Szürke senkik: nem szürke és nem semmi

Moziajánló

Ki gondolta volna, hogy valaki veszi a bátorságot, és első világháborús filmet forgat ebben a mai világban. Olyan háborús filmet, ami nem egy laktanyában játszódik, hanem a fronton, pontosabban közvetlenül a front mögött. Olyan filmet, ami öt, lehetetlen küldetésre vállalkozó katonán keresztül mutatja meg a Nagy Háború iszonyatát.

Mindössze 120 millió forintból készítette el első játékfilmjét Kovács István – jó lesz, ha megjegyezzük ezt a nevet, mert ha szerencsésen állnak majd a csillagok, találkozhatunk még vele nagyobb lélegzetű produkciók kapcsán is. Most 65 percen keresztül azt láthatjuk, hogy valahol az olasz vonalak mögött öt katona a soknemzetiségű Monarchiából egy ellenséges kommunikációs központot, magyarul postagalamb állomást keres. A forgatás ugyan Rudabánya környékén zajlott, de a hangeffektekkel és méretes füstökkel valamennyire el tudják hitetni velünk, hogy az Alpok környékén vagyunk. Mint ahogy nagyon precízek voltak a fegyverek összeválogatásában is, mert valóban a Nagy Háború osztrák-magyar hadseregében rendszeresített gyilkoló eszközöket láthatunk, és hát az egyenruhák és más felszerelési tárgyak is nagyon gondosan lettek elkészítve, kiválogatva.

Maga a forgatókönyv pedig nem akar nagyot markolni, hogy aztán a keveset fogás csapdájába essen. A különleges feladatra a beígért nagy szabadság reményében vállalkozó öt katona leképezi valahol az Osztrák-Magyar Monarchiát. Az akciót egy tiszti családból származó, lefokozott, harcedzett őrmester vezeti (Trill Zsolt), de a főszereplő mégis az újonc, az iszonyattal csak ismerkedő galambász fiú (Kovács S. József), akinek még a bajusza sem serken igazán. Itt van a Lenint emlegető, végül dezertáló gyári munkás (Molnár Levente) és Radu (Keszeg László), aki román létére végsőkig kitart. Ötödiknek pedig az elesett fia saját maga által kifőzött koponyáját mindenhová magával hurcoló osztrákot (Björn Freiberg) kell megemlíteni, és teljes is a csapat. A sok halált hozó végső összecsapás megkomponálása a nagy háborús filmeket, westerneket idézi. Meglepő profizmus egy – az egész estés játékfilmek tekintetében – elsőfilmes rendezőtől, annyi bizonyos.

Aztán végül van valami, amit Kovács István talán észrevehetett volna. Ez pedig színészeinek hanghordozása, beszédstílusa. Ami sokszor biztos, hogy nem a 20. század elejét idézi. Hanem sokkal inkább napjainkat, és ez igazán zavaró tud lenni. Mindazonáltal jóval összeszedettebb ez a produkció, mint például a két éve elkészült Drága Elza!, Füle Zoltán és Grátz Márk második világháborús filmje. Pedig ebben jókora statisztériát mozgató harci jelenetek is vannak.

Ajánljuk:
• katonáknak
• filmeseknek
• akiknek tetszett A visszatérő
• akik szeretik a jól felépített forgatókönyveket
• az első világháborús centenáriumi év méltó lezárásául

Szürke senkik
magyar tévéfilm, 2016, rendező: Kovács István, forgatókönyvíró: Köbli Norbert, operatőr: Dévényi Zoltán, zeneszerző: Faltay Csaba, vágó: Duszka Péter Gábor, díszlettervező: Valcz Gábor, jelmeztervező: Sinkovics Judit, szereplők: Björn Freiberg (Kramer), Gombos Dániel (őrszem), Juhász László (Lovas), Keszég László (Radu), Kovács S. József (Döme), Lengyel Balázs (olasz katona I.)

Pálffy Lajos
Forrás: mandarchiv.hu

2017.01.11