Régi londoni utcák online térképen


Két évig készült a London Picture Map, amely több mint 150 ezer régi londoni utcai fotón keresztül mutatja be az esős brit főváros múltját.

Több mint 150 ezer fotó található Londonról az egyik legújabb online digitalizálási projekt oldalán, amelynek segítségével nemcsak London régi arcával ismerkedhetünk meg, hanem online bolyonghatunk is az utcaképek között egy térkép segítségével. A múlt héten elindított Collage. The London Picture Map segítségével London vizuális történetét követhetjük nyomon, szinte utcáról utcára. A két éves előkészítés során a London Metropolitan Archives és a Guildhall Art Gallery digitalizálta és kontextusba helyezte a régi fotókat, ezáltal a világ leggazdagabb londoni képgyűjteményét tette értelmezhetővé, mindezt pedig a City of London Corporation támogatásával.

Elég ha rámegyünk az oldalra, kiválaszthatunk egy londoni utcát, és pár klikk után már láthatjuk is a régi fotókat, festményeket, rajzokat és történelmi plakátokat. Ez után már igazán nem kell csodálkoznunk azon sem, hogy ebben a városban időnként még a mai napig is érezhetjük, hogy ezek a terek szellemekkel vannak telítve. A London Picture Map projekt egy szinte igazi élő környezetet teremt a látogatóknak, akik nemcsak azt láthatják, hogy milyen volt a város, hanem azt is, hogy milyen lehetne vagy lehetett volna. De rengeteg fotón tanulmányozhatjuk a még most is létező látványosságokat, amelyek a képek készültekor is álltak már.

A címlapképen a Tower Bridget láthatjuk épülni 1892-ben, az alsó fotón pedig egy rajzot arról, hogy eredetileg milyennek képzelték el, és milyennek tervezték.

Láthatunk korábbi szegénynegyedekről is házakat, amelyeket ma már korántsem a szegényebb rétegek lakják. Ezt a délkelet londoni Deptford utca példázza jól, hisz láthatjuk, hogy nézett ki akkor, a StreetView-n pedig a mai állapotát is megszemlélhetjük. Hiszen manapság már kissé másképp néz ki ez a negyed.

Több kép emlékeztet a háborús bombázások szomorú emlékére és eredményére. Az alábbin például látható, hogy a City és a Docklands keleti részén mekkora pusztítást végeztek a náci bombázások 1942-ben.

Az üres terek mellett viszont emberekkel teli utcákat is lehet látni a gyűjtemény fotói között.

Bakk Ágnes
Forrás: mandarchiv.hu

2016.08.19