Korképek

A Győri Antológia bemutatója a XVI. Győri Könyvszalonon

November 19-én, szombaton 13 órai kezdettel a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében nagy érdeklődés fogadta a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) Korképek című új kötetének ünnepélyes bemutatóját a XVI. Győri Könyvszalonon.

Az alkotók joggal büszkélkedhettek rendkívül gazdag, igényes, magas színvonalú, 374 oldalt kitevő kiadványukkal, melyet a színes oldalak, a kiváló nyomdatechnika szinte páratlanná tett országos viszonylatban is. A kötet Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér, valamint a Palatia Nyomda támogatásával jött létre.

A helyiség gyorsan megtelt, még a középcső lépcsősoron is ültek vendégek: a szerzők hozzátartozói, barátai, ismerősei, valamint az antológiaközösség alkotásai, kiadványai iránt érdeklődő művészetkedvelők.

A rendezvény jól átgondolt, szinte percre kiszámított forgatókönyv szerint zajlott. A Tóth László vonósnégyese előadásában felhangzó Mozart-muzsika után Csáky Anna költő, az Antológia felelős szerkesztője, a GYAK vezetője nyitotta meg és vezette a rendezvényt. Röviden köszöntötte a megjelenteket, majd megkülönböztetett tisztelettel a pódiumon helyet foglaló díszvendégeket is: Deák Ernőt, a Bécsi Napló szerkesztőjét, valamint Gülch Csaba győri költőt, írót, újságírót, akinek néhány verse az Antológia új, Vendégünk című fejezetében olvasható. Röviden bemutatta őket, méltatva kiemelkedő irodalmi és kulturális tevékenységüket, majd Gülch Csaba egyik, az antológiában olvasható szép verse is elhangzott.

Sajnos a könyv Kilátó c. fejezetének szerzői, az egri Agria folyóirat meghívott képviselői betegség és sürgős teendők miatt nem lehettek jelen, de az antológiások távollétükben is köszöntötték őket egy-egy versük felolvasásával.

Csáky Anna bemutatta a közönségnek a GYAK tagjait is: írókat, költőket, képzőművészeket, fotósokat. A verseket Cseke J. Szabolcs, Olasz Valéria és P. Nagy Gabi olvasta fel, a képek kivetítésében pedig Molnár György segédkezett.

A műsor az új könyv címe (Korképek) szerint építkezett. Központi helyet foglalt el benne az ’56-os forradalom és szabadságharc előtti tisztelgés. A címlapon Deim Pál festőművész alkotása alapján készített, a győri Bisinger sétányon álló Golgota-56 c. emlékmű fotója látható, melyet a jelen lévők egy nagy kivetített vásznon tekinthettek meg. Elhangzott még két, az esemény tiszteletére írt költemény is.

A Korképek ars poetica, az alkotóknak az olvasókhoz intézett alapüzenete múltról, jelenről és az elképzelt jövőről, általános emberi, közösségi, egyéni szinten, visszaemlékezések, élménybeszámolók, érzelmi-hangulati töltéssel átjárt formában vagy dokumentatív jelleggel. Erről szóltak többek között a rendezvényen felolvasott versek és a könyv kivetített színes képei is. Elhangzottak létösszegző, az élet-halál kérdéseit felvető, testamentum jellegű írások is egy idén elhunyt szerzőtárstól, Stein János költőtől való búcsúvétel kapcsán.

Sajnos idő hiányában a kötet prózaírói nem mutatkozhattak be, de 2017. január 19-én, csütörtökön 17 órakor a Kultúra Napja tiszteletére a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér központi bemutatótermében rendezendő antológiaest keretében az ő műveikből is ízelítőt kap majd az érdeklődő közönség.

A könyvbemutató Olasz Valéria Pihenő idő c. versével, valamint egy szép Handel-muzsikával zárult Tóth László vonósnégyesének előadásában. Nagy örömünkre, a megjelentek vastapssal köszönték meg a színes, színvonalas műsort.

Molnár György
a GYAK tagja

2016.11.24