Újbuda Jazz Fesztivál tizenkettedszer az A38-on és a MU Színházban


Tizenkettedszer rendezik meg szeptember 1-től 6-ig a kortárs improvizatív zenéket felvonultató Újbuda Jazz Fesztivált. Az Újbuda Önkormányzata által támogatott esemény helyszíne a MU Színház és az A38 hajó, a fellépők között lesz például a német Peter Brötzmann (a képen) és a chilei Föllakzoid.

A nyitónapon, szeptember 1-jén csütörtökön a portugál Rodrigo Amado Motion Trio és a hazai lép színpadra az A38 koncerttermében. A Rodrigo Amado Motion Trio a kortárs portugál improvizatív zene egyik legkomolyabb vállalkozása. A formációban a szaxofonos Amado robusztus, Sonny Rollinson edződött frázisait egészíti ki Miguel Mira sokoldalú csellójátéka és Gabriel Ferradini erőteljes dobolása. A trió tavalyi lemeze számos szavazáson és szakmai listán az év legjobbjaként végzett. A Jü (Mészáros Ádám – gitár, Hock Ernő – basszusgitár, Halmos András – dob) repetitív örvénylésből kibontakozó témái a pszichedelikus és noise rock, a folk és a power dzsessz elemeit hordozzák, kompozícióik komoly energiákat hordoznak.

A német szaxofonos sztár, Peter Brötzmann (a képen) Miklós Szilveszter magyar dobossal duóban játszik szeptember 2-án a MU Színházban, előttük a Budapest Improvisers Orchestra melegít be. Peter Brötzmann az európai free jazz egyik legkiemelkedőbb muzsikusa, a hatvanas évek szabad improvizációs hullámának motorja, képzőművészként a Fluxus mozgalom egyik vezéralakja. Az 1968-as Machine Gun című lemeztől (ami a free jazz történetének egyik legfontosabb albuma) a nyolcvanas évek zajrock- és heavy metal-kísérleteiig számtalan irányzatban alkotott maradandót. Mostani duókoncertjét a Budapest Improvisers Orchestra készíti elő: a formációban kilenc fiatal szerepel, műsorukon experimentális zenei kompozíciók, szabad improvizációk és saját darabok egyaránt szerepelnek.

Szintén szeptember 2-án, az A38-on a Kassák zenél. A Kassák projektben négy zenész (Harcsa Veronika – ének, Márkos Albert – cselló, Benkő Róbert – nagybőgő és Pándi Balázs – dob) és Keszég László színész vállalkozik arra, hogy Kassák Lajos válogatott verseit egy rendhagyó esten mutassa be. Zenéjük hűen követi a szabadverseiről ismert költő műveinek attitűdjét. A megzenésítések között találunk melodikus, dalszerűen szerkesztett struktúrákat, a verseket követő szabad improvizációkat és konceptuális, avantgárd dalokat. A Kassák produkció előtt a NARTcore duó – Meggyes Ádám (trombita, hangkeltő tárgyak) és Kováts Gergő (élő elektronika, szaxofon) – látható és hallható.

Szeptember 3-án a MU Színházban a Dresch Quartet és a Benkő Róbert-Kováts Gergő duó zenél. Dresch Mihály a hazai dzsessz emblematikus alakja, a magyar népzene és a dzsessz ötvözésén alapuló, egyéni zenei világot képviselő muzsikus. Első kvartettjét 1984-ben alapította, azóta a műfaj olyan kimagasló nemzetközi alakjaival dolgozott együtt, mint Archie Shepp, John Tchicai, Roscoe Mitchell, Chico Freeman, David Murray, Dewey Redman vagy Chris Potter. A jelenlegi felállás: Dresch Mihály (szaxofon, fuhun), Baló István (dob), Lukács Miklós (cimbalom), Horváth Balázs (nagybőgő). Benkő Róbert nagybőgős korábban szintén tagja volt a Dresch Quartetnek, aktuális társa a már említett Kováts Gergő.

Aznap az A38-on az osztrák Krispel-Kern-Quehenberger trió, illetve a Vár Be Q lép fel. Didi Kern dobos és Philipp Quehenberger billentyűs az osztrák kísérleti színtér két sűrűn foglalkoztatott alakja, ezúttal Markus Krispel bécsi szaxofonossal zenélnek. A Vár Be Q (Várallyay Benedek Quartet) zenekar tavaly alakult a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium jazz-tanszakos növendékeiből, és a névadó gitáros szerzeményeit játssza. Zenéjükben a dzsesszalapot bluesos, funkys és népzenei (magyar és balkáni) hatások szövik át. A kvartettben Cseke Dániel (szaxofon), Pál Gábor (basszusgitár) és Zombori Attila (dob) szerepel még.

Szeptember 4-én vasárnap a MU Színházban a svájci-német Leimgruber-Demierre-Lehn trió játszik Ajtai Péter nagybőgőssel kiegészülve. Urs Leimgruber szaxofonos a Quartet Noirral az európai improvizatív zene egyik kulcsfigurája, Jacques Demierre zongorista elsősorban a hangok térbeli viszonyait kutatja, az analóg szintetizátorokat megszólaltató Thonas Lehn pedig az élő elektronikus zene egyik nagy úttörője. Ezúttal a radikális, fiatal generáció egyik fontos alakjával, Ajtai Péterrel lépnek fel. Előttük láthatja a közönség Grencsó István szaxofonos és Dukay Barnabás zongorista duóját. Improvizációikban saját zenei világukkal koherens módon minden alkalommal más-más zenei struktúrákat hoznak létre.

Szeptember 5-én hétfőn egy különleges formáció, a chilei Föllakzoid lép fel az A38-on. A trió egyfajta „kozmikus” pszichedelikus zenét játszik, immár hét éve. A kezdeti trance produkcióba fokról fokra építették be az Andok ősi zenéjét, a kortárs kísérleteket, és alakították ki egyedülálló, gazdagon rétegzett, mégis minimalista stílusukat. Pszichedélia, rock, progresszív törekvések, dzsessz és folk keveredik a Föllakzoid zenéjében, és kristályosodik ki az együttes tavaly megjelent harmadik nagylemezén. Tagok: Domingo García-Huidobro (gitár), Juan Pablo Rodrigues (basszusgitár, ének) és Diego Lorca (dob). A Föllakzoid előtt a 2014-es Talentométer tehetségkutató győztese, a Makrohang játszik.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2016.08.18