A Lombard Street az amerikai San Francisco-ban

A világ legkülönösebb utcái 2. rész – Szilvási Krisztián írása

Láttunk már egy különös street art utcácskát az ausztráliai Melbourne-ben (link alul). Utazzunk most Amerikába, San Francisco-ba, ahol annyiban más a helyzet, hogy az elsők között valóban furcsa utcák is eszünkbe jut(hat)nak erről a városról a Golden Gate, az Alcatraz, valamint a jellegzetes villamosok (amit ők cable car-nak neveznek) mellett. A Lombard Street azonban nem (csupán) meredeksége miatt kimondottan turisztikai célpont, hanem… nos, mindjárt kiderül.

A kelet-nyugati „lefolyású” Lombard Street (egy szakasza) ugyanis – meredekségén túl – Amerika talán legkacskaringósabb dombos utcája: olyan egyirányú, éles kanyarokkal fut lefelé a Russian Hill-ről gyönyörű, viktoriánus villákkal szegélyezve, amelyeken könnyen balesetet szenvedhetünk. San Francisco legdrágább, legimpozánsabb ingatlanjai közül számos ebben az utcában található, még úgy is, hogy rendre turisták végtelen sora özönli el a rengeteg virággal és növénnyel valóságos életteli színorgiába öltöztetett kocsiutat. A képeslapokon csak a „világ legkanyargósabb utcájának” nevezett, hullámvasút-szerű „kanyon” teljes mértékben feldíszített ékessége a Lombard Street vörös térkővel burkolt Hyde Street és Leavenworth Street közötti szakaszának: az egyirányú közlekedés megközelítőleg 180 méteren, nyolc szűk hajtűkanyarral, 27 százalékos lejtőn csorog meredeken.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy San Francisco-ban a Potrero Hill-en lévő Vermont Street 20. és 22. utca közötti rövid szakasza valójában még kanyargósabb (85 méter, öt hajtűkanyar), mint a Lombard Street, de látványban azért messze elmarad mögötte – csak egyik oldalát szegélyezik házak, amelyek közel sem történelmi villák. De vissza a Lombard Street-re, amely nevét Jasper O’Farrell geodétának köszönhetően egy philadelphiai utcáról kapta, hírnevének gyökerét pedig közel száz évre visszanyúlva kell keresnünk: 1922-ben épült meg egy Carl Henry nevű ingatlantulajdonos felvetésére, ő javasolta a balesetveszély miatt a kanyargós megvalósítást (valamint a gyönyörű esztétikai kinézetet), mivel a természetes emelkedése a legtöbb jármű számára túl meredek volt, és a gyalogosok sem tudtak normálisan közlekedni rajta (pláne mondjuk kerekesszékkel). Így vált az egyenes vonalon 126 méteres (412,5 láb) utca a hajtűkanyarokkal nagyjából 183 méteres (600 láb) hosszúságúvá, ahol az ajánlott sebességhatár nem éri el a 10 kilométer per órát sem (5 mérföld per óra).

A már említett látványon túl, ha a Hyde Street-et keresztező végén, a dombon állunk, ahonnan lefelé kanyarog az utca, döbbenetes kilátásban van részünk a városra: az öböl és a rajta átívelő San Francisco-Oakland Bay Bridge káprázatos képe mellett kiszúrhatjuk az 1933-ban épült, 64 méter magas Lillian Coit Memorial Tower építményét is. A környék továbbá több híres házat rejt, néhány lépésre csupán a Lombard Street kanyargós részétől. A 949-es szám alatt található például az amerikai MTV csatorna The Real World nevű valóságshow-jának harmadik évadában használt épület, amelyben azok a San Francisco-i fiatalok laktak, akiknek a közös életét a kameráknak köszönhetően hónapokig követhették nyomon a nézők a tévében. A 900-as házszám pedig Alfred Hitchcock 1958-as filmjében, a Szédülésben játszott fontos szerepet: a James Stewart alakította Scottie apartmanja volt a forgatás jeleneteiben.

Szilvási Krisztián

Forrás: sftravel.com, sftodo.com, wikipedia.org

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a kép készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép, 4. kép, 5. kép, 6. kép, 7. kép, 8. kép, 9. kép, 10. kép, 11. kép, 12. kép, 13. kép, 14. kép, 15. kép, 16. kép, 17. kép, 18. kép, 19. kép, 20. kép.

A világ legkülönösebb utcái sorozatának korábbi cikkei:
1. rész: A Hosier Lane az ausztráliai Melbourne-ben

2017.01.18