Kupavári pipaföld kupa


Egy 283 méteres magaslaton áll Balatonföldvártól déli irányban Kereki vára, amit Fejérkőként, Katonavárként és Kupavárként is emlegetnek a források.

Nem kiemelkedően fontos erődítmény, nem zajlottak sorsdöntő ostromok, vagy éppen csaták érte, a Kárpát-medence megszámlálhatatlan erődítéseinek egyike csak. A területén végzett ásatások során került elő ez a pohár, amit most megvizsgálhatunk a Balatoni Múzeum és a 3D-s technika segítségével.

A várat 1336-ban említi az első forrás, és valamikor az 1540-es évek elején robbantották fel a magyarok, hogy ne kerülhessen az előrenyomuló török kezére. E két dátum közé foglalt története során legalább kétszer ostromolták meg belháborúk folyamán, és hevert romosan is évtizedekig. Aztán az utolsó, mindent eldöntő rombolás után szinte kimeríthetetlen építőanyag depóként használták az élelmes helybeliek, egészen a második világháború utáni időkig. A vár köveiből épült fel Kereki temploma, de a település kastélya is, amit a második világháború végén romboltak le. A vár területén az első ásatásokra egészen 1961-ig kellett várni, az állagmegóvást végül elvégezték, a kövek széthordása is megszűnt.

A „pipaföld” pohár alapanyaga a tűzálló, kövér, kemény agyag, amiből pipákat és főzőedényeket is szoktak készíteni. Az kevésbé valószínű, hogy valamit is főztek volna ebben a majd 18 centiméter magas jószágban, sokkal valószínűbb, hogy valamiféle főzet került gyakran bele. Lehetett ez sör is, és jófajta pálinka is, de még valószínűbb, hogy a Balaton déli partján fellelhető szőlők erjesztett és leszűrt levét, a bort kortyolták nagy élvezettel belőle. Amúgy szerény darabról van szó, formája is hagy némi kívánnivalót maga után, benyomkodott rovátkás díszítése is elég igénytelen lett. De ez esetben, talán sejthetik, nem is a külcsín volt a lényeg.

Pálffy Lajos
Forrás: mandarchiv.hu

2016.07.16