Filmek felirattal máshogy


Siketek és nagyothallók számára szervez akadálymentesített vetítéssorozatot az Uránia Nemzeti Filmszínház szeptember 25-től Összhang címmel. Az év végéig tartó programsorozat keretében hét új magyar alkotás lesz látható, szakszerű feliratokkal. Az első vetítésen, szeptember 25-én, a Siketek Világnapján, a nemrég Oscar-díjra nevezett Tiszta szívvel című, Till Attila rendezte alkotást tűzik műsorra.

Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte: fontos mérföldkő az Uránia Nemzeti Filmszínház programja, amely illeszkedik a tárca kulturális alapellátás programjába. „A SINOSZ-tól tudjuk, hogy a magyar lakosság 10 százaléka, egymillió ember küzd valamilyen hallásproblémával, részleges vagy teljes halláskárosodással. Számukra a filmművészet figyelemmel követése nagy nehézségek árán valósulhat meg. Adósságtörlesztő gesztusra volt szükség, ez most az” – hangsúlyozta az államtitkár. Emellett törvény is előírja, hogy a fogyatékos személyek számára lehetővé kell tenni a közösségi célú létesítmények látogatását – a programmal e törvényi kötelezettségnek is eleget tudnak tenni.
„Reméljük, hogy ezzel a mintaprojekttel, melyre hárommillió forintot biztosít a tárca, egy országos program alapjait tehetjük le” – fogalmazta meg Hoppál Péter.
A filmek között kortárs és a közelmúltban bemutatott alkotások szerepelnek, a feliratokat a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) szakmai iránymutatásával készíttették el.

Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója elmondta: a program a SINOSZ-szal együttműködve valósul meg, hiszen „nekik készül”. Feliratozásnál fontos volt, hogy a felirat jó ütemben kövesse az elhangzott szöveget, ne legyen csúszás, elakadás, illetve az, hogy amennyiben a szó szerinti feliratozás nem valósítható meg, az egyszerűsítés ne befolyásolja az eredeti jelentést, illetve a betűk formátuma megfelelő legyen, az ékezetek legyenek pontosak.
A kiválasztott filmeket illetően hangsúlyozta: egyértelmű volt, hogy magyar filmeket fognak feliratozni, és az is, hogy ezek kurrens filmek lesznek, „nem ötven évvel ezelőtti alkotások”. Levetítik például Szabó Magda Az ajtó című regényéből készült, azonos című filmet, a Ludas Matyit vagy október 23-án, a forradalom emlékére A vizsga című alkotást is. Az első vetítés szeptember 25-én, a Siketek Világnapján lesz, amikor is a nemrég Oscar-díjra nevezett Tiszta szívvel című, Till Attila rendezte alkotást tűzik műsorra. A második filmet október 9-én láthatják az érdeklődők: akkor a Karlovy Varyban Kristály Glóbusszal jutalmazott Hajdu Szabolcs-film, az Ernelláék Farkaséknál című független filmet vetítik.
Az egyik célunk a vetítéssorozattal az, hogy a mozizás közösségi élményének lehetővé váljon, a másik pedig a közös családi program élményének megteremtése; mindkettő morális kötelezettségünk is – emelte ki az igazgató.
Elekes Botond arra kérte az ország art mozijait, hogy az Uránia-vetítéseket követően a filmek feliratos változatát tűzzék ők is műsorukra, hogy vidékre is, minél többekhez eljusson.

Dr. Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) elnöke megjegyezte: a kommunikációs akadálymentesítés egyik legfontosabb eszköze a feliratozás. Manapság még mindig nagyon kevés filmet látnak el felirattal, és elenyésző ezek között a magyar alkotás. Szükség van szemléletváltásra – hangsúlyozta. Hozzátette: ez a feliratozás nemcsak a siketeknek, a nagyothallóknak, hanem a magyarul tanulóknak, az idősebbeknek is rendkívül hasznos.
Költséghatékonyabb megoldás is, mint a szinkronizálás, hiszen tized annyiba került – mutatott rá, így bíznak abban, hogy minél több filmkészítő, -forgalmazó, -vetítő és jogalkotó, valamint az érintett áll majd a kezdeményezés mellé.

Év végéig kéthetente, kiemelt hétvégi időpontokban lesznek vetítések, melyekre nemcsak a siket és a nagyothalló filmrajongókat, hanem halló érdeklődőket és magyarul tanuló külföldi nézőket is várnak. Az alkalmakra egy-egy alkotó is ellátogat, akikkel jelnyelvi tolmács segítségével kommunikálhat a közönség.
A Siketek Világnapján, szeptember 25-én 17 órától Magyarország Oscar-nevezettje, Till Attila Tiszta szívvel című alkotása lesz látható, a vetítés utáni pedig Thuróczy Szabolcs színész, a film egyik főszereplője várja a beszélgetésre az érdeklődőket.

Szíjjártó Anita
Fotó: Kőmives András
Forrás: kultura.hu

2016.09.24