Megújult a MaNDA adatbázisa


Megújult a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet központi adatbázisa. A fejlesztés fő célkitűzése az volt, hogy a digitalizált kulturális értékek korszerű megőrzésén túl az adatbázis kiszolgálja a mai felhasználói igényeket.

A MaNDA adatbázisának célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele (a szerzői jogi kereteknek megfelelően) – így nyújtunk betekintést partnereink állományába, felfedjük a kulturális tartalmakat, amelyek egységes adatbázis híján nehezebben lennének megtalálhatóak. Az adatbázisban jelenleg 40 településről 170 volt és jelenlegi partnerintézmény teszi közzé digitalizált dokumentumait, az Országos Kulturális Digitalizációs Közfoglalkoztatási Program részeként. A nyilvános online gyűjtemény magyarországi múzeumoktól, könyvtáraktól, levéltáraktól, magángyűjteményektől, civil szervezetektől, kulturális- és oktatási profilú intézményektől és egyházi gyűjteményektől e cikk írásának idején 346 515 darab rekordot és 5 353 170 metaadatot tartalmaz.

A digitalizált kulturális tartalmak keresése és böngészése mellett a MaNDA adatbázis tételeiből összeállított, hetente bővülő tematikus virtuális kiállításokat is megtekinthetnek az érdeklődők. A virtuális kiállítások a főoldalon, a diavetítés kiajánlott cikkeiből közvetlenül elérhetőek. A kiállítások célja, hogy bemutassák az adatbázisba feltöltött kulturális tartalmakat úgy, hogy azt egy új kontextusba helyezik – így egymás mellé kerülhetnek olyan tartalmak is, melyeket térbeli, jogi, formai tulajdonságaik elválasztanak egymástól, így talán sohasem kerülnének egy kiállítótérbe. A portál indulásakor három virtuális kiállítás érhető el: a Mesélnek a képeslapok, a Fürdőkultúra és a Virtuális túra – magyar és angol nyelven is.

Üdvözlet Pécsről. Gruss aus Fünfkirchen (forrás: MaNDA adatbázis, Csorba Győző Könyvtár – Pécs)

A nyitóoldal alsó részén információk találhatók többek között az Európai Digitális Könyvtárról, heti ajánlók a MaNDA online videotékájának, a MaNDATékának filmjeiről, megtalálhatják a Mandarchiv.hu friss híreit, valamint információkat olvashatnak partnerintézményeinkről, illetve magáról az oldalról és üzemeltetőiről.

A MaNDA a kulturális javak digitalizációs folyamatában betöltött nemzeti aggregátori tevékenysége során a begyűjtött metaadatokat és digitalizált kulturális javakat szabványos European Data Model (EDM) struktúrában tárolja. Az aggregációs tevékenység egyik fontos célja e tartalmaknak az európai digitális könyvtár, az Europeana adatbázisaiba, szolgáltatásaiba való továbbítása. Ennek a feladatnak a megoldásaként a MaNDA a nemzetközi információcsere gyakorlatában létező szabványos, automatizált adatgyűjtési megoldást használ, amely az Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting (OAI-PMH) protokollon alapul.

A rendszer kialakításakor szorosan együttműködtünk partnerintézményeinkkel, az ő tapasztalataikat és véleményüket is igyekeztünk beépíteni a fejlesztésbe, az előkészítésében pedig nagy segítségünkre voltak korábbi munkatársaink, Vass Johanna osztályvezető és Képes Gábor főosztályvezető, akiknek ezúton is szeretnénk megköszönni a munkájukat.

Szüts Etele
Forrás: mandarchiv.hu

2016.07.04