Ötven6van

Kiállítás az 1956-os forradalom emlékére

Október 20-án nyílt kiállítás Ötven6van címmel az 1956-os forradalom emlékére az Esterházy-palotában (Király u. 17.). A tárlat november 20-ig látogatható hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

A kiállítás a győri polgárok élettörténetére fókuszál, emberi sorsokra, melyeket végérvényesen átírt 1956 októbere. A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum az 1956-os forradalom hatvanadik jubileuma alkalmából megrendezésre kerülő kiállításához kapcsolódóan – egy rendhagyó köztéri projekt keretében – feltárta a Nádorvárosban található, ún. szerszámgépgyári lakóház homlokzatán található, 1984-es felújítás során befalazott, Rákosi-címert ábrázoló mázas kerámia domborművet. A ház lakói levélszavazással döntenek arról, hogy mi legyen a domborművel a kiállítás bezárása után. (Maradjon a helyén egy emléktáblával kiegészítve; vakolják vissza, úgy, ahogy eddig volt; vagy emeljék ki, és kerüljön a múzeumba.) A projekt rendhagyó módon terjeszti ki a múzeum terét az által, hogy egy közterületen található építészeti elem láthatóvá tételén keresztül az ötvenes évekkel, ötvenhattal kapcsolatos olyan párbeszédet hív életre, amely során kirajzolódnak a korszak megítélésével kapcsolatos emlékezet különféle mintázatai. A Katharina Roters és Szolnoki József által iniciált feltárásban Szabó Márton szobrászművész és Sipeki Zoltán restaurátor működött közre.

Az Ötven6van címet kapott kiállítás tárgyak és videofelvételek segítségével idézi meg a kort, hogy a látogatók valamennyi érzékszervük segítségével kaphassanak betekintést a korszakba. „Díszbe öltözve” sorakoznak a szocialista relikviák és emléktárgyak, Rákosi, Lenin és Sztálin tekint ránk büszkén szobor, plakett és festmény formájában egyaránt, vörös csillag, valamint búzakalász, máshol sarló és kalapács feszül a magyar lobogón és címeren. „A Falujárók a Párt legjobb roham csapatai” – mondja a jólétről ideális képeket festő tablón a felirat, hogy aztán az érdeklődők akár egy Ki az első a faluban? című társasjáték mezőin keresztül kóstolhassanak bele az akkori „magyar valóságba”. Bélyegek, pénzérmék, igazolványok, kitüntetések, fényképek és karóra őrzik ’56 ízét és illatát.

Az egyik vitrinben Máté Mária, a fiatal győri mártír halálakor viselt ruhája láttán szorulhat belénk a valóság lehelete, egy másikban a győri származású Hámori Jenő – egyetemistaként kardvívó olimpia bajnok – néhány relikviája látható. Nagyképernyőn a Kazinczy Gimnázium egykori diákjai idézik fel videofelvételeken, mint jelent számukra az ’50-es évek, a családjuk hogyan élte meg a korszakot, a plakátokból és kiáltványokból szerkesztett „faliújság” pedig szó szerint beszél az akkor történtekről. Amit feledni, kötelességünk szerint, sohasem szabad.

Fotók: Vas Balázs

2016.10.31