Családi Szín-Kör

Móczi Sándor és Orsi Mild kiállítása

Július 11-én nyílt meg a jánossomorjai Balassi Bálint Művelődési Házban Móczi Sándor és lánya, Orsi Mild festménykiállítása Családi Szín-Kör címmel.

A művelődési ház kiállítóterében látható tárlatot L. Burda Zsuzsanna (író, képzőművész) nyitotta meg, Őri Sándor zongorajátéka által kísérve: a képzőművészek összesen 29 festményt mutattak be, amelyek olajjal, akrilfestékkel és vízfestékkel készültek.

Móczi Sándor 1951-ben született Dunabogdányon. Többek között Nagy B. István, Munkácsy-díjas festőművész, egyetemi tanár volt a mestere. Számos egyéni és csoportos kiállítása volt már, például az Iparművészeti Múzeumban, a Fehér Ló Közösségi Házban Mosonmagyaróváron, a budapesti Műszaki Egyetemen vagy a jánossomorjai Malom Fesztivál keretében, de több más magyarországi kiállításon is láthatóak voltak alkotásai. Külföldön Szlovákiában és Lengyelországban is bemutatkozott már, 2015-ben beválasztották a nemzetközi Artnetco Művész Egyesület tagjai közé. A mosonmagyaróvári Kreatív Alkotók Körének egyik alapító tagja és vezetője.

Móczi Sándor többségében olajfestékkel dolgozik, de a jelenlegi kiállításon a rovinji festmények akrilfestékkel készültek. Vízfestékkel is alkot. Festményei színesek, látványosak, dekoratívak mély, mögöttes tartalommal. Az emberi alakok olykor szomorúak, meggyötörtek. Festményei szubjektívek, mert a tárgyat nem konkrét objektumként fogja fel, hanem annak egy lehetséges értelmezéseként.

Orsi Mild 1979-ben született Budapesten, 2004 óta Svédországban, Stockholmban él. Bálványos Huba Munkácsy-díjas grafikusművész, egyetemi tanár volt mestereinek az egyike. A Svéd Művészegyesület tagja, évente körülbelül 10 kiállítása van, többségében Svédországban, de Magyarországon és egyéb európai országban is. Festményei több hivatalban, orvosi rendelőben, kórházban megtalálhatók. Egy önálló svéd mesekönyv szerzője és illusztrátora, melyből az egyik mese bekerült egy magyarországi antológiába is 2014-ben (Mesék csak Neked, Garbo Könyvkiadó).

Orsi Mild akrilfestékkel dolgozik. Csak állatfigurákat fest, emberi szituációkban, leggyakrabban az egyszerű, mindennapi helyzeteket ábrázolja. Alkotásai arra hívják fel a figyelmet, hogy az élet kemény és szigorú, sok apró, egyszerű és vidám pillanattal. Ezekre érdemes figyelmet fordítani. Visszatérő figura azonban néhány festményén egy magányos, fekete emberi alak: ő az egyedüli ember a festményein. Alkotásai kedveltek fiatalok és idősek körében egyaránt.

A művészek munkáját nemcsak a színvilág köti össze, hanem témájában a gondolatiság is. Műveik szimbolikus tartalommal telítettek. A színes és sokszor humorisztikus képek nagy sikert arattak a jánossomorjai kiállításon, amely július 25-ig tekinthető meg a művelődési ház nyitvatartási idejében.

Szöveg és képek: Orsi Mild

2016.07.18