Beatles vágatlanul – Benedek Szabolcs a győri Ünnepi Könyvhéten

Szabados Éva villáminterjúja

Benedek Szabolcs Győrben a 88. Ünnepi Könyvhéten mutatja be Beatles vágatlanul című új kötetét. Az író már tizenegy éves kora óta Beatles-rajongó, könyve többek között tartalmaz néhány részletet a Beatles magyar vonatkozásairól is. A program kapcsán kérdeztük az írót Győrről, az írásról és természetesen a rengeteg érdekes sztorit tartalmazó könyvről.

Azt olvastam, hogy új kötete egyfajta lázadás a köztünk élő Beatles-imázs ellen. Igaz ez? Miért született a Beatles vágatlanul?

Szerettem volna az együttes valódi arcát feltárni és megmutatni. Azt, ami a mosolygós fotók mögött rejlik. Ha úgy tetszik, az emberi mivoltukat akartam előhívogatni, a nyilvánvaló tehetségük mellett az esendőségüket és a gyarlóságukat. A könyv az egyik közösségi oldalra készített posztokból született meg – ezekben a posztokban a Beatles nem annyira ismert oldalát próbáltam felvillantani különféle történetek alapján, és mivel elég nagy érdeklődést keltettek, a sztorik végül könyvvé formálódtak. Azt remélem, hogy a kötet nyomán az olvasó (legyen akár Beatles-rajongó, akár nem) közelebb érezheti magához ezt a négy srácot, mert ha az imázs szerte is foszlik, és ha a bálványok le is omlanak, kiderülhet, hogy a popzene történetének legsikeresebb és legnagyobb hatású együttese ugyanolyan hús-vér emberekből állt, mint amilyenek mi magunk vagyunk.

Az írás általában magányos dolog, az alkotói folyamat rejtve marad. Elárulná az olvasóknak valamilyen írói műhelytitkát?

Nincsenek műhelytitkaim. Inkább tények vannak. Leginkább, hogy például hajnalonta írok. Nagyon korán kelek, és percekkel azután, hogy fölpattan a szemem, már a gép előtt ülök. A hajnalokat és a reggeleket érzem a számomra legkreatívabb időszaknak. Szeretem, amikor még csak kezdődik a nap, és minden tele van csupa várakozással, az ember feje pedig tiszta, és még nem telítődött meg sok nyomasztó gondolattal az egész napos hajtásban.

Gyakori vendége a győri könyves rendezvényeknek. Milyennek látja a várost írószemmel?

Szeretem Győrt. A barokk belváros és a Rába partja mindig lenyűgöz. Ha már az előbb a reggelekről beszéltem, az egyik legkedvesebb emlékem, amikor egyik itt jártamkor szokás szerint korán keltem, és kimentem sétálni a városba. Hétvége volt, az utcák még majdnem néptelenek voltak. A nap már sütött, a házak reggeli fényben fürödtek, tökéletes nyugalom és tisztaság mindenfelé. Teljesen feltöltődtem tőle. Legutóbb pedig az egyik sétálóutcában találtam egy remek lángoskészítőt. Kell ezeknél több?

 

A Beatles vágatlanul című könyv bemutatója június 9-én pénteken, 18 órakor lesz a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának 2. emeleti rendezvénytermében (Győr, Baross u. 4.). (A rendezvényterem a leltár ideje alatt is helyet ad a könyvheti programoknak.)

Az Ünnepi Könyvhét teljes programja itt olvasható.

Szabados Éva

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2017.06.01