Víz alá került az aquincumi helytartó palotája


A Dunán Aquincumnál átívelő feltételezett állandó római híd mellett sokkal jobban feltárt, dokumentált a Hadrianus által a Hajógyári szigeten építtetett helytartói palota, amely 75 méteres homlokzatával fordult a túlpart, a barbár világ felé. A 120-szor 150 méteres téglalap alakú építmény reprezentálta Róma tudását és hatalmát mindaddig, míg a Duna vízállásának emelkedése miatt lakhatatlanná nem vált.

Hadrianus a 106-ban kialakított Alsó Pannónia (Pannonia inferior) első helytartója volt, és természetesen méltóságának megfelelő méretű hajlékot emeltetett a Hajógyári sziget keleti partjára. (Császárként sem felejtette ezeket az éveket, 124 körül ő fogja majd a municipiumi jogot megadni Aquincumnak.) Az épületkomplexumra a feljegyzések szerint a Vidra kotróhajó talált rá 1836-ban a kikötői öböl mélyítése során. Valószínűleg itt volt a palota északi szárnya, ahol a lakószobák mellett egy fürdő is helyet kapott. Ennek a kövei kerültek elő a Vidra munkálkodása során. A keleti szárnyon volt a már említett portikuszos főhomlokzat, itt lehettek középen a mozaikpadlós, négy méteres belmagasságú fogadótermek is, ahol a helytartó elé bocsátották a küldöttségeket, kérelmezőket. A főhomlokzat két oldalán egy-egy őrtorony vigyázta a lakó, és az előtte kialakított kikötő nyugalmát.

A palota déli részén voltak a konyhák, a tárolók és a raktárak. A négyszögletes épület belső udvarán szentély lehetett, itt került elő egy uralkodó szobrának töredéke, amely ma az Aquincumi Múzeumban látható. Az udvar területén bukkantak a régészek a provincia későbbi helytartóinak feliratos oltárköveire is. A belső udvart díszítette az a nagy, márványból készült kratér is, amire töredékes állapotban bukkantak rá, és az Aquincumi Múzeumban látható rekonstruált állapotban. Ugyancsak az udvaron állt egy vízköpő delfin szobra is, ennek működő másolatát és az ásatások során (1941, 1951-53, 1956, 1970, 1977 és 1996) a földből épségben kiemelt mozaikokat is a múzeumban találjuk.

Az Óbudai Tsz. helyreállító brigádja a Valcum déli erődfalnál (forrás: Balatoni Múzeum/MaNDA adatbázis)

A pompás épület a globális időjárás változások miatt bekövetkező vízszint emelkedés és Róma visszavonulása után végképp az enyészeté lett, elérhető köveit széthordták, és szokás szerint épületek alapjaiba, falazatába építették be. Néhány éve sajtóhírek szóltak a terület feltárásáról, és arról is, hogy esetleg újjáépítik Hadrianus egykori helytartói hajlékát. Ami igazi szenzáció, turisztikai látványosság lenne a régióban.

A címlapon az óbudai Amfiteátrum kiásásáról látható kép, 1937-ből (forrás: MKVM/MaNDA adatbázis)

Pálffy Lajos
Forrás: mandarchiv.hu

2016.12.13