Messiás.ma


A Müpa-ban 2017. április 25-én debütál Várkonyi Mátyás rendezésében Georg Friedrich Händel nagyszabású rockoratórikus passiója, a Messiás.ma. A közreműködő művészek azzal teszik különlegessé az eseményt, hogy egymástól látszólag elütő, távoli műfajokból érkeznek, létrehozva egy új, korszerű, fúziós kortársművészeti produkciót.

A 2017-ben, a reformáció 500. évfordulójának emlékére Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa egy nagyszabású produkciót álmodott meg, melyet Várkonyi Mátyás, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, a Generál együttes vezetője és a Rock Színház alapító-igazgatója kelt életre. Georg Friedrich Händel halhatatlan remekművéből, a Messiás című oratóriumból egy modern, magyar nyelvű, látványos előadás kerül színpadra. Az átdolgozás elektronikus hangszerekkel kombinált rockoratórium és passió, melynek bemutatója 2017. április 25-én a Művészetek Palotája Bartók Béla Hangversenytermében lesz Messiás.ma címmel.

A közreműködő művészek azzal teszik különlegessé az eseményt, hogy egymástól látszólag elütő, távoli műfajokból érkeznek, létrehozva egy új, korszerű, fúziós kortársművészeti produkciót. A barokk hangzást a világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekar, valamint a nagy szakmai elismertségnek és közszeretetnek örvendő Új Liszt Ferenc Kamarakórus képviseli. Az oratórium klasszikus vonulatát a négy vezető szólista Rácz Rita (szoprán), Balogh Eszter (alt), Csengeri Attila (tenor), valamint Gábor Géza (basszus) képviseli.

A közreműködő gárdában olyan ismert, magas művészi színvonalú szereplőket is találunk, mint a rocklegenda Horváth Charlie (Generál) vagy Karácsony James (LGT), valamint a Jézus Krisztus Szupersztár magyarországi ősbemutatójának szereposztásából, illetve a hazai musical színpadokról is ismert Malek Andrea, Csuha Lajos, Földes Tamás, Makrai Pál és Szemenyei János. A mű elektronikus hangszerek megszólaltatásával válik még különlegesebbé, aktuálisabbá, maibbá.

„Előadásunkkal egy olyan crossover jellegű (elektronikus zenével ötvözött) színpadi művet kívánunk létrehozni, amelyben a szöveg értése megsokszorozza a zenei élmény hatását” – árulja el Várkonyi Mátyás. Ezzel az előadással a zeneszerető közönség szélesebb rétegét igyekeznek megszólítani, az elektronikus zenei fesztiválokra járó fiataloktól egészen a komolyzenét kedvelő idősebb korosztályig. Az előadás közel száz művész részvételével jön létre, melyben a Fodor Zoltán, Harangozó Gyula-díjas koreográfus által vezetett Inversdance társulat képviseli a színpadi mozgást és táncot. A produkció jelmeztervezője Horváth Kata. A budapesti bemutatót követően több magyar városban is tervezik a Messiás.ma rockoratórikus passió bemutatását a 2017-es év folyamán.

Forrás: kultura.hu

2016.11.25