Interjú Lanczkor Gáborral, a Gúfó és a gombák szerzőjével


Lanczkor Gábor a felnőtteknek szóló könyveivel már bizonyította, hogy helye van a kortárs magyar irodalomban. Első gyerekkönyve, a Gúfó és a gombák egy sorozat első könyve, melynek főszereplője a repülést próbálgató bagolyfióka. Gúfó, miután kiesik a fészkéből, a földből kinövő gombákat követve egy titkos mulatságon találja magát, ahol a gombák a teliholdat ünneplik. A meséről a szerzővel készült interjúból tudhatunk meg többet.

Miként vette kezdetét az együttműködés a Csimota Kiadóval? Honnan ismered Dórát és a többieket?

Dórát nem ismertem korábbról, Tsík Sanyával vagyunk baráti kapcsolatban jó pár éve. Ő keresett meg, hogy volna-e esetleg kedvem megpróbálkozni egy gyerekkönyvvel.

Milyen korosztálynak szól a Gúfó és a gombák?

Három-négy éveseknek. De feltett szándékom volt, hogy olyat írjak, amit egy felnőtt is nagy örömmel olvas. Hogy összekacsinthassak szerzőként a vagány anyukákkal és vagány apukákkal.

Az, hogy az írás mellett zenéléssel is foglalkozol, kihatott a történet alakulására? (Gondolok itt a titkos földalatti telihold bulira, ahol Gúfó csörgővel kíséri a zenekart.)

Igen. De ezt csak utólag vettem észre. Komolyan mondom, mindig meglepődöm magamon, hogy végső soron mennyire naiv szerző vagyok. A sorozat második részében is lesz egy erős zenei vonal. Eltelt némi idő (másfél év) a két darab megírása között, és csak amikor már kikristályosodtak az új rész történései, akkor láttam, hogy jé, megint zenélünk.

Beleszólhattál a meséd képi világába? Egyeztethettél a saját elképzeléseidről Takács Marival, az illusztrátorral?

Nem, nem volt köztünk kommunikáció, de szerintem ez így helyes. Hibának tartottam volna bármilyen formában befolyásolni az illusztrátort. Gyakorló apukaként jól ismerem Mari képi világát. Tökéletesen megbíztam benne, hogy érdemben tud hozzátenni a szöveghez. Nem csalódtam, sőt.

Szerinted mitől válik izgalmassá egy mese?

Sorolhatnék itt számos szempontot, de ha már történet, én alapvetően a természeti környezetben játszódó történeteket szeretem. Ahogy látom, a nagyobbik lányom is így van ezzel. Egy kis faluban lakunk a Káli-medencében.

Miről kell szólnia egy kisebbeknek szóló mesének? Mi a célod: szórakoztatás vagy a tanítás? Esetleg mindkettő?

Nézd, én abszolút kívülről érkeztem a gyerekkönyves iparágba, úgyhogy erre a kérdésre nem tudok érvényes választ adni. Amikor meseírásba fogtam, akkorra az úgynevezett felnőtt szépirodalomban már viszonylag jelentős eredményeim voltak, de gyorsan rá kellett jönnöm, ez itt mit se számít. Először is meg kellett tanulnom mesemondatokat írni. És meg kellett találnom a számos kötöttség mögött (korosztály, hang, nyelv, forma) azt az alapvető szabadságérzést, ami elemeli a könyvem a zsánerből. Hogy ne ballasztként, hanem hajtóerőként használhassam a szükségszerű kellékeket.

Miért pont bagoly a főhős?

2012-13 nagy telén, amikor a feleségem a disszertációját írta és az első lányom még csecsemőkorú volt, rengeteget kirándultam vele a mellkasomra kötve a környező erdőkben. Együtt láttuk először Gúfót egy bükk-odúban a Fekete-hegyen. Volt bennem egy olyan szándék is, hogy csináljak egy Twin Peaks-szerű könyvsorozatot az óvodás korosztálynak. Ehhez pedig tökéletesen passzolt a bagoly.

Ha jól tudom, a Gúfó és a gombák egy könyvsorozat első kötete. Milyen váratlan fordulatok, konfliktusok várhatóak a későbbiekben?

A második rész szövegét most véglegesítjük Dóráékkal. Ha minden igaz, karácsonyra kijön. Az előbb már kikotyogtam, hogy itt is van zene; a kerettörténet röviden annyi, hogy Gúfóék bükkje megindul (az odúban a bagolyfiókával), hogy részt vegyen a famatuzsálemek évente megtartandó nagy ünnepén, ahol a fák egyetlen este eljátsszák az évszakok körét.

Volt tesztközönség? Amennyiben igen, figyelembe vetted a véleményüket a cselekmény alakításánál?

Van pár ember, aki ismer engem és szeret; az ő véleményük nagyban befolyásolta a végeredményt. A feleségemmel minden írásomat átnézetem, a kollégák közül pedig Orcsik Roland a nélkülözhetetlen előolvasóm. Óvodáskorú lányomnak csak nemrég mertem fölolvasni a Gúfó és a gombákat, a kész pdf-ből, a monitorról. Nagyon tetszett neki. Amikor rájött, hogy az apja írta (előzetesen nem árultam el neki), és hogy neki is van köze a meséhez, egy percig csak szótlanul bújt hozzám.

Gyovai Katalin
Fotók: Békefi Dóra
Forrás: csimota.hu

2016.05.02