtudni. A helyes megfejtők kétféle, régi győri képeslapot ábrázoló hűtőmágnest kaptak jutalmul. Mellettük a Digitális Szolgáltatások Osztálya mutatkozott be az általuk szerkesztett, az ország egyetlen könyvtári online kulturális magazinjával, a Győri Szalonnal.

A Győri Szalon erre a napra kettős játékkal készült – többszörös nyerési eséllyel (a részletek itt olvashatók), hogy lehetőséget kínáljanak nemcsak a velük való találkozásra, hanem arra is, senki se távozzon üres kézzel! Aki részt vett a játékok bármelyikén, a Győri Szalon ajándékcsomagját vehette birtokába (üvegbögre, toll, bevásárlókocsi-érme, leporelló), illetve jogot nyert könyvcsomag-sorsolásra is! A kezdeti hűvösebb, sőt némi esőbe forduló időjárás ellensúlyozásaként melengető volt tapasztalni, mennyien adták arcukat-mosolyukat a magazin roll up-ja előtt egy-egy fotó erejéig, amelyek aztán egy közel 150 képet tartalmazó galériává állt össze a nap végére: ezt itt lehet végignézni!

Mindemellett a megyei könyvtár is készült zajos-látványos produkciókkal: a RÉV Színházi és Nevelési Társulat, az Import Impró Társulat és az Arrabona Diákszínpad a nap folyamán közösen adott elő flashmob-ot a Széchenyi téren és a Baross úti Ünnepi Könyvhét helyszínén (összesen három alkalommal). Balla Richárd társulatvezető és csapata nemcsak az olvasás egyszerre bulis és relaxáló oldalát mutatták be mozgalmas villámcsődületükben, hanem azt a fiatalos szellemiséget is, amely egyszer s mindenkorra lefújhatja a port a könyvtárakról alkotott avítt közhiedelemről.

A Széchenyi téren felállított két óriáskivetítő folyamatosan játszotta a téren megjelent intézmények imázsfilmjeit – köztük a könyvtárat bemutató ötperces, mozgóképes montázst is.

A hatalmas színpadon pedig a nap folyamán tucatnyit is meghaladó zenés, táncos és színházi produkcióra került sor. Volt gyerekkoncert a Belvárosi Betyároktól, fellépett a Lippentő Néptáncegyüttes, a Fabula Bábszínház Vitéz Lászlóval érkezett, a Cserók Néptáncegyüttes kalotaszegi táncokat mutatott be, az Arrabona színjátszó csoport mesét dolgozott fel bemutatójában, szerepelt a Marcal néptáncegyüttes is, Baranyai István hegedűművész-prímást és cigányzenekarát is látni lehetett, a Ritmic Team Tánccsoport látványos show-val érkezett, koncertet adott a Verandante, fellépett a Vaskakas Bábszínház, a Győri Filharmonikus Zenekar kamarazenekara, részletet adott elő a Győri Balett, a Győri Zenészek formáció is koncertezett, illetve a Nyílt Nap zárásaként a Győri Nemzeti Színház művészei adták elő óriási érdeklődés előtt sikerdarabjukat, a Primadonnákat.

Szilvási Krisztián
Fotók: Vas Balázs, Hatvaniné Ragány Klára

2017.06.12