2017-ben Noah Hawley kapta az Edgar-díjat

Flynn Berry és Lawrence Block további elismeréseket vehetett át

2017-ben a nagy sikert arató Fargo című tévéfilmsorozat alkotója, Noah Hawley kapta a legjobb regényért járó, Edgar Allan Poe-ról elnevezett Edgar-díjat, amelyet minden évben a New York-i székhelyű Amerikai Krimiírók Egyesülete szavaz meg. A rangos elismerést a Zuhanás előtt című regényével érdemelte ki.

Hawley thrillere tényleg nagyszerű, megjelenését követően napok alatt felkerült a sikerlistákra. A történet nem csak az olvasók, de a kritikusok közt is egyöntetű sikert aratott. A könyv letehetetlenül izgalmas, egy repülőgép-szerencsétlenség következményeit, illetve a szerencsétlenség utáni nyomozást meséli el.

Egy ködös nyári éjszakán egy New Yorkba tartó magánrepülőgép száll fel az Egyesült Államok keleti partvidékén található Martha’s Vineyard-szigetről. A gépen tizenegy utas tartózkodik. Tízen a felső tízezer tagjai, a tizenegyedik egy nem túl jelentős festő. Tizenhat perccel az indulás után a gép az óceánba zuhan. A katasztrófát ketten élik túl: Scott Burroughs, a festő és a gépen utazó médiamogul négyéves kisfia. Burroughsnak sikerül a lehetetlen: partra úszik a gyerekkel. Ott aztán belekerül a nyomozás és a médiahisztéria kettős forgatagába. De vajon véletlenül zuhant-e le a gép? Vagy a befolyásos embereket szándékosan gyilkolta meg valaki? Netán a Bateman-család pár évvel ezelőtti megrázó, ám végül szerencsésen végződő kálváriájával van összefüggésben, amikor elrabolták nagyobbik gyereküket, az akkor két éves Rachelt? Vagy a gépen utazó másik milliárdos, Ben Kipling küszöbön álló letartóztatásával? Esetleg az izraeli származású biztonsági őr múltjával, akinek felmenői között magas rangú izraeli politikus és híres katonai vezető volt? Vagy talán az ismeretlen festővel, aki történetesen az utóbbi időben különböző katasztrófákról készült képeket fest, elképesztően élethű módon?

Mivel az utóbbi időben több olyan nagyszerű könyv is megjelent magyarul is, amely az elmúlt években Edgar-díjat kapott a legjobb debütregény kategóriában, érdemes egy pillantást vetni az idei kategória-győztesre is. 2017-ben a díjat Flynn Berry kapta Under the Harrow című könyvéért. A regény főszereplője Nora, aki Londonból vonattal utazik vidékre, hogy meglátogassa nővérét, Rachelt. Rachel azonban nem várja őt az állomáson, ahogy arra a nő számított; Nora vérbe fagyva találja az otthonában. Mivel a nő egy korábbi eset miatt nem bízik a rendőrségben, maga kezd nyomozni a gyilkos után. Ahogy egyre több titok bukkan fel a múltból, Nora úgy döbben rá arra, hogy Rachel nem az volt, akinek ő ismerte. Flynn Berry regénye egyelőre megosztja az olvasókat, a közösségi oldalakon vegyes visszajelzések érkeztek az Under the Harrow-ról. Egyeseknek nagyon bejött, másoknak kevésbé. Valószínűleg azonban nem véletlenül kapott Edgar-díjat.

Idén a legjobb novelláért járó Edgar-díjat Lawrence Block vehette át. A díjnyertes Autumn at the Automat című elbeszélés az In Sunlight or In Shadow c. antológiában jelent meg, amely olyan írásokat tartalmaz, amelyeket Edward Hopper festőművész munkái ihlettek. A kötetben többek között Stephen King, Joyce Carol Oates, Michael Connelly, Megan Abbott, Joe R. Lansdale, Jeffery Deaver, Lee Child és Lawrence Block egy-egy írása szerepel. A kötetet Lawrence Block szerkesztette. A legjobb novelláért járó díjért versenyben volt még Megan Abbott, Laura Benedict, Stephen King és Joyce Carol Oates is egy-egy elbeszéléssel.

A népszerű XIX. századi amerikai költőről és novellistáról elnevezett Edgar-díjat 1946-ban alapította az Amerikai Krimiírók Egyesülete. A díjjal a krimi és a bűnügyi irodalom (mystery) legjobb amerikai megjelenésű – de nem kizárólag amerikai szerzők által írt –, az előző naptári évben megjelent műveit díjazzák, több kategóriában. Korábban színházi, filmes, televíziós és rádiós műfajokban is díjaztak, ma már az irodalmi kategóriák mellett egyetlen filmes kategóriában adják át a díjat. A győztes műveket minden évben 68 zsűritag választja ki, több mint 1000 könyv, 500 novella és számos film közül.

Az egyes kategóriákban általában négytagú zsűrik döntenek, kivéve a legrangosabbnak számító kategóriát (legjobb regény), ahol a nagyszámú jelölt miatt nyolctagú a zsűri. A zsűritagok már a megjelenési évben folyamatosan kézhez kapják az elbírálandó műveket, és év végére mindenki összeállítja a saját tízes listáját. Ezekből alakítják ki az illető kategória tízes listáját, amelyet tovább szűkítenek, és többnyire január 19-ig – Edgar Allan Poe születésnapjáig – vagy egy ehhez minél közelebb eső időpontig közzéteszik a kategóriánként általában öt-hat jelöltet tartalmazó szűkített listákat. A győztesek kihirdetésére minden évben az Edgar Banketten kerül sor.

Simon Attila
Forrás: olvasoterem.com

2017.05.04