Elindult a Magyar Október – az OSZK új 1956-os honlapja


Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján elindult az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Október című honlapja. Az adatbázis célja egy új virtuális közgyűjtemény létrehozása, amely a magánarchívumok és a közgyűjteményi rendszer lehető legszélesebb összefogásával bővül, fejlődik.

A fejlesztők minden nemzeti örökséget őrző hely közreműködésére számítanak, ahol az 1956-os forradalom és szabadságharc dokumentumai fellelhetőek, de a jövőben a külföldi gyűjtemények vonatkozó anyagait is szeretnék bekapcsolni. Építenek az önkéntes szerkesztők és segítők munkájára is, a közös tudás erejét felhasználva szeretnének hozzájárulni a forradalom történetének hiteles rekonstruálásához, a szabadságharc örökségének megőrzéséhez.

A magyaroktober.hu oldalon három fő menüpontot találunk: Film, Szabad Európa, Kronológia. A Film rovatban térképen böngészve archív mozgóképeken elevenednek meg a forradalom helyszínei, történései. A jelenleg feltöltött filmanyag a MaNDA és az OSA állományából, az AP hírügynökség archívumából, valamint a Washingtoni Nemzeti Archívumból (The National Archives in Washington DC) származik, de folyamatosan bővül: az induláskor a filmanyag mintegy negyedét töltötték csak fel. A tartalmakban szócikkekre, személyekre, helyszínekre lehet keresni, a találati oldalon minden eseménynél pontos leírást kapunk arról, hogy hol, kiről, mikor, milyen körülmények között készült a felvétel – így egészen aprólékosan rekonstruálhatók a forradalom filmen megörökített eseményei.

Az oldalon meghallgatható a Szabad Európa Rádió 1956. október 22. és november 12. között elhangzott minden műsora is. Ezt az archívumot műsorújságból vagy szabadszavas kereséssel böngészhetjük, a kiválasztott műsort nemcsak meghallgathatjuk vagy mp3-ban letölthetjük, de átiratban is elolvashatjuk. A harmadik fő menü, a Kronológia jelenleg fejlesztés alatt áll.

A Google és az OSZK együttműködésének köszönhetően a nemzeti könyvtár számos archivált írásos, képi és hangzó anyaga egy kattintással elérhető a Google Arts & Culture alkalmazáson belül, melynek virtuális kiállításai ízelítőt adnak a Magyar Október portál gazdag hangzó és mozgóképes tartalmából.

Forrás: mandarchiv.hu

2016.10.28