Nigun-lemezbemutató a Fonóban


A Nigun ötödik lemezét, ezen belül második koncertalbumát mutatta be október 6-án a Fonó Budai Zeneházban. A klezmert és a dzsesszt elegyítő, idén 15 éves csapat Live inem Sargfabrik című CD-je anyagát tavaly ősszel rögzítette egy bécsi fellépésén.

Bár a sargfabrik koporsógyárat jelent, el sem tudok képzelni élőbb és színesebb kulturális teret, mint a bécsi intézmény. Lejátszottuk a koncertet, hazautaztunk, majd másnap egy e-mail várt, benne a koncert teljes hanganyaga. Amikor először hallottam, már tudtam, hogy ez az eddigi legjobb Nigun-felvétel – írta a CD-hez készített ajánlóban Párniczky András Gábor gitáros, a Nigun alapítója. Hozzátette, az anyag a zenekar elmúlt két évi munkájának teljes lenyomatát adja.

Mint a Fonó kiadó MTI-hez eljuttatott ajánlójában szerepel, a Nigun a közép-kelet-európai zsidó zenét tartja eredőjének. Muzsikájában a spirituális erőt hordozó hagyomány és a modern dzsessz olvad egységgé. A Nigun mindig is átlépte a műfaji határokat, leginkább talán a klezjazz jelző írja le, milyen irányban gondolkodnak, ám zenéjüket legalább ennyire jellemzi a kreativitás és a színpadon spontán születő pillanatok varázsa.

A Nigun számos országban vendégszerepelt már Európában (Anglia, Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Franciaország, Görögország, Macedónia, Németország, Olaszország, Románia, Szerbia), valamint fellépett a tengerentúlon, New Yorkban és Washingtonban.

A zenészek rendszeresen alkotnak együtt vendégszólistákkal, 2006-ban megjelent harmadik lemezük, a Bale Kulturnik is Daniel Zamir izraeli szaxofonos közreműködésével készült. A Nigun 2007 júliusában a világhírű Klezmaticsből ismert, fúvós hangszereken játszó Matt Darriau vendégszereplésével lépett fel a Müpában, és ugyanott vettek részt John Zorn Cobra című darabjának magyarországi előadásában, a szerző irányításával. A csapat gyakori vendége Lukács Miklós cimbalmos, de játszottak már mások mellett Don Byronnal, Frank Londonnal (szintén Klezmatics), Steven Bernsteinnel, Bacsó Kristóffal, Barcza Horváth Józseffel, Benkő Róberttel és Szabó Dániellel is.

A Live inem Sargfabrik című anyagon Párniczky András Gábor szerzeményei, valamint tradicionális zsidó dalok átdolgozásai szerepelnek. A felvétel az együttes ötödik lemeze, a 2003-as Klezjazz, a 2004-es Standard, a 2006-ban kiadott Bale Kulturnik, valamint a 2013-ban megjelent Lebedik at the Budapest Jazz Club után, ez szintén koncertfelvétel. A Nigunban a zenekarvezető mellett Bede Péter (altszaxofon, tárogató), Ajtai Péter (bőgő) és Baló István (dobok) játszik.

Párniczky András Gábor 1972-ben született, zenei tanulmányait a bécsi American Institute of Music-ban és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén folytatta, utóbbin szerzett jazz-gitár előadóművészi és tanári diplomát. 2001 és 2002 között ösztöndíjjal tanult a hágai Holland Királyi Zeneakadémián. Több dzsessz és klezmer zenekarban működött közre, miközben vezette saját formációit, a Párniczky Quartetet és Quintetet, a Sztereót, 2001-től pedig a Nigunt. Tagja a Gryllus Sámuel által vezetett Hungarian Soundpainting Orchestra kortárs improvizatív társulásnak.

Bede Péter a Nigun mellett a Fanfara Complexa vezetője, emellett tagja a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Bandnek, valamint Bognár Szilvia együttesének. Ajkai Péter játszik még a Geröly Trióban, az A.M.P.-ben és Ágoston Béla különböző zenekaraiban, Baló István pedig jelenleg a Dresch Quartetben és a Borbély Műhelyben is dobol.

Forrás: MTI

2016.10.13