Új lehetőség a községi könyvtárak használóinak

Kisalföldi Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér és partnerkönyvtárai (Széchenyi István Városi Könyvtár, Sopron és Huszár Gál Városi Könyvtár, Mosonmagyaróvár) által működtetett Kisalföldi Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KKSZR) új, állandóan bővülő és rendszeresen karbantartott weboldalt indított, mely lehetővé teszi, hogy a hozzá tartozó 152 községi könyvtár olvasói és használói a legegyszerűbben, egy helyen férjenek hozzá mind a központi, mind a helyi információkhoz és szolgáltatásokhoz.

Lássuk csak, hogy mi is valójában a KKSZR! Egyfajta térségi szolgáltatás, a községekben élő lakosság helyben történő minőségi könyvtári ellátása, azaz annak biztosítása, hogy a kistelepüléseken élők lakóhelyükön élvezhessék ugyanazon szolgáltatásokat, mint a városi lakosok. Ennek érdekében a megyei könyvtár és partnerkönyvtárai gyűjteményszervezési, dokumentumellátási, információs, számítógépes, közösségi és képzési szolgáltatásokat nyújtanak a szerződött községi könyvtáraknak, hogy modern szolgáltató helyekké válhassanak. Mindehhez nagy segítség az új honlapcsalád, melynek használatával akár egy kényelmes fotelben ülve, otthonról is tájékozódhat a felhasználó a helyi és a többi könyvtár állományáról, híreiről, eseményeiről, adatairól, újdonságairól, ill. a megyei könyvtár online szolgáltatásain keresztül hozzájuthat helyismereti, helytörténeti információkhoz, valamint a községre vonatkozó digitalizált könyvekhez és újságokhoz. És mindezt ingyen!

A kezdőlapon rövid tájékoztató után egy interaktív Google-térképen látható a 152 KKSZR-könyvtár, melyek járásonként különböző színekkel vannak jelölve. A Szolgáltatások menüpont alatt lehet tájékozódni a központi szolgáltatásokról (pl. könyvtárközi kölcsönzés), ill. innen lehet elérni őket: közös katalógus, digitális könyvtár, adatbázisok, megyei wiki, a megyei könyvtár honlapja, közösségi oldala és online kulturális magazinja. A Hírek és az Eseménynaptár menüpont összesítve jeleníti meg a tagkönyvtárak legfrissebb híreit és eseményeit, a bal oldalon pedig címerükkel együtt láthatók a községek – az adatok feltöltése folyamatos –, melyek linkként működnek, rájuk kattintva megtekinthető a konkrét községi könyvtár honlapja.

A konkrét kistelepülési könyvtár oldalán az alapvető adatokon kívül (elérhetőségek, nyitva tartás, szolgáltatások) fotókat találunk mind az épületről, mind a már lezajlott rendezvényekről, valamint helyi eseménynaptárt és híreket, az aktuális évre előfizetett folyóiratok listáját és felületet az online katalógusban való kereséshez. Láthatók a könyvtárba beszerzett legújabb könyvek, méghozzá oly módon, hogy rákattintva azonnal az internetes katalógusba jutunk, ahol arról is informálódhatunk, az adott mű bent van-e vagy éppen kölcsönzés alatt áll. Ha a településnek van saját újságja, annak elektronikus, teljes szövegűen kereshető példányai is elérhetők, sőt a községről megjelent, a megyei könyvtár által digitalizált könyvek is. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez folyamatos munka eredménye, tehát új dolgokat bármikor találhat az érdeklődő.

Végül, de nem utolsó sorban minden községi könyvtári honlapról egy mozdulattal elérhető a település hivatalos honlapja, a Duna menti közös katalógus – melyben a KKSZR-tagkönyvtárak állományára is lehet keresni –, a megyei könyvtár digitális könyvtára, valamint a Győr-Moson-Sopron megyei wiki.

Véleményem szerint egy modern, könnyen kezelhető, hasznos, komplex felületről van szó, ahol a megye kistelepülési lakossága, a lokálpatrióták, a helytörténeti kutatók, valamint az egyszerű érdeklődők egyaránt megtalálják a szükséges releváns információkat egy helyen és egységes szerkezetben.

tmoni

2014.10.17