Úton lenni a boldogság – Szabadhegyi Találkozások Földes László Hobo-val

Bárány Zsolt írása

A József Attila Művelődési Ház Szabadhegyi Találkozások című beszélgetős sorozatának legújabb epizódjában egy olyan előadóművészt köszönthettünk április 20-án, aki nem annyira színész, inkább irodalmi estek létrehozója és előadója, emellett szövegíró és énekes. Földes László Hobo már a hetvenes évek óta ismert a rockzenét szeretők előtt mint bluesénekes.

Saját zenekara megalapítása előtt vendégként szerepelt pl. a Kex nevű formációban, amely a ’60-as évek legendás performance-zenekara volt, Baksa-Soós Jánossal az élén. Dalt is írt nekik Csillagok, ne ragyogjatok címmel. Ami már nem az első szerzeménye volt, miután egy, az Omega együttest támadó újságcikkre válaszul Doleviczényi Miklóssal, a Kex tagjával megírta a Lakájdal-t. Ennek eredményeként bezárták az Eötvös-klubot, ahol előadták.

Ezek után az egyetemet is ott kellett hagynia, ahol bölcsésznek tanult. Zenei pályáján az indította el, hogy több, rock-, illetve – ahogy akkor mondták – beatzenével foglalkozó játékfilmben is szerepelt, mint pl. az Extázis 7-től 10-ig, vagy Szomjas György Tündérszép lány című alkotásában. Másik jelentős momentum a Rolling Stones zenéjével való találkozása volt, először a rádióban, majd egy zágrábi koncerten személyesen is.

Első korai próbálkozása után igazi saját zenekara a ’78-ban alakult Hobo Blues Band lett, amely különböző formációkban több, mint harminc éven át működött a blues rajongóinak legnagyobb örömére. Bár a nyolcvanas években még több dalukat kicenzúrázták, az évek során így is vagy harminc lemezt jelentettek meg. Hobo már a nyolcvanas évek elejétől önálló műsorokat is készített, első estjét Eörsi István verseiből állította össze, melyet Ascher Tamás rendezett. Aztán jöttek sorban a többiek, József Attila, Villon, Viszockij, Jim Morrison, Pilinszky, Ady. Hosszú lenne a felsorolás, ki mindenkivel dolgozott együtt különféle konceptalbumok, színpadi munkák, filmek készítése során.

Zenekarában olyanokkal játszott együtt, mint Póka Egon basszusgitáros, Tátrai Tibor és Tóth János Rudolf gitárosok, és nem utolsó sorban Deák Bill Gyula, akit a legjobb itthoni blues-énekesnek és eredeti humorral rendelkező embernek is tart. A Szabadhegyi Találkozások állandó házigazdájával, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselővel történő beszélgetés során szóba is kerültek a méteres kolbászok, melyekkel az első közös koncertre utazva „kardozgattak”. Kedvenc rendezője viszont kétségkívül a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila, akivel egyben jó barátok is. Mióta találkoztak, minden előadói estjét ő rendezte.

Hobo sikeresen ívelő pályafutása mellett kudarcok is érték szép számmal, a magánéletben sokáig nem találta meg igazi társát. Életét tragédiák is beárnyékolták, míg végül 25 évvel ezelőtt összekerültek mostani feleségével, Eigner Márta természetgyógyásszal, akivel két lányt neveltek fel idillikus boldogságban. Mindeközben és azóta is az emberek, a közönség szeretete segíti pályáján tovább. Folyton úton van, mindig a következő feladat foglalkoztatja. Most éppen a Gulágról készítendő estjén dolgozik, amelyet várhatóan még idén bemutatnak.

Bárány Zsolt
Fotók: Szabó Béla

2017.04.24