Az örök macska


Arról, hogy honfoglaló őseink lovai és szekerei mellett macskák is jöttek volna a Kárpát-medencébe, nem írtak a krónikások. „Ők” persze nem is a szekerek mellett nyelték volna a port, hanem biztosan az asszonynéppel együtt a párnákon szundikáltak a kocsi belsejében. A macska már 10 ezer éve él együtt az emberrel, és ezt legelőbb az ókori Egyiptomban ábrázolták.

Hát nézzünk meg most egy egyiptomi macskaszobrot 3D-ben, a Szépművészeti Múzeum jóvoltából.Arról, hogy honfoglaló őseink lovai és szekerei mellett macskák is jöttek volna a Kárpát-medencébe, nem írtak a krónikások. „Ők” persze nem is a szekerek mellett nyelték volna a port, hanem biztosan az asszonynéppel együtt a párnákon szundikáltak a kocsi belsejében. A macska már 10 ezer éve él együtt az emberrel, és ezt legelőbb az ókori Egyiptomban ábrázolták. Hát nézzünk meg most egy egyiptomi macskaszobrot 3D-ben, a Szépművészeti Múzeum jóvoltából.

A 15 centiméter magas fekete kő szobrocska (melynek azért aranyból és hegyikristályból vannak a szemei) valamikor Krisztus előtt 700 és 500 között készülhetett. A letisztult formák azt sejtetik, hogy alkotója több hasonló művet is kifaragott már, kötődve az ókori egyiptomi szobrászati kánonhoz. A macska képében ábrázolt Básztet istennőt már az Óbirodalom idején tisztelték a Nílus mentén. Igaz, ekkor még oroszlán alakjában ábrázolták Ré napisten lányát, aki atyját és a mindenkori fáraót is védelmezte. Az alsó és a felső birodalom egyesítése utáni békésebb időszakban, és a Középbirodalom idején el is veszti oroszlán jellegét, egyszerű házimacskává lényegül át, általában fekete gránitból kifaragva.

A védelmezési funkció is új célt kap, az anyaságot óvja eztán, és mivel a macskáknak amúgy is nagy szerepük volt a hatalmas uralkodói gabonaraktárak egértelenítésében, így általánossá vált a tiszteletük. (Az egyiptomi macskák, nem úgy, mint elpuhult utódaik, elbírtak a mérgeskígyókkal is, ami tovább növelte az ázsiójukat.) A mi kis szobrunk talán éppen egy többgyermekes, vagy éppen gyermeket váró anya hajlékát díszítette, de persze sírmelléklet, vagy Básztet templomában egy fogadalmi ajándék is lehetett. Mindenesetre tartásában, messzire néző tekintetében is ott van az az időtlen nyugalom, ami az ókori egyiptomi szobrokra jellemző. Az örök macska – mondhatnánk, hogy miután megálltunk mellette egy percre, megforgattuk, körbejártuk, kinagyítottuk a 3D-s szoftver segítségével.

Pálffy Lajos
Forrás: mandarchiv.hu

2016.09.11