Csillagvári csodák


Balatonszentgyörgy határában található a Csillagvár. Az 1820-23 között, Festetics László építtette vadászvár különleges látnivalókat kínál. A világon egyedülállónak mondják, egyrészt csillag alaprajza miatt, másrészt harminc méter mély kútjáért.

A Csillagvárban tanulmányozhatjuk a 19. századi börtönviszonyokat is, de akit ez a furcsa, ám egyre több helyen megjelenő kiállítási téma taszít, az megvizsgálhatja, hogy milyen ruhákat viseltek több évszázados történetük során a magyar huszárok. A csillag alapú erődítményben nagy babagyűjtemény is várja a lányokat. Az udvaron sem kell unatkozni, tele van állattal: birka béget, malac röfög, kakas kukorékol, kecske mekeg és a mosómedve szorgalmasan dörzsöli össze mellső lábait.

Akinek pedig még ez sem elég, az beülhet a Csillagvár régi paraszti eszközökkel feldíszített éttermébe, ahol végiggondolhatja ennek a furcsa épületnek a történetét. A Balaton déli partja jelentette a török megszállók elleni harc idején kialakult végvári vonalat. Így – mint Fekete István A koppányi aga testamentuma című regényéből is tudjuk –, Somogy megyében szinte folyamatosan dúlt a harc. A Balaton fölé negyven méterre magasodó épület falai ferdék, keskeny lőrései, kapufelvonó szerkezete a középkori toronyra emlékeztető falmaradványok, a kazamatákból a padlásra vezető csigalépcső és sarokbástyás sáncai erre a korra emlékeztetnek. Sok-sok legenda fűződik híres belső kútjához, melyekben óriási alagútrendszerekről esik szó. Ezeknek azonban nem akadtak nyomára.

Dippold Pál
Forrás: mandarchiv.hu

2017.05.27