Folytatódik a Pajtaszínház


Újra felgördül a Pajtaszínház függönye, a vidéki amatőr színjátszás hagyományainak felélesztését támogató program szemléjét a magyar kultúra napja előtt tisztelegve 2017. január 23-án és 24-én a Nemzeti Színházban rendezik meg. Az ország minden megyéjéből érkeznek majd fellépők, akiket színművész és drámapedagógus mentorok készítenek fel a produkcióra.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Pajtaszínházi Szemle házigazdája az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a színházi élet akkor működik jól, ha piramisszerűen épül fel. Ennek alapjai pedig az amatőr színházi mozgalmakban gyökereznek – fejtette ki. Az igazgató felidézte, hogy az idén januárban tartott szemlén a szokásosnál is nagyobb élettel telt meg az intézmény, a két nap alatt, 24 településről érkező 350 fellépő és 1000 néző zsongása betöltötte a teret.

A rendezvény létrejöttéhez is szorosan kapcsolódó kulturális alapellátás témaköréről Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára szólt beszédében. Rámutatott: a kultúra szerepének vizsgálata mindig fontos terület volt, és a jövőben még inkább az lesz. Jó válaszokat azonban csak jó kérdésekre lehet kapni. Mint elmondta: a Nemzeti Művelődési Intézet kutatásainak eredményei bizonyítják, hogy a kultúra hozzájárul a társadalom és a gazdaság fejlődéséhez. A 20-as, 30-as években szinte mindenhol működtek színjátszó körök, és erre most is, belülről jövő igény van. Az emberek szeretnek aktív cselekvő közösségekhez tartozni – részletezte. Závogyán Magdolna kijelentette, hogy jövőre az idei 100 millió forint helyett a kormányzat 200 millió forintot fordít majd a kulturális alapellátásra, és ebből az összegből jut majd az amatőr színjátszó csoportok működésének támogatására is.

Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója szerint az együttműködés kulcsa a megfelelő szaktudás párosítása, a generációk közti együttműködés és az egymás sikerein való öröm. Az ország minden megyéjéből érkeznek majd fellépők, akiket színművész és drámapedagógus mentorok készítenek fel a produkcióra – mondta el Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, aki elképesztő élményként emlékszik vissza az idén januárban tartott programra.

A múltban a színjátszás a mindennapok része volt, morzsolás, hántolás közben ezzel szórakoztatták magukat az emberek. A színház nem cél volt, hanem közösségi öröm – hangsúlyozta Szarvas József Jászai Mari-díjas színművész. Az általa életre hívott Viszáki Pajta Napokról is beszélt, ahová három színjátszó kört is meghívott a rendezvényre a programban résztvevők közül.

Márta István, a Művészetek Völgye fesztiváligazgatója szintén fontosnak találja ezeknek a szokásoknak az életben tartását, Kapolcson öt társulat mutatkozhatott be.

Szekeres Katalin, Kékcse polgármestere azonnal jelentkezett, amint értesült a Pajtaszínház mintaprogram lehetőségeiről. Kiemelte: a kultúra mindig kitörési pont, nagy öröm volt ez a vidéki embereknek, és erős közösségformáló erőt tapasztalt. Mentoruk Rák Zoltán, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze volt, aki örök barátságot kötött a kékcseiekkel.

Végh Nóra
Fotók: Csákvári Zsigmond
Forrás: kultura.hu

2016.11.10