„Több száz tagú zenekarrá válunk”

Interjú Sárik Péterrel

Új, X Beethoven című lemezét mutatja be a Sárik Péter Trió november 4-én, a Zeneakadémia Nagytermében. A koncerten a legendás zeneszerző műveit jazzes köntösben, dinamikus improvizációkkal tűzdelve hallhatjuk viszont, az interaktív esten pedig együtt énekelve több száz tagú zenekarrá válhatunk.

Számos népszerű feldolgozást készítettetek már, melyek közül Beethoven műveiből állt össze az első egészestés előadás.

Sokan kérdezik, hogy miért éppen Beethoven? Még a Jazzkívánságműsor című koncertsorozatunkban jazzesítettük az Örömódát. A Beethoven Budán szervezői e felvétel alapján kértek fel minket, hogy első jazz zenekarként lépjünk fel az eseményen.

A koncert tavaly májusban volt, az előjelek nagyon biztatóak voltak, hiszen a jegyek jóval az előadás előtt elkeltek, majd hatalmas sikert arattunk, így elhatároztuk, hogy lemezen is megjelentetjük ezt a zenei anyagot. A CD bemutatója november 4-én lesz a Zeneakadémián. Nagyon örülök, hogy a magyar klasszikus zene szentélye teret adott ennek a kezdeményezésnek.

A dalokban nemcsak jazz, hanem popos elemek is keverednek.

Megtartottuk az eredeti dallamokat és harmóniákat, a ritmusokhoz viszont bátran hozzányúltunk. Ezáltal teljesen újszerű, érdekes, fiatalos és modern zene született.

Mennyi ebből az improvizáció?

Nagyon sok. Az egyik célunk, hogy megidézzük azt a kort, amikor még minden muzsikus számára természetes volt, hogy improvizál. Mára sajnos megváltoztak a dolgok, a klasszikus zenészek nagy része már csak kottából képes játszani, a rögtönzés maradt a jazz és a népzenészeknek.

Ha Beethoven most újjászülethetne, biztos vagyok benne, hogy másképp játszaná-vezényelné a műveit, mint ahogy anno leírta. Ez természetes, hiszen minden változik, de mivel már nincs velünk, így az iránta érzett tiszteletünk kővé dermesztette a művészetét. Mi amellett, hogy a legnagyobb tisztelettel nyúltunk a darabjaihoz, megpróbáltuk átemelni a mai korba, újra élővé tenni az amúgy örökké aktuális szerzeményeket. Az improvizáció során fejest ugrunk ezeknek a fantasztikus műveknek a hangulatába, majd egy kis lubickolás után visszatérünk az eredeti témához.

A lemezbemutatóra is így készültök?

A lemezbemutatóra egy erdélyi-romániai turnéval készülünk, bár mivel minden koncerten másképp játsszuk a műsort, így inkább érleljük az anyagot.

Az albumon kilenc mű található, amelyeket mind el fogunk játszani. Koncertjeinken hagyománnyá vált, hogy a közönséggel együtt énekeljük el Beethoven Örömódáját. A jazz-feldolgozásba is bevesszük őket, ami egy nagyon érdekes és kedves játék, hiszen gyakorlatilag több száz tagú zenekarrá válunk. Fantasztikus érzés ezt együtt átélni, ki nem hagynánk a Zeneakadémián sem.

Mik a tapasztalataitok, mennyire élvezi a közönség ezt az interaktív játékot?

Az interaktivitás fontos dolog. A jazz egy nagyon szerethető műfaj, nekünk előadóknak csak meg kell találnunk az utat, hogyan tudunk a közönség felé közelíteni. Van, hogy elég csak egy kéznyújtás és néhány kísérő mondat, hogy segítséget adjunk az értelmezéshez. A koncertjeink hangulatilag gyakran alakulnak át rock koncertekké. Ha nézőként vagyok jelen egy koncerten, akkor én azt várom el, hogy az előadó és a művészete ragadjon ki a hétköznapi világból. Ezért megyek oda, különben otthon van a távirányító meg a tévé. Fellépőként ugyanezt szeretném elérni a közönségnél, hogy nevessenek, sírjanak, essenek extázisba. Hála Istennek, ez sikerülni is szokott!

Azaz valami plusszal kimenni, mint ahogy bejöttek.

Igen. Azt szeretném, hogy a zenénk örömöt és reményt adjon az embereknek. Sajnos nem tudunk segíteni senkinek könnyíteni a gondjain, de ha valaki kimegy a koncertteremből, és az az érzés, amit kapott tőlünk, még egy napig, egy hétig, vagy talán évek múlva is elkíséri, akkor bőven célt értünk. És természetesen ezt az örömöt mi is visszakapjuk a színpadon, úgy szeretünk elmenni, hogy megnyugodtunk és elgondolkoztunk közben. Ez egy nagyon érdekes szertartás, a közönség megszavazza a bizalmat, a zenekar feladata pedig az, hogy megnyissa a kapukat, innentől kezdve indulhat meg a közös játék. Beethoven esetében ez különösen érdekes, hiszen klasszikus zenei koncerteken ritkán nyílik arra lehetőség, hogy a hallgatóság bekerüljön a produkcióba.

Gondolom, most elsősorban az album premierjére koncentráltok. Mi újság még a trió háza táján?

Szerencsés torlódás következett be nálunk, ugyanis most alkotói fázisunk csúcsán állunk, idén két anyaggal is jelentkezünk. 2010 óta nem jelent meg saját szerzeményekből álló Sárik Péter Trió lemez, ezt most pótoljuk, decemberben fog megjelenni, és a jövő évben mutatjuk be. Az albumon öt vendégművész is szerepelni fog: Borbély Mihály szaxofonozik, Gyárfás István és Gyémánt Bálint gitározik, Várallyay Petra énekel és hegedül, valamint Tar Gergely ütőzik. Egy nagyon változatos és dinamikus anyagot rögzítettünk, amelyet egy barátom emlékének szenteltem.

Egy kis ízelítő:

A videós anyagokon is dolgoztok már.

Igen, több klip is lesz a lemez dalaiból, hiszen követnünk kell a világot, az emberek nagy része már a videomegosztó portálokon hallgat zenét, így nekünk is fontos a jelenlét.

Végh Nóra
Forrás: kultura.hu

2016.10.05