Primetime Emmy-díj 2016

Átadták a legjelentősebb amerikai televíziós díjakat

Szeptember 18-án a Los Angeles-i Microsoft Színházban átadták az Amerikai Egyesült Államok televíziós produkciói számára létrehozott Primetime Emmy-díjakat – egyúttal a tévés szakma legjelentősebb elismeréseit. A 2016-os évben, ahogyan azt várni lehetett, a Trónok harca, Az alelnök és az American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy lettek a főbb nyertesek, azonban az este meglepetésektől és meghökkenésektől sem volt mentes.

Az este egyik legnagyobb szenzációja Rami Malek (a képen balra) győzelme volt a Legjobb színész – dráma kategóriában. A Mr. Robot főszereplőjének az idei volt az első jelölése, és kemény versenyben utasította maga mögé Kyle Chandler-t (Bloodline), Bob Odenkirk-öt (Better Call Saul), Matthew Rhys-t (Foglalkozásuk: amerikai), Liev Schreiber-t (Ray Donovan) és Kevin Spacey-t (Kártyavár). Így amikor Malek a pódiumra lépett, hogy átvegye a díjat, saját karakterétől, Elliot Alderson-tól kölcsönzött egy sort, ahogy a közönség felé fordult: „Kérem, mondják, hogy önök is látják ezt”.

A Sötét árvák (Orphan Black) című BBC America sorozatot valószínűleg kevesebb TV Akadémiai szavazó nézi, mint a többi Emmy-jelölt produkciót, a főszereplő Tatiana Maslany (a képen középen) teljesítményét azonban, aki minimum kilenc(!) különböző (klón)karaktert alakított már az eddigi 4 széria folyamán, teljesen megérdemelten kellett díjazni végre a Legjobb színésznő – dráma kategóriában! Ez volt a kanadai színésznő második jelölése, aki totálisan hű maradt figurájához, amikor a színpadra állva mobiltelefonjáról olvasta fel azokat a neveket, akiknek köszönetét fejezte ki.

Nagy tétekben lehetett fogadni arra, hogy Az alelnök-sztár (Veep) Tony Hale viszi haza az Emmy-t a Legjobb mellékszereplő – vígjáték kategóriában, így amikor Louie Anderson neve került felolvasásra (Baskets), nem kicsi sokkot okozott a bejelentés. Anderson édesanyjának mondott köszönetet karaktere megformálásának inspirációjáért, majd így viccelődött: „Nem voltam mindig jó férfi, de nőnek pokoli jó vagyok” (gy.k.: a főhős anyukáját alakítja a sorozatban.)

Normális esetben a Legjobb mellékszereplőnő – vígjáték kategória díja egy „valódi” filmsorozat színésznőjének kezébe kerülne, de idén a szavazók az arany szobrocskát Kate McKinnon-nak adták, aki a Saturday Night Live esti, élő szkeccs-komédia show-jában alakított már rengeteg karaktert. McKinnon Ellen DeGeneres-nek és Hillary Clinton-nak mondott köszönetet, akiket sikeresen parodizált a műsorban, valamint néhai édesapjának, hogy 12 éves kislány korában rászoktatta őt az SNL nézésére.

A TV Academy történetében nemegyszer előfordult már, hogy ugyanazon színészt többször is díjazták ugyanazon figura alakításáért, így a Trónok harca kedvenc karakterét játszó Peter Dinklage joggal remélhetett harmadszorra is szobrocskát Tyrion Lannister „bőréért” a Legjobb mellékszereplő – dráma kategóriában. Nagy is volt a meglepetés, amikor az Emmy végül az ausztrál Ben Mendelsohn kezébe került a Netflix-es Bloodline-nak köszönhetően. Valószínűleg egyébként ő maga is úgy gondolta, esélytelen a díjra, mert nem is volt jelen az estén a Microsoft Színházban.

Az egyik nagy meghökkenést az FX-dráma Fargo nyújtotta, amely 18 jelöléséből (a harmadik legtöbb nominációt kapott produkció) csupán 2 díjat tudott megkaparintani (hangvágás, fényképezés). A másik nagy „vesztes” pedig az HBO lett, amely ugyan 22 szobrot vihetett haza a függöny legördülése után, túlnyomórészt a Trónok harcának és Az alelnöknek köszönhetően, ugyanakkor nem nyert egyetlen Emmy-díjat sem a tévéfilm kategóriában – ahol általában dominálni szokott –, hiába kapott jelölést a Bizonyosság (Confirmation) vagy a Lyndon B. Johnson életrajz All The Way. Érdekes azonban, hogy a több helyen kritizált Sherlock Holmes-sztori, a The Abominable Bride viszont nyerni tudott.

A limitált sorozat kategóriában a Legjobb férfi főszereplő Courtney B. Vance (American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy) lett, a Legjobb női főszereplő (megérdemelten) Sarah Paulson (a képen jobbra, American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy). A Legjobb mellékszereplő díjaknak Sterling K. Brown (American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy) és Regina King (Bűnök és előítéletek) örülhettek, az írói Emmy-t megint csak az American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy, a rendezőit pedig az Éjszakai szolgálat (The Night Manager) nyerte.

A 2016-os Primetime Emmy-díj nyertesei tehát a következők lettek:

- Legjobb sorozat (dráma): Trónok harca
- Legjobb sorozat (vígjáték): Az alelnök
- Legjobb színész (dráma): Rami Malek (Mr. Robot)
- Legjobb színésznő (dráma): Tatiana Maslany (Sötét árvák)
- Legjobb színész (vígjáték): Jeffrey Tambor (Transparent)
- Legjobb színésznő (vígjáték): Julia Louis-Dreyfus (Az alelnök)
- Legjobb limitált sorozat: American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy
- Legjobb tévéfilm: Sherlock: The Abominable Bride
- Legjobb színész (limitált/tévéfilm): Courtney B. Vance (American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy)
- Legjobb színésznő (limitált/tévéfilm): Sarah Paulson (American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy)
- Legjobb mellékszereplő (dráma): Ben Mendelsohn (Bloodline)
- Legjobb mellékszereplőnő (dráma): Maggie Smith (Downton Abbey)
- Legjobb mellékszereplő (vígjáték): Louie Anderson (Baskets)
- Legjobb mellékszereplőnő (vígjáték): Kate McKinnon (Saturday Night Live)
- Legjobb mellékszereplő (limitált/tévéfilm): Sterling K. Brown (American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy)
- Legjobb mellékszereplőnő (limitált/tévéfilm): Regina King (Bűnök és előítéletek)
- Legjobb vendégszereplő (dráma): Hank Azaria (Ray Donovan)
- Legjobb vendégszereplőnő (dráma): Margo Martindale (Foglalkozásuk: amerikai)
- Legjobb vendégszereplő (vígjáték): Peter Scolari (Csajok)
- Legjobb vendégszereplőnő (vígjáték): Tina Fey & Amy Poehler (Saturday Night Live)
- Legjobb Talkshow: John Oliver-show az elmúlt hét híreiről
- Legjobb Variety: Key & Peele
- Legjobb Reality-verseny: The Voice
- Legjobb rendezés (dráma): Trónok harca (Miguel Sapochnik, „Battle of the Bastards”)
- Legjobb forgatókönyv (dráma): trónok harca (David Benioff és D.B. Weiss, „Battle of the Bastards”)
- Legjobb rendezés (vígjáték): Transparent (Jill Soloway, „Man on the Land”)
- Legjobb forgatókönyv (vígjáték): Master of None – (Aziz Ansari és Alan Yang, „Parents”)
- Legjobb rendezés (limitált/tévéfilm): Éjszakai szolgálat (Susanne Bier)
- Legjobb forgatókönyv (limitált/tévéfilm): American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy (D.V. DeVincentes, „Marcia, Marcia Marcia”)

Szilvási Krisztián

A képek a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a kép készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével itt érhetők el: 1. kép, 2. kép, 3. kép.

2016.09.19