A MoMA kiállításai online


Egyre több múzeum teszi online is elérhetővé kincseit. A művészet egyik fellegvára, a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) azonban sokáig nem tett semmilyen lépést a digitalizáció felé. Most ez megváltozott – de másképp kezdtek hozzá, mint a többiek.

Kihagyta a legutóbbi Picasso-kiállítást a MoMÁ-ban? Vagy sokat olvasott az 1938-as New York-i Bauhaus-kiállításról, de eddig nem tudta elképzelni? Most már megteheti.

A Leon Levy Alapítvány támogatásával már a Museum of Modern Art is elkezdte digitalizálási projektjét, de nem a gyűjteményét teszi online elérhetővé, hanem az 1929-től ezidáig megrendezett kiállításain készült fotókat, valamint a kiállításokhoz kapcsolódó újságcikkeket, sajtóközleményeket, kiállításkatalógusokat is. Az adatbázisban található fotók nagy részét Soichi Sunami japán fotós készítette, aki 1930-tól 1968-ig dolgozott a múzeum fotográfusaként.

Több mint 3500 kiállítás anyagát böngészhetjük mostantól, mint például a MoMA első kiállításának, Cézanne, Gauguin, Seurat, van Gogh-kiállítás anyagait, vagy Philip Johnson 1934-es Machine Art kiállításának katalógusát is. Más csemegéket is láthatunk, mint például Dahlov Ipcar kiállítási anyagát: ő volt az első női alkotó, akinek munkáiból önálló kiállítás nyílhatott a MoMÁ-ban, hároméves korától 22 éves koráig készült műveit mutatta be. Georgia O’Keeffe viszont az első nő volt, akinek munkáit a MoMÁ-ban egyáltalán kiállítottak: 1929-ben a múzeum második kiállításán ő volt az egyedüli festőnő, akit a 19 kortárs amerikai festőművészt bemutató tárlaton kiállítottak.

A projekt technikai leírását az érdeklődők a GitHubon is olvashatják. Az elmúlt két és fél évben a MoMA munkatársai több mint 220 00 kiállítási mappát fésültek át, és ezek alapján készítették el a kiállítások részletes leírását. Ezeket már minden 1929 és 1989 közötti kiállításnál megtaláljuk, kiegészítve a kiállított művészek rövid életrajzaival. A legtöbbször kiállított alkotó Picasso volt, akinek művei több mint 230 kiállításon szerepeltek. Mögötte következik Joan Miró, Fernand Léger és Georges Braque, akik több mint száz kiállításon szerepeltek. A női alkotók közül O’Keeffe szerepelt a leggyakrabban, őt követi Berenice Abbott és Helen Frankenthaler.

Az adatbázis fejlesztés alatt áll, de a múzeum munkatársai már azon gondolkoznak, hogy a múzeum videoanyagát is digitalizálják, így a közeljövőben filmeket és performanszokat is nézhetünk – a saját szobánkban.

Bakk Ágnes
Forrás: mandarchiv.hu

2016.10.08