Boruljunk fehérbe!

Fotóink Rofusz Kinga illusztrátor kiállításáról

December 2-án nyílt meg a Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótérben (Győr, Apor Vilmos püspök tere 2.) „Boruljunk fehérbe!” címmel Rofusz Kinga illusztrátor kiállítása. A tárlat 2017. február 26-ig látogatható, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

Rofusz Kinga 1970-ben született Budapesten. A Magyar Iparművészeti Főiskola animáció szakának elvégzése után mesterképző kurzuson tanult tovább. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Filmművészek Szövetségének és a Magyar Illusztrátorok Társaságának. 2010-ben első gyerekkönyv-illusztrációival, melyek Schein Gábor Irijám és Jonibe című verses meséjéhez készültek, elnyerte az IBBY Év Illusztrátora díját. Jelenleg is könyvek illusztrálásával, valamint animációs filmrendezéssel foglalkozik, illetve több kiállítás is készült már a munkáiból.

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótérben rendezett kiállítás Rofusz Kinga három könyvének az anyagából mutat be ízelítőt: a Grimm mesékből, a Kapitány és Narancshalból, valamint az Emlékfoltozókból láthatunk képeket. A tárlathoz – már megszokott, hagyományos módon – interaktív játékok kapcsolódnak, melyek során „kutathatunk” fenyőfák között, „megkereshetjük” az elbújt manót, vagy éppen rajzolhatunk a „hóba”, ha úgy tartja kedvünk.

„Tudod-e, milyen érzés reggel kinézni az ablakon, és belebámulni a tejfehér ködbe? Minden elveszti az eredeti színét, kifakul, szinte teljesen elvész. Sokszor az orrunknál sem látunk tovább. Te is izgatott leszel, ha meglátsz egy teljesen fehér lapot, amire még senki sem rajzolt? Milyen izgalmas élettel megtölteni egy ilyen felületet!”

Rofusz Kinga illusztrátor alkotásain keresztül beléphetünk egy olyan világba, amelynek nagyon fontos alkotóeleme a fehér szín. A tárlaton olyan képek közé kerül a látogató, amelyeken a fehér alakok köré szinte lágy, szövevényes, ámde visszafogott tónusú hálóként rajzolódik a környezet. Ez egy mesebeli világ, ahol csak egy-egy szín dominál, de ezeken a fehér állandóan átsugárzik, így téve egy földöntúli látomássá az egyes műveket.

A „Boruljunk fehérbe!” kiállítás 2017. február 26-ig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

Fotók: Vas Balázs és Zilahy Márta

2017.02.01