Modern Mecénások

Gyűjtők, gyűjtemények a győri Esterházy-palotában

Június 16-án a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum (Győr, Király u. 17.) földszinti és emeleti kiállítótereiben négy ismert és elismert magyar magángyűjtő – Deák Dénes, Mihályfi Ernő, Petró Sándor és Radnai Béla – gyűjteményéből származó kiemelkedő képzőművészeti alkotásokból nyílt kiállítás.

Radnóti Ákos alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd – bizonyítva, hogy nemcsak ismeri, hanem szereti is a képzőművészetet – elmondta, egyik kedvenc festője az 1976-ban elhunyt Bortnyik Sándor, a magyar konstruktivizmus élharcosa, aki munkáiban egyéni módon ötvözte a kubizmus, expresszionizmus és futurizmus eszközeit. Reklámgrafikusként is jelentőset alkotott. 1949-1956 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola igazgatója volt. 1973-ban Kossuth-díjat kapott. Alkotásai ma már szinte megfizethetetlenek.

Grászli Bernadett, a múzeum igazgatója kiállításmegnyitójában hangsúlyozta, hogy a győri tárlat az 1930-as évektől az 1970-es évekig terjedő időszak aktív műgyűjtőinek anyagát mutatja be. A gyűjtemények nagy részét négy hazai múzeum őrzi: a székesfehérvári Deák Dénes Gyűjtemény, a salgótarjáni Mihályfi Ernő Gyűjtemény, a miskolci Petró Sándor Gyűjtemény, valamint a győri Radnai Béla Gyűjtemény. Az igazgatónő üdvözölte a megnyitón személyesen is megjelent Shah Gabriellát, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum igazgatónőjét.

Elmondta továbbá, hogy a kiállítás az alkotókat tematikusan „párba állítva” mutatja be. A földszinten Kassák Lajos és Bortnyik Sándor művei láthatóak, az emeleti helyiségekben Gulácsy Lajos és Rippl-Rónay József, valamint Orbán Dezső és Czóbel Béla, majd Derkovits Gyula és Dési-Huber István munkái láthatóak, s végül a Balaton két festője Borsos Miklós és Egri József képei csodálhatóak meg.

A kiállítás szervezői a múzeumi gyűjteményeken túl néhány élő magángyűjtő kvalitásos képeiből is válogathattak a kiállításra.

Örömömre szolgált, hogy szerzőtársunkat, Kulcsár Nárciszt, a Széchenyi István Egyetem tanárát, a Győri Antológia illusztrátorát is üdvözölhettem a látogatók közt, egyik szimpatikus egyetemi tanár munkatársával együtt.

A kiállítás megtekinthető szeptember 25-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

Molnár György művészetbarát,
a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) tagja

2016.06.21