Visszatér a kastély fénykora

A Wenckheim-kastély Szabadkígyóson

Melyik az a kastély, amelynek annyi ablaka van, ahány nap egy évben, annyi szobája, ahány hét és annyi bejárata, ahány hónap? Hol lehet az a birtok, amelyet még Ferenc József és felesége, Sissi is meglátogatott? A válasz: Szabadkígyós és az ott álló Wenckheim-kastély, amely csaknem kétmilliárd forintból újul meg. Helyrehozzák többek közt a földszinti termeket és a kastély körüli franciakertet is.

A csodálatos alföldi tájon egy évszázadon át csak állatok legeltek, miután a 17. század végén, a török kiűzésével kapcsolatos hadműveletek során elpusztult az itt álló középkori falu. A kígyósi pusztán csak a 18. század végétől virágzott fel újra az élet – a Wenckheim családnak köszönhetően.

A kígyósi puszta 1798-ban jutott gróf Wenckheim József (1733-1803) kezére, akinek idősebb fia, gróf Wenckheim József Antal sokat tett a puszta felvirágoztatásáért. Ókígyóson nagy majorságot létesített, valamint a puszta nyugati részét benépesítve, 1815-ben 100 dohánykertész családdal megalapította Újkígyóst – olvasható a kastély oldalán.

Wenckheim József Antal a kígyósi pusztán kastélyt építtetett (ez romos állapotban ma is látható), beleköltözött, és innen irányította az uradalom gazdálkodását. A grófnak csak a harmadik házasságából született gyermeke: gróf Wenckheim Krisztina, így a hatalmas birtokot és vagyonát a 3 évesen árván maradt kislánya örökölte. A birtok úrnője mindössze nyolcesztendős volt, amikor 1857-ben meglátogatta a császári házaspár: Ferencz József és Sissi. Tiszteletükre a család impozáns diadalívet is emeltetett. Bár a diadalkaput sajnos az ötvenes években ledöntötték, azóta újjáépítették.

„Krisztina 1872-ben ment feleségül unokatestvéréhez, gróf Wenckheim Frigyeshez (1842-1912). A kígyósi kastély köré fonódó élet és gazdálkodás korszerű kiteljesítése ennek a házaspárnak az érdeme. Krisztina Békés megye nagy jótevője vált ismertté. Gyulán árvaházat alapított, elősegítette a megyei kórház fejlesztését, számos vonatkozásban segítette a római katolikus egyházi és oktatási intézmények kiépítését. Férje az akkor már 100 ezer kat. holdnál is nagyobb kiterjedésű uradalom gazdálkodását emelte igen magas fokra, amellett a közéletben is jelentős szerepet játszott” – írják a kastély történetében.

A ma látható kastélyt is a házaspár építtette 1875-1879 között Ybl Miklós tervei alapján. Átadásakor korának legfényesebb, legkorszerűbb kastélya volt, káprázatos belső berendezéssel. Az épület előtt van egy forrás is: az ún. Zsigmond-forrás, melyet 1894-ben fúrtak (ma már csak mesterségesen működik).

Wenckheim Krisztina azt kérte Ybl Miklóstól, hogy semmi se legyen egyforma, mégis legyen harmonikus. Kívánsága volt az is, hogy annyi ablaka legyen az épületnek, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét és annyi bejárata, ahány hónap. A kastély az egyik legkorszerűbbnek számított a maga korában, kápolnája, ebédlője, télikertje, könyvtára, női zeneszalonja, férfiszalonja pipázóval, nappali dolgozója és alkóvos-ágyfülkés hálószobája is volt.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély előtt franciakertet alakítottak ki, körülötte pedig angol, vagyis tájképi kert terül el. A franciakert központi részén szökőkutas vízmedencében gyönyörködhet a látogató, de megnézheti a megye legtestesebb platánfáját, az évszázados fehér nyárfákat, mögötte pedig a 8-as alakú mesterséges tavat. A szabadon látogatható kastélypark 1954 óta természetvédelmi terület, és a Szarvasról irányított Körös-Maros Nemzeti Park egyik legismertebb része.

Tavaly a kastélynak 12 ezer látogatója volt, a felújításnak köszönhetően pedig még többen lehetnek majd kíváncsiak a parkra és a felújított épületre, ahol a földszinten korhűen berendezett termek várják majd az érdeklődőket.

A kastély felújításához az európai uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) nyertek el december végén 1,5 milliárd forintot, a kormány pedig mintegy félmilliárddal járul hozzá az épület felújításához – mondta Balogh József polgármester az MTI-nek január 4-én.

A támogatásból a tetőszerkezet felújítása, az épület külső vakolása, a pince egy részének rendbetétele, valamint a földszinti nagytermek felújítása valósulhat meg, és korhű berendezéseket szerezhetnek be. Eredeti berendezési tárgy nem maradt fenn. Klösz György fotóművész készített felvételeket az 1900-as évek elején a kastély belső tereiről, azokat alapul lehet venni a felújításkor – mondta Balogh József.

Az önkormányzat saját forrásból eddig is fejlesztette a kastélyt, amelynek legtöbb eleme, a nyílászárók és a lépcsőház fa korlátja is eredeti állapotában, komolyabb sérülések nélkül maradt fenn. Csaknem 70 millió forintot költöttek a földszinti termek látogathatóvá tételére, a mozaikparketta és az ebédlő felújítására, 20 millió forintos szponzori támogatás segítségével pedig a melléképületek felújítását kezdték el korábban.

A polgármester egyelőre nem tudja, hogy a Forster Központ megszűnésével kihez kerül a felújítás ügye, és mely szervezet, mikor írja ki a közbeszerzést a felújításra. Balogh József azt mondta: szeretnék, ha az emeleti szobákból felsőkategóriás szállodát lehetne kialakítani.

Fotó: wenckheim.hu
Forrás: kultura.hu

2017.01.11