Első Európai art mozi nap


Október 9-én az art mozik különleges művészfilmekkel ünnepelnek: az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas idén első alkalommal rendezi meg az Európai Art Mozi Napot. Az európai film sokféleségét és a művészmozi mint kulturális tér fontosságát népszerűsíteni hivatott nemzetközi eseményhez 34 ország több mint 1000 művészmozija csatlakozott, köztük a magyar Art Mozi Egyesület harminckét mozit számláló tagsága is.

Ezen a napon a résztvevő mozik Európa-szerte változatos filmes programokkal, premier előtti vetítésekkel, beszélgetésekkel és további kísérőprogramokkal várják a közönséget. A program keretében, október 9-én a Premier Kultcafé Örökmozgó Termében két Oscar-várományos alkotást vetítünk:

17.30 Toni Erdmann, színes, feliratos német-osztrák vígjáték, 162 perc, 2016 (16)
20.15 Olli Mäki legboldogabb napja, fekete-fehér, finn-svéd-német filmdráma, 92 perc, 2016 (12)

Toni Erdmann

színes, feliratos német-osztrák vígjáték, 162 perc, 2016 (16)
rendező: Maren Ade
forgatókönyvíró: Maren Ade
operatőr: Patrick Orth
producer: Jonas Dornbach Maren Ade Janine Jackowski
vágó: Heike Parplies
főszereplők: Peter Simonischek, Sandra Hüller, Hadewych Minis, Lucy Russell
díjak és jelölések: Cannes 2016, Filmkritikusok díja, Arany Pálma jelölés
magyarországi bemutató: szeptember 29., forgalmazó: Cirko Film

Ines fiatal üzletasszony, aki csak nemzetközi karrierjének él. Apja, Winfried aggódik lánya steril és boldogtalan élete miatt, és elhatározza: újra vidámságot csempész Ines mindennapjaiba. Műfogsort és parókát ragad, és Toni Erdmannként jelenik meg Ines bukaresti irodájában. Tárgyalásokon, fontos fogadásokon és munkavacsorákon is felbukkan, és egyre kellemetlenebb helyzetekbe hozza lányát. Ines szeretné lerázni Toni Erdmannt, de a férfi nem tágít. Komikus és kínos pillanatok követik egymást, és Ines kezdeti idegessége ellenére kénytelen rádöbbenni, hogy a vidámság és szeretet nélküli élet értéktelen.

Olli Mäki legboldogabb napja (Hymyilevä mies)

fekete-fehér, finn-svéd-német filmdráma, 92 perc, 2016 (12)
rendező: Juho Kuosmanen
forgatókönyv: Juho Kuosmanen, Mikko Myllylahti
főszereplők: Jarkko Lahti, Oona Airola, Eero Milonoff
zeneszerző: Laura Airola
operatőr: Jani-Petteri Passi
vágó: Jussi Rautaniemi
producer: Jussi Rantamaki
díjak, jelölések: Cannes 2016, Un Certain Regard szekció fődíja, Arany Kamera jelölés
magyarországi bemutató: december 22., forgalmazó: Mozinet

1962, Finnország. A mindössze huszonöt éves európai amatőr bokszbajnok, Olli Mäki élete legnagyobb meccsére készül: a tét a világbajnoki cím elnyerése. Az egyszerű családból érkező Olli hirtelen a reflektorfényben találja magát, az egész ország őt ünnepli, és hatalmas elvárásokkal tekint a nagy mérkőzés elé. Ollit azonban nem csak a média és a közvélemény tartja nyomása alatt, de ambiciózus edzője, Elis is a végletekig hajtja. És akkor megtörténik a legrosszabb dolog, ami csak történhet egy olyan időszakban, amikor csak Ollinak teljes koncentrációra és kitartásra lenne szükség. Megismerkedik a gyönyörű Raijával és szerelmes lesz.

Forrás: mandarchiv.hu

2016.10.03