Szent László napok Győrben

Sajtótájékoztató a Látogatóközpontban

A jövő lehetőségeit előrevetítve kezdte meg Serfőzőné Tóth Andrea, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatónője a Szent László napok (2016. június 25-26.) sajtótájékoztatóját június 7-én délután a győri Látogatóközpontban. A dinamikusan fejlődő rendezvényt további támogatásról biztosította Somogyi Tivadar alpolgármester, hiszen Szent László ünnepe nagyon fontos szerepet tölt be Győr kulturális életében.

A Szent László napok egyik célja, hogy közelebb hozza az emberekhez a Lovagkirályt. Sokan tudják, hogy a Herma – amely hazánk harmadik kiemelt nemzeti ereklyéje a Szentkoronát és a Szent Jobbot követően – Győrben található. De hogy ki is volt Szent László, és mi jellemezte a korszakot, amelyben élt, azt valószínűleg már kevesebben. A rendezvény egyszerre tiszteletadás a magyar történelem kiváló alakja előtt, ugyanakkor egy színes és élménydús ízelítő a középkorról.

A sikeres programot szívesen látogatják a családok, hiszen a szervezők minden évben külön figyelmet szentelnek a gyermekeknek. Idén is bábszínházi előadás, interaktív mesejáték, állatsimogató és rengeteg játék várja a legifjabbakat.

Tóth Szilárd, a Rodeo Sport Egyesület elnöke nemzetközi hírű kaszkadőrcsapatával szívügyének tekinti a rendezvényt, ebben az évben is ő szervezi a lovagi tornát. Elmondta, hogy tapasztalatai szerint az emberek egyre jobban felismerik történelmi örökségünk értékét. A középkort pedig élményszerűen segítenek feleleveníteni azok a hagyományőrző csoportok és lovagrendek, akiknek köszönhetően az érdeklődők korhű párviadalokat és hadi ütközetet is láthatnak majd. Tóth Szilárd kardjával szemléltette a sajtótájékoztató résztvevőinek a fegyveres bemutatók komolyságát. Csapatáról mesélt, mely alaposan felkészült emberekből áll, akik elhivatottan ápolják a harcos hagyományokat.

Téglás Szabolcs szervező elmondta, hogy minden évben igyekeznek valami újdonsággal bővíteni a kínálatot. A programok központi helyszíne az Aranypart lesz, ahol vásári forgatag, látogatható jurták, mesterségek bemutatói és lovagi táborok, világzenei koncertek, szórakoztató történelmi előadások és tűzzsonglőrök fogják megidézni a középkor hangulatát. A gyermekek pedig tréfás játékok, kézműves foglalkozások és kislovag vetélkedők során tehetik próbára ügyességüket és bátorságukat.

A program június 24-én pénteken, 17 órakor toborzással kezdődik majd, de az igazi nagy jelmezes felvonulás június 25-én szombaton, 11 órakor lesz, körülbelül háromszáz lovag, zenész és korhű viseletbe öltözött hagyományőrző indul útnak a Városházától az Aranypartig. A rendezvény egyik legizgalmasabb pontja bizonyára a Szent László és a kun vitéz legendáját feldolgozó ütközet lesz, melyre június 26-án vasárnap, 15 órakor kerül sor.

A Szent László napokon a részvétel díjtalan. További információ és teljes program itt található.

Szabados Éva
Fotók: Vas Balázs

2016.06.08