Színházak költöznek a Völgybe


A Művészetek Völgye idén is otthont ad a színtársulatoknak, a látogatók a koncertek és irodalmi programok mellett számtalan előadást is megtekinthetnek. Csehov komédiák, a Liliomfi, a Toldi, Örkény Istvántól a Tóték és Weöres Sándor Psyché című műve is bekerült a repertoárba. A kicsiket pedig többek között a Grimm testvérektől a Jancsi és Juliska története varázsolja el.

Tíz nap múlva nyílik Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiválja, amelyre idén is számtalan társulat érkezik. Köztük a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház, a Budaörsi Latinovits Színház, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Csiki Gergely Színház, a Gyulai Várszínház, a Forte Társulat, a Fórum Társulat, a Nem Privát Színház, a Szabotázs színházi műhely, a Kaposvári Egyetem Színházi Intézet és a Színház- és Filmművészeti Egyetem.

Idén a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház is beköltözik a Völgybe, hogy a völgylakókat elkápráztassa előadásaival, köztük Örkény István: Tóték és Csehov: Egyfelvonásos komédiák című művével. Érkezik a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) is, amely már 150 éve hivatásának tekinti, hogy a színház, a film, a televízió számára tehetséges, művelt, szaktudású művészeket, művészeti szakembereket képezzen és gondoskodjon továbbképzésükről. A hallgatók előadásai az Ódry Színpad szervezésében a közönség előtt is nyitottak, a Völgyben pedig látható lesz előadásukban Szigligeti Ede – Vecsei H. Miklós – Kovács Adrián: Liliomfi című drámája, valamint az Utolsó estém a Földön, amely Olasz Renátó IV. éves színművész hallgató rendezése, és hét huszonéves fiatalról szól. „Az ország déli részén létezik egy hely. A Cethal Gyomra. Furcsa dolgok történnek, veszélyes dolgok. Senki nem tud semmit és nem lát semmit. Itt vergődik hét huszonéves fiatal. Az egyik elindul, hogy megold minden problémát. A másik depresszív, nem érdekli semmi. Ketten szövetkeznek egy másik ellen, aki mással szövetkezik mindenki ellen. Van egy nő, aki férfiakat akar, van egy férfi, aki pénzt akar; más hatalmat, más semmit, más pedig mindent…” – olvasható a darabról az Ódry Színpad oldalán. Az ifjú színészekkel léphetünk át az ókorba is, Színházcsinálók – Karsai György görög beavató színházának köszönhetően. Euripidész: Élektra című művét adják elő.

A gyerekekhez szól a Csiki Gergely Színház Jancsi és Juliska című előadása. A Grimm-testvérek közismert meséjét a rendező, Török Tamás írta át – de a lényeg: az izgalmas történet a testvérpárról megmaradt. Megmaradt a mézeskalácsház, az álságos boszorka, aki ketrecbe zárja és hizlalja a testvéreket. És megmaradt a boldog vég, hogy az izgatott gyerekek és szüleik nyugodt szívvel térjenek haza a játékos és szórakoztató előadás után – olvasható a színház oldalán.

A Völgybe látogat a Forte Társulat is, amely Horváth Csaba rendező-koreográfus által 2005-ben alapított formáció. A színészek-táncosok alkotta társulat célja testekkel, hangokkal, tánccal, zenével és szöveggel egy új homogén nyelv megteremtése. Az ily módon újrafogalmazott fizikai színházi műfaj egy egészen izgalmas és eredeti színészi játékot hív elő. Tőlük a Toldi című előadást láthatják a nézők.

A Kaposvári Egyetem Színházi Intézet IV. éves színészosztálya – osztályfőnökük Vidnyánszky Attila – szintén a Völgyben mutatkozik be. Többször is lesz Ráhangoló, beavató színész-tréning a közönségnek, valamint előadják a Weöres Sándor: Psyché című művéből készült drámát is. A Kaposvári Egyetem, a Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös produkciójában a lázadás, szabadság, szerelem kap főszerepet. Ezekről szól a tobzódó és szertelen Psyché. Weöres Sándor művészetének megfejthetetlen titoktára ez, amelynek buja és szemérmes erotikája magával ragadó, mélységes emberismerete lenyűgöző. A teljesség igénye nélkül című koncertjükön pedig a Kaposvári Egyetem Színházi Intézete IV. éves színészosztályának vizsgadalaiból készült válogatás hangzik el. A Kaposvári Egyetem Színházi Intézete III. éves színészosztályának hallgatói is a Völgyben lesznek, tőlük Shakespeare Rómeó és Júlia című drámáját láthatják az érdeklődők.

A Nemzeti Színházból érkezik Szergej Medvegyev: Fodrásznő című műve. A világszerte egyre keresettebb kortárs orosz drámaírás egyik remeke, a Fodrásznő, a boldogság után vágyódó nő drámájának egyetemes problémáit fogalmazza meg. Az előadás rendezője a kortárs orosz színházi élet egyik emblematikus figurája, a rendezőként és színházi pedagógusként is ismert Viktor Rizsakov. A Fodrásznő nyerte 2010-ben a X. POSZT legjobb előadásának díját, a címszereplő Szűcs Nelli pedig a legjobb női alakítás díját kapta a Maszk Színészegyesülettől. Az előadás vendégszerepelt már több nemzetközi színházi fesztiválon Minszkben, Jaroszlavlban, Kijevben és Sepsiszentgyörgyön.

A szerelem, bolondozás és gyermekműsor mellett a tragédia is megjelenik a színpadon. Az Orlai Produkciós Iroda Egyasszony című előadásában Tenki Réka látható. „Forszírozott, rohamos szülés során somatomentálisan és mentálisan súlyosan sérült csecsemő” – Péterfy-Novák Éva majd minden orvostól ezt a diagnózist kapta, akinek megmutatta egyre súlyosabb állapotba kerülő kislányát, a pár hónapos Zsuzsit. A kislány hét évvel élte túl a diagnózist, édesanyja pedig harminc évvel a történtek után döntött úgy, hogy blogbejegyzésekben megírja együtt töltött éveiket. A megrázó őszinteségű blogból könyv született, a könyvből pedig ez a színházi előadás. Az Egyasszony igaz történet az élet fájdalmas titkairól, amelyekről nem szokás beszélni. Tragikus és egyben felemelő példázat, melynek különlegessége, hogy bár a rettenetet beszéli el, mégis rendíthetetlen életöröm sugárzik belőle – olvasható az Orlai Produkciós Iroda oldalán.

Fotó: Csiki Gergely Színház/Memlaur Imre
Forrás: kultura.hu

2016.07.12