A Balaton


A nyár közeledtével hasznos felidéznünk mindazt, amit a mi Riviéránkról illik tudnunk. Például azt, hogy Európa legnagyobb tavát magyar tengernek is nevezik. Hossza 78 km, legnagyobb szélessége 15 km, legkisebb pedig 1,5 km, ez a Tihanyi- félszigetnél van, ahol a legmélyebb, 11,5 m a víz.

Átlagos mélysége egyébként 3 m, az északi parton gyorsan mélyül, a homokosabb somogyi délin csak hosszú gyaloglás után is derékig ér a víz. A Balaton vizét a Zala folyóból kapja, vízszintjét pedig a Sió-csatornával szabályozzák, amely a Balatont összeköti a Dunával. A Balaton és környéke az ország legnagyobb vízparti üdülő vidéke, Budapest után a legjelentősebb idegenforgalmi célpont. Nyáron minden szempontból alkalmas a kikapcsolódásra, pihenésre. Biciklivel éppen olyan élményt okoz megkerülni, mint hajóval átszelni. A kétszáz kilométeres kerületű part szinte teljes egésze strandként szolgál nyáron. A nagy tó mellett van a leghíresebb hazai gyógyvízfürdő, Hévíz, és szintén a közelben találjuk Zalakaros, Bükfürdő és Igal gyógyfürdőit.

A jórészt alig kétszáz évvel ezelőtt kialakított hatalmas üdülőterület kultúrtörténeti értékekben is nagyon gazdag. Keszthelyen áll egyik legszebb barokk műemlékünk, a Festetics-kastély, a tó közepében benyúló félszigeten büszkélkedik az ezer évvel ezelőtt alapított tihanyi apátság temploma. Ennek alapító levelében találjuk az első írásban rögzített magyar szavakat – Fehérvárra menő hadi út (mai nyelven). Tihany mellett Balatonfüred a 19. század második felében virágzásnak indult, gyönyörű épületekben gazdag városa, ahol – sok más híresség mellett – Jókai Mór, a nagy magyar író, és Vaszary János festő töltött el éveket, ahol az ország legnevezetesebb báli forgatagát élvezhetik a résztvevők, az Anna-bált, immáron közel 200. alkalommal. Az északi parti ékkő városával, Balatonfüreddel szemben ott áll a déli part fővárosa, Siófok, a maga színpompás, minden nyári kultúrkavalkádjával, mellette Szántód, Boglár, Lelle és Fonyód, megannyi szép üdülővároska.

A magyar tenger északi partja fölött találjuk Magyarország egyik legszebb tájegységét, a mediterrán jellegű, fenséges hegyeket, oldalaikon a híres borok gyümölcsét termő nagy szőlőtáblákkal és a honfoglalás korában a magyar seregek gyülekező helyéül szolgáló sík területekkel, például a Káli-medencével, a Balaton-felvidéket. A valamikori vulkánok mára jellemző formájú szelíd hegyekké koptak, aki csak egyszer is erre jár, soha nem felejti el a Badacsony, a Szent György-hegy, a Gulács, Tóti és Csobánc képét.

A képen a Balaton látható a Csobánc tetejéről.

Dippold Pál
Forrás: mandarchiv.hu

2017.05.17