Világpremier a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon – magyarul

Az Agave Könyvek rendkívül erős kínálattal érkezik

Az Agave Könyvek olyan szerzők regényeivel várja a könyvmolyokat a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, mint Jeff VanderMeer, Blake Crouch, Ben H. Winters vagy Nick Cutter.

Nagyon erős az Agave Könyvek idei áprilisi kínálata, amellyel az olvasókat a könyvfesztiválra várják, illetve csalogatják – pedig a kiadó hosszú ideig nem is volt a hagyományosan áprilisban megrendezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál résztvevője. Idén viszont valami olyan történik náluk, amivel szerintünk kevesen büszkélkedhetnek: különleges engedéllyel, egy héttel a világpremier előtt jelenik meg az új Jedd VanderMeer-regény, a Borne. Mondjuk ki bátran: Magyarországon lesz a Borne világpremierje!

Jedd VanderMeer: Borne

VanderMeer a lenyűgöző Déli Végek-trilógia (Expedíció, Kontroll, Fantomfény) után egy olyan, a műfajt még jobban feje tetejére állító regénnyel jelentkezik, ahol sem a múlt, sem a jelen, sem a jövő nem az, aminek látszik. A Borne az év egyik legeredetibb regénye, amely szerzőjét végérvényesen teszi korunk egyik legfontosabb sci-fi írójává.

A regény főszereplője, Rachel guberálásból él a jövő egy porig rombolt, névtelen városában. Az egyik nap egy furcsa teremtményt talál Mord, a gigantikus zsarnoki medve bundáján, aki egykoron a Vállalat nevű biotech cég folyosóin nevelkedett, majd a rajta végzett kísérletek után megnőtt, a kínzások eredményeként pedig megőrült és elszabadult. Azóta rettegésben tartja a várost, de ugyanakkor élelemmel is ellátja a bujkáló lakókat.

Rachel a teremtményt Borne-nak nevezi el, aki először semmire se hasonlít – egy kis zöld dudor csupán, ami akár a Vállalattól is eredhet. A Vállalatról pedig azt pletykálják, hogy habár jelentős károkat szenvedett el, de mindmáig létrehoz furcsa lényeket, és olyan távoli helyekre küldi őket, ahova még nem ért el a pusztulás.

Rachel és Borne között különösen szoros kapcsolat alakul ki, de ebben a világban minden kötelék csapda, és bármilyen gyengeség könnyen megölheti az embert. A lány hazaviszi a teremtményt a földalatti menedékébe, és a drogokkal kereskedő szeretőjét, Wicket is sikerül meggyőznie, hogy fogadják be a titokzatos jövevényt. De ebben a furcsa háromszögben mindenkinek titkai vannak, és amit Rachel a Vállalat épületének elfeledett mélységében talál, az mindent és mindenkit örökre megváltoztat.

 

Ben H. Winters: Földalatti légitársaság

Nem a Borne az egyetlen remek regény, amely miatt érdemes az Agave Könyveket felkeresni a könyvfesztiválon. Szintén április 18-ára időzítve jelenik meg Ben H. Winters új regénye, a Földalatti Légitársaság, amely bizonyos értelemben Az ember a fellegvárban szellemi örökösének is tekinthető, hiszen napjaink egy olyan Amerikájában játszódik, ahol a rabszolgatartás több államban legális.

A Földalatti Légitársaság tavaly heves vitákat kavart Amerikában, és a megjelenését követően egyből New York Times bestseller lett; számos meghatározó magazin és online portál év végi toplistájára felkerült.

Egy Victor nevű fekete férfi ördögi paktumot köt a szövetségi bűnügyi szervekkel, és az Egyesült Államok Marsall Szolgálatának keretében fejvadászként dolgozik. Rengeteg munkája van, az ő Amerikájában ugyanis a polgárháború sosem történt meg, és a rabszolgatartás négy államban – a Kemény Négyekben – mindmáig legális.

Victor régóta érzi, hogy helytelen, amit tesz, és valami nincs rendben az egész országgal, de a szabadságát semmiért nem adná fel. Annak ellenére sem, hogy amikor Indianapolisba érkezik elvégezni a legújabb megbízását, már az eligazítás után tudja, hogy valami nagyon nem stimmel.

Victor beépül a magát Földalatti Légitársaságnak nevező rabszolgafelszabadító mozgalom helyi sejtjébe, hogy elkapja a szökevényt, akinek a nyomát templomok hátsó szobáin keresztül, üres parkolókon át lehangolt hotelszobákig és orvosi rendelőkig követi, hogy végül a Kemény Négyek szívébe hatolva felfedezze: a célpontja olyan dolog birtokába jutott, ami az egész ország jövőjét megváltoztathatja.

 

Blake Crouch: Véres arany

Szintén a könyvfesztiválra jelenik meg Blake Crouch (Wayward Pines) korai regénye, a Véres arany. Crouch ezzel a könyvével érdemelte ki először, hogy Stephen Kinghez hasonlítsák, majd később a Wayward Pines-trilógiával betonozta be a nevét a modern thriller műfajának legnagyobbjai közé.

1893 karácsonyán az aranybányászatról ismert Abandon városában minden férfi, nő és gyermek nyom nélkül eltűnt. A vagyontárgyaik érintetlenek maradtak, az ételeik megfagytak az üres faházakban – és ami a legfurább: a maradványaik soha nem kerültek elő. Azóta egyes szóbeszédek szerint a területet kísértetek lakják.

2009-ben egy történelemprofesszor, az újságíró lánya és két idegenvezető az eltűnt város felkutatására indul, hogy fényt derítsenek arra, mi is történt valójában. Nem sokkal előttük egy másik expedíció már kísérletet tett erre, azonban a csapat tagjai soha nem tértek vissza. Hamarosan nekik is szembe kell nézniük a lehetetlennel: a hóviharban, legalább 30 kilométernyire elvágva a civilizációtól nincsenek egyedül, és a múlt mindennél szörnyűbb módon van jelen.

 

Nick Cutter: A szekta

A horror szerelmesi is dörzsölhetik a tenyerüket: érkezik a Mélység és A falka James Herbert-díjas szerzőjének rémtörténete egy új-mexikói szektáról, melynek tagjait egy sötét erő tartja halálos rettegésben. A könyv Amerikában január 10-én jelent meg, szóval ez a könyv is abszolút újdonságnak számít.

Egy fiatal nő látszólag egyszerű feladattal bíz meg három zsoldost. Meg kell találniuk az unokaöccsét, akit az apja vélhetően az akarata ellenére vitt magával Little Heavenbe, az új-mexikói hegyek között megbúvó, világtól elzárt közösségbe.

Miután a zsoldosok megérkeznek a táborba, baljós dolgokra lesznek figyelmesek. Különös mozgolódást tapasztalnak az erdőben és a fák tetején. A komor, Fekete Szikla néven ismert monolit sötét árnyékot vet a helyre, a közösséget pedig hamarosan áthatja a rettegés és a bizalmatlanság.

Miközben az események az őrület felé sodródnak, a menekülési útvonalakat egymás után vágja el valaki vagy valami. Little Heaven mennyországból pokollá változik, és az életben maradtak kénytelenek felvenni a harcot azzal az ismeretlen, gonosz erővel, amely mindenkit el akar pusztítani.

 

…és ez még nem minden. Szintén az áprilisi könyvfesztiválra jelenik meg László Zoltán (Egyszervolt) új regénye, a Távolvíz. A szerző hosszú kihagyás után tér vissza, ráadásul újra hamisítatlan sci-fivel jelentkezik, és a rá jellemző szárnyaló fantáziával, aprólékos kidolgozottsággal olyan világot teremt, amelyet nem felejtünk el egyhamar – ígéri a kiadó.

Ugyancsak a könyvfesztiválon lesz kapható Christopher Moore új regénye, a Lestrapált lelkek, amely a Mocskos meló szellemes és pokoli, vicces és vérlázító, szívhez és könnycsatornához szóló folytatása.


Simon Attila

Forrás: olvasoterem.com

2017.03.31