Idén is magyar Oscar-díj!

Szilvási Krisztián beszámolója

Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje elnyerte az Oscar-díjat ma hajnalban Los Angeles-ben (a képen)! Kiosztották a 89. Academy Award szobrocskáit a világ legjelentősebb filmes fesztiválján; a közel 4 óra hosszúságú gálán visszafogottan bár, de tarolt a Kaliforniai álom, jutott Oscar Emma Stone-nak és Casey Affleck-nek, megtörtént minden idők legfiatalabb rendezői díjazása, valamint a legjobb film kihirdetésekor hatalmas, soha nem látott blama után örülhetett a Holdfény.

Justin Timberlake arcátlan könnyedséggel táncoltatta meg és tapsoltatta igazi partihangulatba a Los Angeles-i Dolby Színház 3400 fős közönségét a Trollok című animációs film betétdalával, majd a nézőtérről előzékenyen a házigazdaként színpadra lépő Jimmy Kimmel felé hajította mikrofonját. Az amerikai komikus csak nézte a tőle méterekre landoló elektronikai eszközt, aztán belekezdett. Lélegzetvétellel jócskán spóroló szájmenésével először visszazavarta Justint az ’N Sync együttesébe, aztán Matt Damont szapulta, hogy A régi város helyett a kínai nagy falat választotta, majd a szerinte jócskán túlbecsült Meryl Streepnek hízelgett csípős, de mégis tiszteletteljes éllel. Vicces, feszes, szerencsére nem túl sok felvezetéssel gerjesztett alaphangulatot a show bevezetéseként.

Jimmy Kimmel

A legjobb férfi mellékszereplő díjával kezdődött a gála, amelyet talán némileg meglepő módon az először jelölt Mahershala Ali kapott meg a Holdfényben nyújtott alakításáért. A tavaly a női kategóriában díjazott Alicia Wikander-től (A dán lány) vehette át a díjat. Ugye emlékszünk az afroamerikai színészek és az Oscar című tavalyi botrányra? Nos, Ali díja egyáltalán nem érdemtelen kompenzálás a filmben játszott drogdíler figurájáért, ez mindenképpen kijelenthető, pedig roppant erős volt mind a négy vetélytárs alakítása.

Mahershala Ali

Következett a legjobb smink díja, amelyet három jelölt közül – még leírni is szörnyű – a Suicide Squad – Öngyilkos osztag nyert el. Na lépjünk tovább. Az emberek imádják a rekordokat, nem csoda, hogy az Oscar előtt az egyik legnagyobb izgalmat az váltotta ki, lesz-e majd rekorder díjhalmozó a 14 kategóriában jelölt Kaliforniai álom? (Tudnivaló: három film is kapott már eddig 11 szobrocskát, a La La Land 14 lehetősége valójában 13, mert két betétdallal szerepelnek nomináltként.) Nos, az esélyei gyorsan csappanni kezdtek, amikor a legjobb jelmeztervezés díja Colleen Atwood kezébe került a Legendás állatok és megfigyelésükért. Ez immár a negyedik Oscar-ja neki, a Kaliforniai álom mellett a Jackie sirathatja még csalódottan a döntést.

A legjobb dokumentumfilm a 8 részes O. J.: Made in America című „sorozat” lett (az idézőjel oka, hogy filmnek kell tekinteni a szabályzat szerint). Az O.J. Simpson téma tehát, úgy tűnik, egyáltalán nem képes veszíteni az iránta immár évtizedek óta tartó érdeklődésből. Hm, a Kaliforniai álom a második, majd gyorsan utána a harmadik esélyét is elbukta: a legjobb hangvágás díja az Érkezés című – többek által csalódásként és/vagy meg nem értettként lecsapódó – sci-fi alkotóinak kezébe került, a legjobb hangkeverés pedig A fegyvertelen katonának jutott. Utóbbi megnevezett szakembere, Kevin O’Connell 20 sikeretlen jelölés után 21-edszerre végre örülhet – na meg Mel Gibson rendező is, akit Hollywood ezért a filmjéért visszafogadott végre kegyeibe.

A tavaly novemberben külön gálán átadott életműdíjasoknak tapsolhatott egy rövid ideig a közönség: Jackie Chan (harcművész, színész, rendező, énekes, producer), Anne V. Coates (vágó), Lynn Stalmaster (casting director), Frederick Wiseman (filmkészítő, színházi rendező). Majd következett a legjobb női mellékszereplő díja. A tavaly a férfi kategóriában díjazott Mark Rylance (Kémek hídja) Viola Davis-t szólította a színpadra a Fences-ért – ez volt a harmadik jelölése, korábban a Kétely és A segítség még nem hozta meg számára az elismerést. Elszorult torokkal és könnyekkel előadott szavai egy teljesen megérdemelt nyertes szájából hangzottak el. Kimmel oldotta a hangulatot: „Viola Davist egyébként most jelölték Emmy-díjra ezért a köszönőbeszédért...”

Viola Davis

Politikai üzenetként is felfoghatóan a 2012-ben a Nader és Simin – Egy elválás története című filmért már díjazott Asghar Farhadi iráni rendező alkotása, Az ügyfél lett a legjobb idegen nyelvű film. A német Toni Erdmann bár végignyerte Európát, úgy tűnik, a tengerentúlra már nem jutott ereje. A legjobb animációs rövidfilm a Pixar Szalonkája lett, a legjobb animációs film pedig, micsoda meglepetés!, a Disney Zootropolis – Állati nagy balhéja. Nem blockbuster ebben a kategóriában nem tud nyerni, pedig a riválisok között ott volt A vörös teknős is, amely részben a Kecskeméti Animációs Filmstúdió alkotóinak is köszönhető. A legjobb látványterv Oscar-ja – először a díj történetében – egy házaspárnak jutott, és ezzel az idei gálán végre először örülhetett a Kaliforniai álom alkotógárdája. Név szerint az elismert férj és feleség: David Wasco és Sandy Reynolds-Wasco.

Mulatságos betétként bevezettek a gála nézőterére egy csapat turistát, akiknek fogalmuk sem volt, hová fognak kerülni, gyanútlanul buszoztatták őket idáig. Pontosabban ide. Nem lehet semmi egyszerű halandóként váratlanul kezet fogni Ryan Goslinggal, valódi, most átadott Oscar-díjat szorongatni a kézben, szót váltani Meryl Streeppel, és szelfizgetni világhírű filmsztárokkal. Hollywood tényleg az álmok országa. A legjobb vizuális effektek díja A dzsungel könyve színpadra kivonult öttagú csapatának jutott. Nem a Zsivány Egyesnek, amelynek két főszereplője adta át a díjat. Majd egy DeLoreanból szállt ki Seth Rogen és Marty McFly… vagyis Michael J. Fox, hogy a legjobb vágás díját átnyújtsák A fegyvertelen katona editorának, a rendesen meghatódott John Gilbertnek. A legjobb rövid dokumentumfilmért a The White Helmets vehette át az Oscart, és aztán…

…elkezdtem könnyezni. Mert a Mindenki, Deák Kristóf alkotása kapta a legjobb rövidfilmnek járó Oscar-díjat! MERT A MINDENKI, DEÁK KRISTÓF ALKOTÁSA KAPTA A LEGJOBB RÖVIDFILMNEK JÁRÓ OSCAR-DÍJAT! A gyönyörű Salma Hayek csodálatos mosolyával kísérve a ragyogó David Oyelowo olvasta fel a borítékból előhúzott lapról a filmcímet: Sing. Deák Kristófék: a rendező, a felesége, Nina Kov, Szamosi Zsófia és Udvardy Anna producer annyira bájosan, megszeppenten álltak a színpadon a milliárd dolláros világsztárok tapsától szinte összepréselve, hogy leírhatatlan öröm volt nézni. „Köszönöm ezt a hihetetlen díjat. Rövidre kell fognom, de köszönöm a családomnak és tanáraimnak, feleségemnek, és Anna nevében is, a stáb és a szereplők nevében is ajánlom ezt a díjat azoknak, akik egyedül képesek jobbá tenni ezt a világot: a gyerekeknek. Próbáljuk őket úgy nevelni, hogy büszkék lehessünk rájuk” – mondta csendesen Deák Kristóf. Nem tudom, ki hogy van vele, én tényleg könnyeztem.

Deák Kristóf: Mindenki

Meryl Streep és Javier Bardem adták át a legjobb fényképezésért járó díjat a svéd Linus Sandgrennek a Kaliforniai álom operatőri munkájáért. Neki ez volt az első jelölése, így kell ezt csinálni! Legjobb filmzene: Kaliforniai álom, Justin Hurwitz, ez azért természetes. Samuel L. Jackson adta át a díjat, majd Scarlett Johansson sorolta fel a legjobb betétdal kategória indulóit. A kérdés az volt, Kaliforniai álom vagy Kaliforniai álom? Melyik a két dal közül? A City of Stars lett a befutó.

Jennifer Anistonra szomorú szerep hárult a gálán, Hollywood és a filmes világ tavalyi veszteségeire emlékezhettünk konferálásában. Sara Bareilles gyönyörű dala közben többek között Arthur Hiller, Bill Nunn, George Kennedy, Gene Wilder, Michael Cimino, Andrzej Wajda, Patty Duke, George Marshall, Anton Yelchin, Prince, John Hurt, Pat Conroy, Curtis Hanson, Gábor Zsazsa, Debbie Reynolds, Carrie Fisher. Bár Oscar-díjat sosem kapott, én azért megemlítem a tegnap elhunyt Bill Paxtont is. Emlékük tényleg örök marad.

Kenneth Lonergan

Ben Affleck és Matt Damon (a Good Will Hunting szerzői, emlékszünk még?) viccelődtek egy kicsit, mielőtt átadták volna a legjobb eredeti forgatókönyvért járó díjat. A győztes az idáig négy jelölést begyűjtő Kenneth Lonergan lett A régi városért. Vajon ő kapja majd a legjobb rendező díját is? Amy Adams-nek a legjobb adaptált forgatókönyv jelöltjei jutottak, a mélyen dekoltált, mégis visszafogottan elegáns ruhában feszítő színésznő a Holdfény szerzőinek nevét olvasta fel a borítékból: az afroamerikai Barry Jenkins és Tarell Alvin McCraney a köszönet hangjaiba biztatást is vegyített „sorstársaiknak”.

Damien Chazelle

A 2002-ben Oscar-díjat nyert Halle Berry papírforma eredményként közölhette mosolyogva a világgal Damien Chazelle nevét a legjobb rendezőként. Ezzel a Kaliforniai álom direktora lett minden idők legfiatalabb díjazottja ebben a kategóriában. Két éve a Whiplash-sel (mint forgatókönyvíró) még nem, most végre szobortulajdonossá vált. Szóval Kenneth Lonergan nem duplázott.

Casey Affleck

És akkor a finisben a színészek, először az urak. A szakállas Casey Affleck ugorhatott fel Brie Larson a legjobb férfi főszereplőnek szóló bejelentésére. Bátyja, Ben puszit nyomott az arcára, s miközben Denzel Washington némileg zavart-fátyolos szemmel, a szája szélét rágva vette tudomásul vereségét, az ifjabbik Affleck-fiú zavartan, többnyire szemlesütve mondott köszönetet a díjért, amelyet A régi városban nyújtott teljesítményének köszönhet. 2008-ban mellékszereplőként már jelölték a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford-ért. Most nyert is. Szerintem megérdemelten.

Emma Stone

Természetesen Leonardo DiCaprio-nak jutottak a főszereplőnők: a többféle szempontból is vegyes „mezőnyből” az akadémia tagjai szerint a Kaliforniai álomban brillírozó Emma Stone emelkedett ki, a két évvel ezelőtti, Birdman-beli mellékszerep nomináció után ő kapta idén a legjobb női főszereplőnek járó szobrot. Meryl Streep őszintén örült neki, ez legalább akkora elismerés, mint maga az Oscar-díj.

És a vége, a legfontosabbnak tartott kategória: a legjobb film. Faye Dunaway és Warren Beatty, az 1967-es Bonnie és Clyde főszereplői léptek a színpadra bejelenteni a díjat. Beatty egy kicsit még játszott, mintha nem tudná elolvasni a győztest, vagy éppen nem akarná elhinni, de aztán Dunaway végül csak kihirdette: a kilenc produkcióból a legkevésbé sem meglepően a Kaliforniai álom alkotóinak a kezébe került a legjobb film Oscar-díja. Azazhogy… Mi történik? A Kaliforniai álom köszönőbeszéde közben a film egyik producere szakította félbe a hálás szavakat, hogy közölje: tévedés, nem ők a győztesek. Egy percig tényleg nem lehetett tudni, hogy ez most valami ostoba vicc-e, Bonnie és Clyde tényleg széttrollkodta a világ legjelentősebb filmes eseményének a legfontosabb pillanatát? De aztán, a kamerába mutatva a bizonyítékot, világossá vált, hogy a Holdfény nyert, az ő nevük van a papírra írva! Úgyhogy a Kaliforniai álom teljes alkotógárdája zavartan vonult le a színpadról, hogy a csattanót elhinni alig akaró Holdfény stábja átvehesse a helyüket, és végre – könnyek között – merjenek örülni is. Mert a 89. Oscar Díjátadó Gála legjobb filmje valóban a Holdfény lett!

Legjobb film: Holdfény

Utórezgés: minden idők legnagyobb Oscar-bakijának hiteles története úgy hangzik, hogy Beatty-ék rossz borítékot kaptak kézhez. A 80 éves színész azt látta a papíron, hogy „legjobb színésznő: Emma Stone – La La Land”, és nem értette a dolgot, tanácstalanná vált. Megmutatta az őt sürgető Dunaway-nek a borítékból előhúzott lapot, aki ostoba módon gyorsan döntött, és felolvasta a Kaliforniai álom címét. Amikor aztán a tévedés kiderült, Dunaway már nem volt a színpadon… Mert ez is Hollywood.

Mahershala Ali, Emma Stone, Viola Davis, Casey Affleck

Szilvási Krisztián

A képek a flickr gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a kép készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép, 2. kép, 3. kép, 4. kép, 5. kép, 6. kép, 7. kép, 8. kép, 9. kép, 10. kép, 11. kép.

2017.02.27