Soul Exodus-premier Amerikában

Három magyar alkotás is szerepel a 27. Cinequest filmfesztiválon

Három magyar mozifilmet tűz műsorra a kaliforniai San José-ban február 28-án kezdődő 27. Cinequest filmfesztivál. A Szilícium-völgy népszerű filmünnepe mintegy 50 országból érkező 132 alkotást vonultat fel az elkövetkezendő két hétben, egészen március 12-ig.

Bereczki Csaba klezmerzenészek főszereplésével készült egészestés dokumentumfilmjét a Cinequest filmfesztiválon láthatja először a nemzetközi közönség. A Soul Exodus középpontjában a The Brothers Nazaroff alkalmi formáció tagjai állnak, az amerikai születésű zenészek a klezmeren keresztül keresik gyökereiket, önmagukat, zsidó identitásukat. Az öt muzsikus egyfajta fordított exodusként kel útra: hajóval utaznak nyugatról keletre, Montrealból New York, Párizs, Berlin, Budapest, Nagyvárad érintésével jutnak el Besszarábiába, Moldovába. A Soul Exodus a decemberi hazai mozibemutató alkalmával lelkes fogadtatásban részesült, San José-ban a külföldi közönség előtt is bemutatkozik.

Madarász Isti Hurok című első mozifilmje, a hazai palettán újdonságnak számító időkavarós thriller és a legutóbbi Vranik Roland-film, Az állampolgár amerikai premierjének is a Cinequest filmfesztivál ad otthont. A megrázó szerelmi történet amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát.

Az 1990-ben alapított és ma már százezres látogatottságot túllépő Cinequest nyitófilmje a legendás Shirley MacLaine és Amanda Seyfried főszereplésével, Mark Pellington rendezésében készült Az utolsó szó című vígjáték lesz, mely a Sundance filmfesztiválon volt először látható.

Bővebb információ a fesztiválról a Cinequest honlapján található.

Magyar Nemzeti Filmalap

2017.02.28