Amerikában a magyar művészet

Moholy-Nagy László-kiállítás New Yorkban

Future Present címmel nyílt kiállítás Moholy-Nagy László munkásságáról a New York-i Guggenheim Múzeumban május 27-én. A tárlat 300 alkotáson keresztül mutatja be a 20. század nemzetközi művészetére rendkívüli hatást gyakorló magyar képzőművész, fotóművész, formatervező, tanár, gondolkodó életművét. New York után az anyagot Chicagóban és Los Angelesben is kiállítják.

A New York-i Guggenheim Múzeum Future Present címmel rendez nagyszabású kiállítást 2016. május 27. és szeptember 7. között, így állítva emléket a 70 éve elhunyt Moholy-Nagy Lászlónak. A tárlatot a múzeum központi terében, az ún. Rotunda körkörös folyosóin helyezték el. A Solomon R. Guggenheim Alapítvány, a Chicagói Művészeti Intézet és a Los Angeles Megyei Művészeti Múzeum együttműködésében megvalósult expozé egy olyan utópikus művész életművét dolgozza fel, aki hitt abban, hogy a művészet képes társadalmi változásokat előidézni.

Annak ellenére, hogy a művész már életében is nagy elismertségnek örvendett, ez idáig kevés kiállítás tudta tolmácsolni az indusztriális materializmus iránti lelkesedését, valamint mérföldkőnek számító, a mozgással és világítással kapcsolatos újításait. Moholy-Nagy egyik találmánya az ún. „fotogram”, melynek eredetileg a „fényirat” nevet akarta adni. Moholy-Nagy szerint a fotogram híd, amely olyan új vizuális alkotási lehetőségekhez vezet, melyre a vászon, az ecset és a festék nem alkalmas.

A tárlat lehetőséget nyújt arra is, hogy bepillantást nyerjünk a Bauhaus művészeti iskola befolyásos tanárának, a chicagói Institute of Designt megalapító sokoldalú művész munkásságába, aki az egyre inkább teret nyerő interdiszciplináris és multimédiás gyakorlat úttörője volt. Meggyőződése volt, hogy a művészeti oktatásnak kéz a kézben kell járnia a művészeti alkotás gyakorlatával. Hitler hatalomra kerülése után Moholy-Nagy családjával Hollandiába, majd Londonba, végül 1937-ben Chicagóba költözött, ahonnan sosem tért vissza Európába.

A Future Present című kiállításon látható több, mint 300 mű amerikai és európai magán- és közgyűjteményekből származik, melyek közül számos munka soha nem került még bemutatásra. A művek között megtalálhatóak kollázsok, rajzok, filmek, festmények, fotók, fotogramok, fotómontázsok és szobrok is. New York után az anyagot Chicagóban és Los Angelesben is kiállítják.

A tárlathoz kapcsolódóan Modernity X Hungary címmel 2016. május 7. és augusztus 14. között különleges összművészeti fesztivál várja az érdeklődőket New Yorkban. Négy kiemelt helyszínen kapcsolódnak még művészeti kiállítások, kortárs könnyű- és komolyzenei koncertek, melyek segítségével idézik meg a magyar kultúrtörténet egyik legizgalmasabb időszakát, a magyar modernizmust és annak máig ható örökségét. Az esemény fő támogatói a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Balassi Intézet, a programok koordinációját a New York-i Balassi Intézet – Magyar Kulturális Központ, a programhoz kapcsolódó diplomáciai tevékenységeket a New York-i Főkonzulátus végzi.

Fotó: balassiintezet.hu
Forrás: kultura.hu

2016.06.02